En Sıcak Konular

İşte BM'nin Somali raporu

15 Ağustos 2011 11:39 tsi
Birleşmiş Milletler (BM), Somali'de yaşanan açlık felaketinin milyonlarca insanın hayatını tehdit etmeye devam ettiğini bildirdi.

BM Genel Sekreteri Acil Yardım Koordinatörü (ERC) Valerie Amos, 3 gün süreyle Kenya ve Somali’de yaptığı incelemelerin ardından bir açıklama yaptı.

Amos, Kenya’nın kuzeyinde bulunan mülteci kampını ziyareti sonrasında, burada bulunan 400 bin göçmen içinde çocukların özellikle yetersiz beslenmeden dolayı çeşitli hastalıklarla boğuştuğuna dikkat çekti.

Kenya’daki Dadaab mülteci kampına son iki ay içinde Somali’den 70 bin insanın göç ettiğini belirten Amos, ‘‘Somali’de daha fazla yardıma ihtiyacımız var. Kimse açlık acısı ile yüzyüze bırakılmamalı’’ diye konuştu. Göçmen kampında, açlıktan dolayı 4 çocuğunu yitirmiş bir Somalili anne ile görüştüğüne vurgu yapan Amos, böyle bir trajedinin bu yüzyılda yaşanıyor olmasının kabul edilir bir tarafının olmadığını söyledi.

Kenya hükümeti ve halkının Somalililer için elinden gelen yardımı esirgemediğini belirten Amos, ancak bu ülkenin birçok bölgesinde de açlık sorunu yaşandığını ifade etti.

Somali’de yardım gönüllülerinin çalışması içinde gerekli kolaylıkların sağlanması konusunda yetkililerden destek isteyen BM Acil Yardım Koordinatörü Amos, Mogadişu’daki temaslarında Banadir Hastanesi'ni ziyaret etti.

Açlığın neden olduğu birçok hastalığın pençesinde kalan çocukların durumlarının içler acısı olduğunu aktaran Amos, ‘‘Görüğüm manzara yürekler acısı’’ dedi.

Amos hastane ziyaretine karşılaştığı manzarayı şöyle özetledi: ‘‘Çocuklar açlıktan dolayı öylesine halsizler ki, kafalarını çevirmeye dermanları yok. Anneleri ise ümitsizliği ve çaresizlik içinde kıvranıyorlar.’’

Dadaab mülteci kampında bulunan Somalililerin temel ihtiyaçlarının giderilmesinin yanı sıra çocukların eğitimlerine devam etme imkanı da sağlandığını aktaran Amos, ancak bu insanların durumlarının geçici değil, kalıcı şekilde belli bir refah düzeyine ulaştırılması gerektiğini dile getirdi.

Amos, açıklamasında şunları söyledi; ‘‘Eğer bizler hep birlikte bu insanlara geçici değil de kalıcı şekilde yaşamlarını sürdürecekleri yardımları yaparsak, inanıyorum ve güveniyorum ki, hemen hemen her 10 yılda bir karşılaşılan açlık sorununun üstesinden gelmiş oluruz.’’



CİHAN



Bu haber 613 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,533 µs