En Sıcak Konular

Afrika'daki kuraklığı, NASA uydusu da tespit etti

20 Ağustos 2011 11:18 tsi
Afrika'da onlarca yıldır ortaya çıkan en şiddetli kuraklık olarak tanımlanan felaket, NASA uydusu Aqua'daki AIRS alıcısı (Atmosferik Kızılötesi Alıcısı) tarafından da tespit edildi.

Kuraklık bölgesindeki nem oranının uydu aracılığıyla taranması sonucu çıkarılan grafikte, son 8 yıldaki nem ortalamalarının, Temmuz 2011'deki ortalamalarla karşılaştırılması yapılıyor. Grafikte, geçmiş 8 yıla göre Temmuz ayında en kurak alanlar olarak belirlenen yerler, turuncu ve kırmızı ile gösteriliyor.

NASA'nın internet sitesinde (http://www.nasa.gov/topics/earth/features/earth20110728.html) felaketle ilgili olarak yer alan bilgilere göre bu bölgede onlarca yıldır bu şiddette bir kuraklık kaydedilmemişti. Kuraklık özellikle Somali, Etiyopya, Kenya ve Cibuti'de etkili oluyor ve 11,5 milyon insanı vurmuş durumda.

Bu büyük kuraklığın, Büyük Okyanus üzerinde oluşan ve geçen yıl ile bu yıl etkili olan iklim olayı El Nino ile bağlantılı olduğu belirtiliyor. Tüm dünyada geçici iklim değişikliklerine, dalgalanmalarına yol açan El Nino, Doğu Afrika'ya ise kuraklık getiriyor.

NASA'nın Jet Propulsion Laboratuvarı'nda, AIRS'in 2003-2010 arasındaki verilerinin, 1-18 Temmuz 2011'deki verileriyle karşılaştırılması sonucunda elde edilen bu grafikte, Doğu Afrika'da aşırı bir kuraklığın yoğunlaştığı, ancak Orta Doğu'nun geniş bir bölümünde de nem oranının düşük kaldığı gözleniyor.

Türkiye'de, Ankara'nın doğu kesimini de kapsayan mavi bölgeler ise, bu yılın Temmuz ayında, geçmiş 8 yılın ortalamalarına göre daha nemli olan bölgeleri gösteriyor. Beyaz alanlar ise, yüksekte kaldığı için ölçüm yapılmayan kesimleri gösteriyor. AIRS'in verileri ile ilgili olarak (http://airs.jpl.nasa.gov)'da daha detaylı bilgilere ulaşılabiliyor.

A.A.



Bu haber 829 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,848 µs