En Sıcak Konular

37 dakika

22 Ağustos 2011 00:02 tsi
37 dakika 3'te 1'i eksik: Ne konuştular? iyibilgi Ankara

İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad ile Başbakan Erdoğan arasında, otoyol üzerinde 37 dakika süren görüşme, sadece yaşanmış olması nedeniyle dahi önemli.. Çünkü "zaman" o zaman: Suriye’deki durum ve bölücü terör örgütünün iki ülke gündemindeki yeri.

Ancak görüşmede iki konuya ayrılan zaman hesaplandığında Suriye’nin iki kat, hatta daha fazla süre aldığı aşikar.

Terör dosyasının Suriye meselesinin bir boyutu olarak ele alınması da mümkün, iki ülkenin kendi açısından örgütü "görüşüne" bakarak da!

Ancak öyle veya böyle denge artık Suriye üzerine kuruluyor. Buradan bakınca da, yani Tahran’ın Şam’a hangi gözle baktığı “tam anlaşılınca”, işte o görüşmede 37 dakika boyunca ne konuşulduğu görülebiliyor. 

Ankara’yla arasını bozma pahasına…

Bugünkü duruma bakıldığında, Tahran yönetiminin tüm desteğini Esad iktidarının arkasına koyduğu görülüyor. Ankara ile arasının açılmasına neden olacaksa da böyle!

Veya daha açık yazalım: İran, Suriye ile Türkiye arasında bir seçim yapmaya zorlanırsa, zorlanmadan vereceği yanıt belli!

Boyutun ana ekseni bu. Ama başka boyutlar da var. İran, Irak ve Suriye’yi de aynı dalga boyunda görmek istiyor. Bu dalga boyunun hangi sınıra yönelik olduğunu zaman gösterecek ama yine aynı şekilde Suriye muhalefetine Ankara’nın verdiği destekten de hoşlanmıyor İran.

Kaldı ki bu meseleden hoşlanmadığını gösteren somut ve fiziki bir adım atarak, Kuzey Irak sınırını da geçip terör örgütüne operasyon düzenledi. (Örgütün sanal dünyadaki zırvalarını saymazsanız, canını hayli yaktı.)

Ama burada Türkiye’ye de bir mesaj vardı ve herkes bunu okudu zaten. Belki cümleyi derli-toplu kurmakta fayda var: “İran’ın, Ankara’yı huzursuz eden Kürt sorununda, Irak’taki gözardı edilemez nüfuzunu işaret ederek istikrar üreten rolünü anımsattı!”

Detaylarına şimdi girmeyelim ama, İran’ın bu hamlesi açık sulardaki yeni deniz stratejisiyle de eş zamanlı gerçekleşti.

İran içindeki Türkiye sevgisi!?

Suriye yüzünden iki ülke arasındaki görüş farkı belirginleştikçe, ilişkilerde soğuk bir dönemin başlaması sürpriz olmamalı.

Fakat; İran’daki Türkiye uzmanları, Ankara'dan önemli bir beklenti içindeler. Bir çözüm için-İran ve Türkiye’nin birleşen ellerini havaya kaldıran daha hafızalarda taze olaylar anımsandığında-Ankara’dan gelebilecek ılıman havanın yepyeni kapılar açmasını ümit ediyorlar.

Bu elbette Türkiye’nin Suriye’ye yönelik Batı ile ortak bakışlı duruşunun kökten değişimini hedeflemiyor ama.. Bir orta(k) yol olduğuna inanılıyor.

37 dakikanın içinde olan ama bu süreyi çok aşacak temasın anlamı da işte bu!..

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,810 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,415 µs