En Sıcak Konular

Roj TV davası, avukatın şovuyla başladı

15 Ağustos 2011 13:18 tsi
Danimarka ilişkilerinde uzun yıllardır kırılma noktasını oluşturan Roj TV'nin kapatılması için açılan dava Kopenhag Şehir Mahkemesi'nde başladı.

Yerel saatle sabah 9.30'da başlayan dava öncesi polis mahkeme binasının etrafında geniş güvenlik önlemleri aldı.

Davanın başlamasından önce mahkemenin bulunduğu meydanda toplanan 50 kadar Kürt kökenli, Roj TV'ye açılan kapatma davasını protesto etti. Protestocular arasında BDP'nin desteğiyle seçilen milletvekilleri Nursel Aydoğan, Ayla Akatata ve Nazmi Gür de yer aldı. Nazmi Gür, Roj TV'nin Kürtlerin sesi olduğunu olduğunu savunarak, davanın Türkiye - ABD ve Danimarka üçgeninde varılan işbirliği sonucu açıldığını iddia etti. "Danimarka'da hakimler var." diyen Gür, Türkiye'de bu tür davalara alışkın olduklarını söyledi. Roj TV'ye destek için gelenler arasında İsveç Sol Parti milletvekili Hans Linde de vardı.

"SAVCI VE POLİS, TÜRK TARAFINDAN HEDİYE ALDI" İDDİASI

Mahkeme salonuna bavullar dolusu dosyalarla gelen Roj TV avukatı Björn Elmquist, iddia makamında oturan Başsavcı Yardımcısı Anders Riisager ve Kopenhag Emniyeti'nden Jakob Bush Jebsen'in delil toplama sürecinde objektif davranmadığını belirterek, iddia makamında Başsavcı Lise Lotte-Nilas'ın oturması gerektiğini söyledi. Björn Elmquist, Riisager ve Jebsen'in defalarca Türkiye'ye gittiğini, Türk yetkililerle görüştüğünü belirterek, savcı ve polisin Türk tarafından hediyeler aldığını dolayısıyla güvenirliğini kaybettiğini söyledi.

"AVUKAT ŞOV YAPIYOR" TEPKİSİ

Başsavcı yardımcısı Riisager ise avukat Elmquist'in 'şov yaptığını' belirterek, "Biz elbette Türkiye'ye gidip, delil toplayacağız, görüşmeler yapacağız. Türkiye, davacıdır. Yaptığımız tüm görüşmeler açıktan yapılmıştır ve görüşmelerimiz hakkında avukattın elinde detaylı bilgilerin bulunması da bunun delilidir. Keza bu konu daha önce mecliste gündeme getirilmiş ve gerekli açıklamalar yapılmıştır." dedi.

Avukat Elmquist, iddia makamında oturan Riisager ve Jebsen'in çekilmesini ve adı geçen isimlerin tanık olarak dinlenmesini istedi. Roj TV davasını daha başlamadan düşürecek olan bu isteği değerlendirmeye almak için duruşmaya kısa bir süre ara veren mahkeme heyeti, avukat Elmquist'in talebinin reddetmesiyle duruşma başladı.

DAVANIN DÜŞMESİ TALEBİ DEĞERLENDİRİLİYOR

Başsavcı yardımcısı Anders Riisager, ceza yasasının 114. maddesi uyarınca Roj TV'nin terör örgütü propagandası yapması, terörü ve şiddeti teşvik etmesi, terör örgütüyle organik bağı bulunmasından dolayı 9 Aralık 2003'te verilen yayın izninin iptal edilmesini istedi. Roj TV avukatı Björn Elmquist ise savcının iddiaları karşısında, davanın hukuki çerçevede açılmadığını savunarak, davanın düşmesini istedi. Mahkeme heyeti Elmquist'in isteğini görüşmek için davaya yarım saat ara verdi.

DURUŞMAYI BÜYÜKELÇİ DİBEK DE TAKİP EDİYOR

Kopenhag Şehir Mahkemesi'nde görülen davayı Kopenhag Büyükelçisi Berki Dibek ve Muavin Konsolos Cem Sinan Baş da takip etti. Türkiye ile Danimarka ilişkilerinde krizin sebebi olan Roj TV'ye açılan kapatma davasını beklediği gibi medya ordusu akınına uğramadı. Uluslararası basından sadece AP muhabirinin geldiği duruşma salonunda Danimarka ve Türk basın mensupları yer aldı. Mahkeme salonuna alınanlar sıkı bir güvenlik önleminden geçirildi.

cihan



Bu haber 607 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,771 µs