En Sıcak Konular

Gorbaçov'dan Putin'e sert eleştiri

15 Ağustos 2011 15:08 tsi
Eski Sovyet lider Mihail Gorbaçov, Rusya Başbakanı Vladimir Putin ve iktidar partisi Birleşik Rusya'nın ülkeyi geriye götürdüğünü, Putin'in 2012 seçimlerinde yeniden Kremlin'e dönmemesi gerektiğini söyledi.

Yirmi yıl önce kendisine yönelik darbe girişimlerinin yıl dönümü vesilesi ile Alman basınından Der Spiegel'e konuşan Gorbaçov, Birleşik Rusya'nın giderek daha fazla Sovyetler Birliği Komünist Parti'sine benzemeye başladığını iddia etti. Ülkenin hızla modernleşmeye ihtiyacı olduğunu savunan eski Sovyet lider, halkın görüşlerinin dikkate alınmadığını kaydetti.

Rusya Başbakanı Putin'in Mart 2012'de yapılacak devlet başkanlığı seçimlerinde Kremlin'e dönmemesi gerektiğini ifade eden Gorbaçov, "O acil sorunların çözümü ile ilgili değil. Putin gücü elinde tutmak istiyor. Eğitim, sağlık ve yoksulluk gibi sorunlarımızın çözülmesi gerekiyor. İnsanlar kukla rejim olarak gördükleri partiden bir şey beklemiyor. Yöneticiler doğrudan parti listelerinden belirleniyor. Yeni siyasi partilere de izin yok. Ancak bizim ülkeyi ileri götürmek için taze güce ihtiyacımız var. Bu parti siyasi ve ekonomik çıkarları birleştirmeli, sosyal paylaşımı güçlendirmeli ve demokratik gelişimin de garantörü olmalı" dedi.

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'le ilgili de değerlendirmede bulunan Gorbaçov, "Medvedev eğitimli adam. Tecrübe kazanıyor. Ancak bizim mevcut sorunları çözebilecek güce ihtiyacımız var" ifadelerini kullandı.

BUSH'U DİNLEMEMEK HATAYDI

Gorbaçov yirmi yıl öncesinde kendisinin yaptığı hataları da sıraladı: Komunist Parti'nin korunması, darbe öncesinde Kırım'a tatile gitmek ve Sovyetler Birliği içerisinde yaşanan bağımsızlık girişimlerini dikkate almamak. Yıllar süren yorgunluk nedeni ile tatile gitmeye karar verdiğine değinen Gorbaçov, "Bunu yapmak bir salaklıktı... Tatile gitmemem gerekiyordu." dedi. Gorbaçov ABD eski Başkanı George Bush'un muhtemel darbe konusunda kendisini uyardığını, ancak bunu dikkate almadığını da belirtti.

Sovyetler Birliği'nin son döneminde 1991'de "Ağustos Darbesi" olarak bilinen girişimle Gorbaçov görevden uzaklaştırılmak istenmişti. Başkan Yardımcısı Gennadi Yanayev ve eski Sovyet istihbarat teşkilatı KGB'nin başkanı Vladimir Kruçkov'un öncülüğünde başlayan darbe girişimi Kırım'da tatilde bulunan Gorbaçov'un kontrol altına alınmasında kadar uzanmıştı. Sovyetler'i dağılmaya götüren süreçte, tankların üzerine çıkan Rusya Federasyonu Cumhurbaşkanı Boris Yeltsin ise darbeyi önleyen isim olarak tarihe geçti.


Bu haber 632 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,100 µs