En Sıcak Konular

İhsanoğlu: Somali'nin 500 milyon dolara ihtiyacı var

17 Ağustos 2011 16:35 tsi
İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, İİT Somali komisyonu'nun kuraklıktan etkilenen insanların acılarını hafifletmek için acil olarak 500 milyon dolara ihtiyaç olduğunu söyledi.

İhsanoğlu, başta üye ülkeler olmak üzere finans kuruluşlarını, insani yardım kuruluşlarını, hayırseverleri ve uluslararası toplumu "son derece yıldırıcı insani sorunlarla karşı karşıya olan çaresiz Somali halkına cömertçe bağışta bulunmaya" davet ettiğini söyledi. İhsanoğlu, İİT olarak da yardım için her türlü işbirliği ve koordinasyona hazır olduklarını dile getirdi.

İslam İşbirliği Teşkilatı İcra Komitesi'nin Somali Konusundaki Olağanüstü Toplantısı İstanbul Conrad Otel'de başladı. Toplantının açılışında Başbakan Tayyip Erdoğan, Somali Devlet Başkanı Şerif Şeyh Ahmet ve İİT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu birer konuşma yaptı.

Toplantıyı organize eden İİT'nin Genel Sekreteri İhsanoğlu, konuşmasının kısa bir sürede çağrıda bulunarak ev sahipliği yapan Türkiye'ye teşekkür etti. İhsanoğlu ayrıca vefakâr Tük halkına, Somali'ye yaptıkları cömert katkı ve yardımlardan dolayı da teşekkürlerini sundu.

HER GÜN 60 ÇOCUK HAYATINI KAYBEDİYOR

Ekmeleddin İhsanoğlu, toplantının gerçekleştiriliş amacını "Somali'de giderek kötüleşen insani durumu ele almak, bu sorunların çözümüne yönelik yöntemleri bulmak ve 4 milyonu açlıktan ölmenin sınırına gelen Somali halkına nasıl yardım edebileceğimizi tartışmak" olarak belirtti. Genel Sekreter, Somali'nin başkenti Mogadişu'nun etrafındaki kamplarda günde 60 çocuğun hayatını kaybettiği ve 2,5 milyondan fazla Somalilinin, ülkenin erişilemeyen noktalarında açlığın pençesinde yaşam mücadelesi verdiğini söyledi. İhsanoğlu ayrıca kuraklığın, Afrika Boynuzu'nda 12 milyonun üzerinde insanın sağlığını, salgın hastalıklar ve yetersiz beslenmeden dolayı tehlikeye attığı bilgisini verdi.

Ekmeleddin İhsanoğlu, Somali'deki açlık krizi temmuz ayının ikinci haftasından beri dünya gündeminde olmasına rağmen İİT'nin 2001 yılı başından beri Somali'nin Bay, Bakool, Juba ve Aşağı Shabele bölgelerinde çalışma yapmakta olduğunu hatırlattı. İhsanoğlu, mali yetersizlikler ve güvenlik sorunlarına rağmen Mogadişu'da bir ofisleri bulunduğunu ve bu ofis sayesinde ülkedeki ciddi insani durumu hem İİT üyesi ülkelerin hem de dünyanın gündemine getirdiklerini vurguladı.

İhsanoğlu, Kazakistan'ın Astana kentinde gerçekleştirilen 38. İİT Dışişleri Bakanları zirvesinde de kendisiin önerisiyle Somali için bir fon oluşturulması kararı aldıklarını anımsattı. İİT Genel Sekreteri, tüm üye ülkeleri, mali kuruluşlara ve yardımseverlere gerekli ihtiyaçların temini için Somali fonuna destek vermeye çağırdı.

İhnaoğlu 28 Temmuz'da da Somali krizine müdahale etmek amacıyla İstanbul'da düzenlenen özel bir toplantıda Somali için İİT çatısı altında insani yardım komisyonu oluşturulması kararı alındığını ve bu komisyonun şu an Somali'de faaliyet gösteren en büyük uygulayıcı birlik olduğunun ve ülkenin her köşesine ulaşabildiğinin altını çizdi.

İhsanoğlu, sahadaki mevcudiyetlerini sürdürebilmek için mali desteğe ihtiyaçları olduğunu ve bu amaçlara üye ülkelere, mali kuruluşlara ve yardımseverlere çağrıda bulunduğunu kaydetti.

Ancak bugün kadar açıklanan ve yapılan yadımların açlıktan kırılan Somali halkının ihtiyaçlarını karşılamakta yetersiz kaldığını belirten İhsanoğlu, "Bu nedenle bugünkü toplantıdan Afrika Boynuzu'nda açlıkla mücadele eden özellikle Somali ve Cibuti'ye yönelik işbirliği ve dayanışmanın somut bir şekilde ortaya konmasını beklemekteyiz." ifadelerini kullandı.

İhsanoğlu, İİT Somali Komisyonu'nun kuraklıktan etkilenen insanların acılarını hafifletmek için acil olarak 500 milyon ABD dolar maddi yardıma ihtiyaç olduğunu belirtti. Bu yüzden de İhsanoğlu, başta üye ülkeler olmak üzere finans kuruluşlarını, insani yardım kuruluşlarını, hayırseverleri ve uluslararası toplumu "son derece yıldırıcı insani sorunlarla karşı karşıya olan çaresiz Somali halkına cömertçe bağışta bulunmaya davet ediyorum." dedi. İİT olarak da yardım için işbirliği ve koordinasyona hazır olduklarını dile getirdi.

İhsanoğlu, son olarak Somali hükümetini de bir an önce kapasite ve yetenek arttırımına gitmeleri çağrısında bulundu.

(CİHAN)

Bu haber 795 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,466 µs