En Sıcak Konular

Mezar saldırısını AK Parti'ye maletmeye çalıştılar

20 Ağustos 2011 11:15 tsi
Merhum şair Can Yücel'in Muğla'nın Datça ilçesindeki mezarı, kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce parçalandı. Polisin soruşturma başlattığı olayın sorumluluğunu AK Parti Datça İlçe Başkanı Ahmet Sedat Deniz'in üzerine yıkmak isteyen bazı basın kuruluş

Yücel'in 11. ölüm yıldönümü olan 12 Ağustos 2011 günü düzenlenen anma etkinliğinde bazı kişiler mezarına şarap dökmüş ve şarap içmişti. AK Parti, CHP ve MHP Datça ilçe başkanları ise yaptıkları açıklamalarla bunu kınamıştı. Üç partinin ilçe temsilcileri, mezarın parçalanmasına da aynı şekilde ortak tepki gösterdi.

Konu hakkında açıklama yapan AK Parti İlçe Başkanı Deniz, "Biz kimsenin içkisiyle uğraşacak değiliz. İstedikleri kadar içip istedikleri kadar sarhoş olabilirler ama bunu yaparken milletimizin inançlarına, geleneklerine, manevi duygularına küfretmeye, hakaret etmeye kalkışmalarına da sessiz kalacak değiliz." demişti. CHP İlçe Başkanı Gökhan Sağır da, "12 Ağustos Cuma günü şair Can Yücel'i mezarı başında anma programında bazı sorumsuz kişilerin, şarap içerek ve mezara şarap dökerek yaptıkları eylemleri kınıyoruz." şeklinde konuşmuştu. MHP İlçe Başkanı Mülayim Topaloğlu ise mezara şarap dökülmesini, hem şaire hem ailesine hem de dine büyük bir saygısızlık olarak değerlendirmişti. Topaloğlu, "Mezarlık ziyaretlerinin dinî kurallara uygun olarak yapılması gerekmektedir. Doğru ve akla uygun olan budur. Temennimiz, dinimize ve ünlü şaire yapılan bu saygısız davranıştan bir an önce vazgeçilmesidir." demişti.

Bundan bir hafta sonra yaşanan mezar parçalama olayında da yine üç siyasi parti ortak tavır aldı. Olayı duyuran bazı gazeteler ve internet haber siteleri ise CHP ve MHP'li başkanların açıklamalarını görmezden geldi. Sadece AK Parti İlçe Başkanı Deniz'in açıklamasını yayımlayarak, saldırıyla arasında bağlantı kurmaya çalıştılar.

Bu arada Datça Kaymakamı Hamdi Üncü, mezarı parçalayan kişi ya da kişilerin yakalanması için polisin çalıştığını, ilgili görüntülerin incelendiğini belirtti. Belediye Başkanı Şener Tokcan da, "Datça'yı mekân seçmiş bu büyük ustanın anma törenine, katılımcıların bazıları mezar başında şarap içeceği için iştirak etmedim. Şairimize ve diğer kayıplarımıza yönelik olası bir saygısızlık algısı ya da bir provokasyon doğabileceğinden endişe duydum. Basında kışkırtıcı yazılar da çıktı, konu farklı yönlere taşınmaya çalışıldı. Toplumcu bir şair üzerinden siyaset yapıldı, üzüldük." diye konuştu. Can Yücel'in mezarının birtakım kişilerce parçalandığını duyduğunu söyleyen Başkan Tokcan, "Bu kimin seçimiydi? Onu sevmeyenlerin mi? Şairlerden nefret edenlerin mi? İnsanlara, onların anısına değer vermeyenlerin mi? Yoksa anmaya şarapla mantıksız bir anlam yüklemeye çalışanlara, barbarca yanıt vermeye çalışanların mı? Datça, demokrasinin ve düşünce özgürlüğünün nefes aldığı bir yarımadadır. Böyle bir aydınlığa hangi köktenci ve çürümüş zihniyet el uzatabilir, halen anlamakta güçlük çekiyorum. Şiir insanlığın, Can baba ise Datça'nın kalesidir. Yıkılmaz." ifadelerini kullandı.

Mezarda şarap içilmesini olduğu gibi saldırıyı da doğru bulmadığının altını çizen AK Parti İlçe Başkanı Ahmet Sedat Deniz, "Mezara, ölenlere saygımız var. Bunları yapanları kınıyoruz. Mezarlıkta şarap içilmesinin ardından, üç partinin ilçe başkanları olarak olayı kınamıştık. Sonra sadece benim açıklamam gündeme getirildi." dedi.

Mezarlığa şarap dökülmesinin ardından MHP ve AK Parti gibi kendisinin de olayı kınadığını hatırlatan CHP İlçe Başkanı Gökhan Sağır, "Her iki olayı da kınıyoruz. Yapılan birlik, beraberlik ve kardeşlik ortamına yakışmadı. Datça'nın hoşgörü havasına dinamit koydular." şeklinde konuştu. CHP Muğla İl Başkanı Murat Tevfik Ülkü de saldırıyı kınayarak, şunları söyledi: "Sevgi ve hoşgörünün bütün güzelliklerinin yaşandığı ramazandaki bu olay, beni derinden yaraladı. Bu tahammülsüzlük, kafa yapıları ve kişilikleri gelişmemiş, akıldan yoksun, kendini bilmez ve düşüncelerini ifade edemeyecek kadar toplumun gerisinde saklanmış insan benzerlerinin yapabileceği bir davranıştır."

Bu haber 761 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,296 µs