En Sıcak Konular

Kral demokrasi, halk monarşi istiyor

30 Mayıs 2007 09:22 tsi
Kral demokrasi, halk monarşi istiyor
Himalaya krallığı Butan'ın Oxford eğitimli genç kralı demokrasiye geçiş için seçim tatbikatları yaptırırken, halk, 'Monarşiden vazgeçmeyiz' dedi.

Genel seçim provası niyetine seçim tatbikatı yapılan 'Kükreyen Ejder Ülkesi' Butan'da halk sandığa koşup kraliyeti temsil eden partiye oy attı. Kaygıları demokrasinin karışıklık getirmesi.

Himalaya krallığı Butan'ın Oxford eğitimli genç kralı demokrasiye geçiş için seçim tatbikatları yaptırırken, halk, 'Monarşiden vazgeçmeyiz' diye tutturdu

Dünyanın gidişatının tersine döndüğü bir yer var: Çin ile Hindistan arasında sıkışmış Himalayalar krallığı Butan. Namı diğer 'Kükreyen Ejder Ülkesi'nde kral demokrasiye geçiş tatbikatları yaptırırken, halk 'Monarşiyi bırakmayız' diye tutturdu.

Kral Jigme Singye Wangçuk'un tahtını devrettiği 27 yaşındaki Oxford eğitimli oğlu Namgyal Wangçuk, 2008'de seçime gidilmesi emri verip iki seçim tatbikatı düzenletti. Önceki gün ikinci turu yapılan tatbikatı, monarşi yanlıları ezici çoğunlukla kazandı. Zira çiftçi Şep'in minyatür demokrası laboratuvarını incelemeye gelen yabancı gazetecilere aktardığı "İktidarı halka vermek için henüz çok erken. Hükümet etmeye hazır değiliz. Kralı tercih ediyoruz" görüşü çoğunlukça paylaşılıyor.

Hayali partilere 'kükreyen ejder' manasına gelen 'druk' adı verilip bir de renk belirlendi. 250 bin seçmenin yarıdan azının katıldığı geçen ayki ilk turda Mavi (sivil toplumcu) Druk, Yeşil (çevreci) Druk, Kırmızı (endüstriyel kalkınmacı) Druk, Sarı (monarşi yanlısı) Druk yarışmıştı. İkinci tura sarı ile kırmızı kaldı. Bu kez 160 bin seçmen sandığa koşup, 47 vekillikten 46'sını kraliyete verdi. Kırmızı Druk kuzeyden bir vekil çıkarabildi. Halk, monarşi giderse huzurun kaçması ve karışıklıktan korkuyor. Duvarlara kötü ruhları kovmak için dev falluslar çizen halk, son nüfus sayımında 'Mutlu musunuz' sorusuna yüzde 97 oranında 'Evet' demişti.

672 bin nüfuslu Budist Butan'da 1960'lara dek ne yol, ne telefon, ne de para birimi vardı. Ülke son 40 yılda büyük hamle yaptı. Parasız sağlık eğitimi hizmetiyle ömürler 40'tan 66 yıla, okuryazar oranı yüzde 20'den 60'a çıktı. İngilizcenin yaygın konuşulduğu, internet ve uydu kanallarının sansürlenmediği ülkede, Koreli pop yıldızları ve NBA oyuncuları gençliğin idolleri.



Bu haber 324 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,567 µs