En Sıcak Konular

Almanya'nın sözü bu sefer dinlenmedi

20 Ağustos 2011 08:06 tsi
Almanya'nın sözü bu sefer dinlenmedi Avrupa Komisyonu, düşük maliyetle borçlanan Almanya’nın karşı çıkmasına rağmen, ortak Euro tahvili ihracı için ilk adımı attı.

Ortak Euro tahvilinin Euro Bölgesi’ne ne kazandırıp ne kaybettireceğini ortaya koymak üzere bir rapor hazırlamaya başlayan Komisyonun Ekonomik İşlerden Sorumlu Komiseri Olli Rehn, “Ortak tahvil Euro’ya istikrar getirir” dedi.

AVRUPA Komisyonu, Almanya’nın karşı çıkmasına rağmen özellikle İtalya, İspanya ve Fransa’nın son dönemde yüksek maliyetle borçlanmaları nedeniyle destekledikleri ortak tahvil ihracı konusunda bir rapor hazırlıyor. Avrupa Parlamentosuna sunulacak raporda, ortak tahvil çıkarmanın mevcut krizin çözümüne ve piyasalara güven verilmesine nasıl bir katkı sağlayacağına ilişkin destekleyen ve karşı çıkan görüşlere yer verilecek. Ortak tahvil ihracı 2008 krizi sonrasında global ekonomideki toparlanmaya ayak uyduramayan ve Avrupa’daki borç krizinin ilk patladığı ülke olan Yunanistan krizinin başından bu yana tartışılıyor.

Uzun vadeli çözüm
Avrupa Komisyonu’nun bugüne kadar ağırlıklı olarak karşı çıkılan ve son olarak Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy’nin bir araya geldiği zirvede de krizin çözümü için ortak tahvili çıkarılmasının öngörülmediği yönündeki açıklamalara rağmen, gündeme alması, Avrupa’daki krize nihayet uzun vadeli çözüm arayışının başladığı şeklinde yorumlandı. Ortak tahvili haberleri kötümserler tarafından ise, Avrupa Komisyonu’nun krizi çözmek için başka alternatifin kalmadığı şeklinde algılandı.

Euro’ya istikrar
Euro Bölgesi’ndeki krizin çözümünde uzun vadeli bir opsiyon olarak görülen ortak tahvil konusunda Avrupa Komisyonu Ekonomik İşlerden Sorumlu Komiseri Olli Rehn, hazırladığı ön raporda, “Ortak tahvil Euro Bölgesi’ndeki bütçe disiplinini güçlendirecek ve global piyasalarda Euro’nun istikrarını artıracaktır” dedi. Rehn, bir süredir Avrupa’daki krizin toparlanması için ortak tahvili gündeme getiriyor. Rehn, Merkel ve Sarkozy zirvesinden önce de ortak tahvili destekleyen açıklamalarda bulunmuş, ancak Almanya’nın yoğun muhalefeti nedeniyle konu zirvede konuşulmamıştı.

47 milyar Euro
Avrupa Komisyonu eski Başkanı Jacques Delors ise, ortak tahvilin Euro Bölgesi üye devletlerinin milli gelirinin yüzde 60’ını kapsayacağını belirterek, “Böylesi bir planın gerçekleşmesi durumunda Almanya’nın yılda 47 milyar Euro daha Euro Bölgesi fonlarına katkı yapması gerekir” diye konuştu. ‘Euro ortak tahvili istemiyoruz baskısı’ altında Merkel ile biraraya gelen Sarkozy ise, geçen hafta, “Ortak Euro tahvili birgün mutlaka Euro Bölgesi’nin gündemine gelecek. Ancak o tarihten önce Euro Bölgesi ekonomik entegrasyonunu tamamlamalı” açıklamasını yapmıştı.  Piyasa uzmanları Avrupa’nın borç krizinden çıkmasının tek ve en etkin yolunun ortak Euro ihracı ile mümkün olabileceğini dile getiriyor.

Fransızlar kurtarıcı görüyor Almanlar Merkel’e güvenmiyor

AVRUPA’daki ekonomik kriz, siyasiler ve ekonomi yönetimi kadar kamuoyu güven anketlerinin ana konusu haline geldi. Fransızlardan sonra Almanlar da ‘kirizin çözümü için kime güveniyorsunuz’ konusunda bir anket gerçekleştirdi. Ankette, ‘En çok Almanya Başbakan Angela Merkel’e güveniyoruz’ diyen Fransızların anketi kadar ilginç çıktı. Alman halkının çoğunluğu, Merkel’in mevcut finansal krizin üstesinden gelebileceğine güvenmediğini söyledi.

ECB: Ortak tahvil sorunları çözmez

AVRUPA Merkez Bankası (ECB) Başekonomisti Jürgen Stark, Euro Bölgesi ortak tahvilinin krizin nedenlerini düzeltmeyeceğini söyledi. Ortak tahvillerin, Almanya gibi finansal anlamda güçlü ülkelerin borçlanma maliyetini artıracağı gerekçesiyle eleştiren Stark, “Ortak tahvil ihracı, Euro Bölgesi’ndeki tüm ülkeleri birbirlerini borcundan sorumlu hale getirecek. Bu durum bölgeyi bir transfer birliğine  dönüştürebilir. Euro Bölgesi ortak tahvili yanlış teşvikler de ortaya çıkarabilir” diye konuştu.

Bu haber 1,137 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,074 µs