En Sıcak Konular

Çin, ABD ekonomisine güveniyor!

19 Ağustos 2011 17:14 tsi
Washington'dan 1 trilyon Dolar alacaklı olan Çin, ABD ekonomisine güvendiğini açıklarken, bu ülkeye kamu açığını kapatmak iÇin de önlem alması çağrısı yaptı.

ABD Başkan Yardımcısı Joseph Biden, ABD'nin borç krizi gölgesinde Çin'e 5 günlük resmi ziyarette bulunuyor. Biden, 2012'de Çin Komünist Partisi Başkanı, Mart 2013'te de Çin Cumhurbaşkanı olması beklenen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Xi Jinping'in daveti ile Çin'de temaslarını sürdürüyor.

Çinli ve Amerikalı işadamlarının katılımıyla bugün düzenlenen toplantıda konuşan Xi, Çin ekonomisinin "sert iniş" yapmayacağını belirtti ve ABD ekonomisinde meydan okumalarla mücadelede daha iyi bir gelişme sağlanabileceğine inandığını söyledi. Xi, Amerikan ekonomisinin 'çok dirençli' olduğunu vurguladı ve ABD ekonomisine güvendiklerini kaydetti. "ABD ekonomisi kendi kendini tamir etme kapasitesine sahiptir ve biz ABD ekonomisinin zorluklar karşısında, çok daha iyi bir performans sergileyeceğine inanıyoruz. " diyen Xi'nin bu ifadelerinin benzerini bugün Çin Başbakanı Wen Jiabao da dile getirdi. Biden'le görüşmesinden sonra Wen, ABD ekonomisinin yeniden sağlıklı bir şekilde büyüyeceğine inandıklarını söyledi. ABD Başkan Yardımcısı Biden ise küresel ekonomik istikrar iÇin, ülkesinin Çin'le ortak bir zemin bulması gerektiğini vurguladı ve Çin'le yakın bir ilişkinin 'çok önemli' olduğuna dikkat çekti.

Geçtiğimiz günlerde, kredi derecelendirme kuruluşu Standand&Poors'un ABD'nin kredi notunu indirmesiyle Pekin yönetimi ABD'yi eleştirmiş ve Dolar yerine yeni bir döviz cinsi oluşturulması teklifinde bulunmuştu. Biden'in geçtiğimiz ay Çin'i ziyaret etmesi bekleniyordu ancak ülkesinin kredi notunun düşürülmesinden sonra bu gezi ertelendi. Biden'in Çin'i ziyaretinin amacının ABD ekonomisine güveni yeniden tesis etmek olduğu belirtiliyor.

Biden, bugün ayrıca Çin Cumhurbaşkanı Hu Jintao ile de bir görüşme yaptı. Bu görüşmede de Biden, Başkan Obama'nın kendine Çin'e gelmesini ve Çinli liderlerle görüşerek, ABD'nin Çin ile güçlü, kalıcı ve olumlu bir ilişki geliştirmek yönündeki mutlak taahhüdünü bir kere daha teyit etmesini istediğini söyledi.

Biden'in ziyaretinde borç krizi, Çin'in para birimi Yuan'ın değeri, Tayvan ve Tibet gibi konular ele alınıyor. 1979 ve 2001 yıllarında Çin'i ziyaret eden Biden, resmi temaslarını depremin vurduğu Sichuan eyaletinde devam ettirecek. Biden, Çin'den sonra bölgesel ziyaretine, Japonya ve Moğolistan'la devam edecek.

cha



Bu haber 754 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,944 µs