En Sıcak Konular

'İlişkiler daha da geriye gider'

20 Ağustos 2011 20:29 tsi
'İlişkiler daha da geriye gider' Dışişleri Bakanı Davutoğlu'ndan İsrail'e özür uyarısı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İsrail'in BM Güvenlik Konseyi Başkanlık açıklamasındaki adımları yerine getirmemesi durumunda iki ülke arasında normalleşme düşünülemeyeceğini söyleyerek, ilişkilerin durmuş haliyle devam etmeyeceğini, daha da geriye gideceğini söyledi.

Davutoğlu, Güney Afrika Dışişleri Bakanı Maite Nkoana Mashabane ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Davutoğlu, Güney Afrika ziyareti çerçevesinde AA ve TRT'nin sorusu üzerine, Mavi Marmara saldırısıyla ilgili yakında yayınlanması beklenen Palmer Raporu'na ilişkin değerlendirmede bulundu.

Ahmet Davutoğlu, Palmer raporunda Mavi Marmara saldırısıyla ilgili yanlış kanaatlerin gündeme gelmesi durumunda bu kanaatleri uluslararası hukuka açacaklarını belirterek, ''Yani bir rapor üzerine bu dosya kapatılacak değil'' diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, raporun nasıl çıkacağının henüz net olmadığını hatırlatarak, müzakerelerin hala sürdüğünü kaydetti. Davutoğlu, Türkiye'nin pozisyonunun Mavi Marmara saldırısının olduğu gün neyse şimdi de o olduğunu belirterek, BM Güvenlik Konseyinin başkanlık açıklamasında yer alan adımların atılmasını istediklerini kaydetti.

Ahmet Davutoğlu şöyle konuştu: ''Eğer bu adımlar atılmazsa normalleşme düşünülemez. Ama şu andaki durum da sürdürülmez. Sayın Başbakan, başka planlarımız var derken de bunu demek istedi. Yani İsrail şunu da düşünmemeli; Palmer Raporu açıklanacak ve şu andaki ilişkilerin durmuş hali devam edecek. Hayır hayır, durmuş haliyle devam etmez. Daha da geriye gider.''

Beşar Esad ile yaptığı uzun görüşmeyi hatırlatan Davutoğlu, o görüşmede bir yol haritası üzerinde hemfikir olduklarını, bu çerçevede Hama'dan güçlerin çekildiğini, şehrin basına açıldığını hatırlattı. Ancak sonraki günlerde olayların böyle olumlu gelişmediğini aktaran Davutoğlu, Şam yönetiminin daha çok operasyon yapmaya ve daha çok sivil öldürmeye başladığını bildirdi. Yeni bir açıklama ile Esad'a sözlerini tutma çağrısı yaptığını anımsatan Davutoğlu, "Ancak Suriye yönetiminin eylemleri umut verici ve olumlu bir yönde değil" diye konuştu.



Bu haber 980 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,572 µs