En Sıcak Konular

Baba, biz neyiz?

0 0 0000 00:00 tsi
Baba, biz neyiz? Tanrıcılık oynayan bilimadamının insanla hayvanın karışımından melez bir ırk yaratmasını konu alan film, bilimadamlarının son zamanlarda yaptığı deneyler göz önüne alınırsa gerçek olma yolunda...

19. yüzyılda kaleme alınan ve defalarca sinemaya da aktarılan “Dr Moreau’nun Adası” filminin belki de en çarpıcı repliklerinden biri, yarı deli bilimadamı tarafından yaratılan mutantın sorusu “baba, biz neyiz?”... Tanrıcılık oynayan bilimadamının insanla hayvanın karışımından melez bir ırk yaratmasını konu alan film, bilimadamlarının son zamanlarda yaptığı deneyler göz önüne alınırsa gerçek olma yolunda...

Bunu söylememize sebepse, Karayip Denizi’nde küçük bir ada olan St. Kitts’te yapılan ve romanı anımsatan deney. Bu adada, Yale Üniversitesi uzmanları Parkinson hastası maymunların beynine insan hücreleri enjekte ediyor. Parkinson hastalığının nedeni olarak düşünülen beyindeki dopamin adlı sıvının eksikliğinin yol açtığı tahribatlar, denek maymunlara dopamin desteği verilerek sınanıyor.

Ancak, insan bağışıklık sistemini geliştirmek ve yeni tedavi yöntemleri ortaya çıkarmak için yapılan bu deneylerde, insan hücrelerinin hayvanlara verilmesi giderek daha çok tartışılıyor. Deneylere karşı çıkanlar, insan-hayvan arası melez canlıların ortaya çıktığını iddia ediyor.

Karayipler’de deneyi yürüten uzmanlar ise, kısıtlı hücre nakli yapıldığı için denek hayvanların ‘insanlaşmasının’ söz konusu olmadığını belirtiyorlar.

Harvard Üniversitesi uzmanları ise insan embriyonlarını tavşan yumurtalarına yerleştirerek başka bir deney yapıyorlar. Bu deneyde amaçlanan ise, gelecekte kadın yumurta donörlerinin yumurta sayılarını artırmak için özel ve zahmetli tedaviler görmemesini sağlamak. Ancak şimdiye dek klonlanmış tavşan yumurtasından henüz insan kök hücresi elde edilemedi.

Daha önce de, insan hücrelerini domuz yumurtasıyla döllendirerek melez bir embriyo elde etmeyi başaran bilimadamlarının çalışmaları etik tartışmalara neden olmuştu. Çünkü bu deneylerde asıl amaçlananın insanın klonlanmasını yasaklayan yasaların aşılarak, karma embriyolardan, insan için yedek doku ve organ elde etmek olduğu ileri sürülüyor. Domuz da iç organları insana en çok benzeyen hayvanlardan biri. Ancak insan bağışıklık sisteminin, domuz organlarını reddetme olasılığı bir hayli yüksek. Ayrıca yasalar, insan embriyonu üzerinde deneyler yapılmasını kısıtlıyor. İşte bilim adamları şimdi bu yasağı insan hücresini, domuz yumurtasıyla döllendirerek aşmaya çalışıyorlar.

Şimdilik melez embriyolar üzerinde deney yapmayı yasaklayan yasalar mevcut değil. Bu nedenle araştırmanın onaylanabileceğini belirten tıp etiği uzmanları, gelişmeyi endişeyle izliyor. Ancak, bilim insanları, hayvan ve insan hücrelerinin karıştırılmasının hastalıkların anlaşılması ve tedavisinde işe yarayacağının altını çizerek deneylerin ahlaki açıdan sağlam temellere dayandığını iletiyorlar. Şimdiye dek tıbbi amaçları aşan ve Frankenstein kuşkusu yaratan hiçbir deney yapılmaması da harekete geçmeyi nispeten engelliyor.

iyibilgi haber merkezi

Bu haber 475 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,823 µs