En Sıcak Konular

'Şiddetin son aşamalarını yaşıyoruz'

20 Ağustos 2011 18:47 tsi
'Şiddetin son aşamalarını yaşıyoruz' "Yeni çatışma ortamı başladı. Halkın büyük çoğunluğu böyle düşünüyor. Kendi payıma düştüğü kadarıyla çağrıda bulunmak istiyorum. Herkes kendine düşeni yapsın. Şiddetin son aşamalarını yaşıyoruz biraz acılı, inişli çıkışlı olsa da."

Burkay, Diyarbakır'da: Silah susmadan...
Uzun sürgün hayatından sonra Türkiye'ye dönen Kemal Burkay ilk kez gittiği Diyarbakır'da "Silahlar susmadan Kürt sorunun çözümü konuşulamaz" dedi



Türkiye'ye 31 yıl sonra dönen Kürt şair ve yazar Kemal Burkay, Diyarbakır'da coşkulu bir kalabalık tarafından karşılandı. BDP dışındaki Kürt partileri ve temsilcilerinin havaalanında karşıladığı Burkay, Kürt sorununun çözümü için silahların susması gerektiğini söyledi.

SİLAHLAR SUSMADAN ÇÖZÜM OLMAZ

Diyarbakır Havaalanı'ndan kalacağı Kervansaray Otel'e uzun bir konvoy eşliğinde gelen Burkay, burada basın toplantısı düzenledi. 31 yıl sonra bir insanın kendi vatanını görmesinin çok önemli bir mutluluk olduğunu anlatan Burkay, Türkiye'de çok şeyin değiştiğini, ancak atılması gereken adımların da olduğunu kaydetti. Türkiye'nin özgürlük ve barışsever bir vatan olarak gelişmesi için acaba ne yapılabilir sorusunu kendisine sorduğunu dile getiren Burkay, "Bunun için öncelikle savaş durmalı. 30 yıldır devam eden savaş var. İki taraf da silahları susturmalı. Ordu bitsin demiyoruz görüşmeler yapılmalı, diyalog geliştirilmeli." diye konuştu. Silahlar susmadan siyasetinin sesinin çıkamayacağını belirten Burkay, 21. yüzyılda halkın artık özgürlük ve barış isterken, şiddetin karşısında olduğunu vurguladı. Halkların artık uyandığını birlik olunması halinde sorunların kolay çözülebileceğini anlatan Burkay, Türk ve Kürtlerin barış içinde yaşayarak Türkiye'nin daha gelişmiş bir ülke seviyesine taşımasının mümkün olduğunu vurguladı.

ŞİDDETİN SON AŞAMALARI YAŞIYORUZ BİRAZ ACILI OLSADA

Türkiye'ye döndüğü için çok mutlu olduğunu, ancak bu mutluluğunu gölgeleyen bir takım şeylerin de bulunduğunu anlatan Burkay, "Acılı bir dönem yaşadık. Bazı insanlar hala yurtdışından gelemiyor. Atılması gereken çok adım var. Bir parti özerkliği ilan ediyor, başkası başka bir şey yapıyor. Henüz yapılması gereken çok şey var. Biz eşitlik temelinde bir çözüm istiyoruz. Silahlar susmadan siyasetin normalleşmesi beklenemez. Çözüm için dönem dönem fırsatlar olmuyor. Maalesef uzun süreli olamıyor. Yeni çatışma ortamı başladı. Halkın büyük çoğunluğu böyle düşünüyor. Kendi payıma düştüğü kadarıyla çağrıda bulunmak istiyorum. Herkes kendine düşeni yapsın. Şiddetin son aşamalarını yaşıyoruz biraz acılı, inişli çıkışlı olsa da." ifadelerini kullandı.

BDP'NİN MECLİS'E GİRMEMESİ YANLIŞTI

BDP'nin Diyarbakır'da kendisini karşılamadığının sorulması üzerine Burkay, kimsenin düşmanı olmadığını, belirterek siyasetin renkli olmasından yana olduğunu kaydetti. Burkay, bir soru üzerine DTK'nın bize katıl çağrısına da olumlu bakmadığını kaydetti. TRT Şeş'in sorularını da Kürtçe yanıtlayan Burkay, Diyarbakır'ın toprağına hasret kaldığını ve bu hasretin bugün dindiğini vurguladı. Burkay şunları söyledi: "Bana göre siyasilerin dilinin sertleşmesi normal değil. BDP'nin Meclis'e girmemesi, boykot kararı yanlıştı. YSK kararı yanlış olsa da BDP böyle bir karar almamalıydı. Sonra bir süreç yaşandı. Meclis tatile girdi, BDP girmek için karar alamadı. Bu süreçte Başbakan kucaklayıcı bir dil kullanabilirdi. Tam da bu dönemde eylemler oldu. Biz barış için fırsat yakalandığını düşünürken yine çatışma ortamı hakim oldu. Buna rağmen biz umutsuz olmayacağız."

Bu haber 1,075 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,133 µs