En Sıcak Konular

'Anahtar Türkiye'nin elinde'

15 Ağustos 2011 10:58 tsi
'Anahtar Türkiye'nin elinde' 'İran, Türkiye'ye Suriye'den daha fazla ihtiyaç duyuyor'

Türkiye İran'a aldırmaksızın önümüzdeki günlerde ve haftalarda Suriye'ye yönelik baskılarını arttırabilir. İran ise Türkiye'ye Suriye'den daha fazla ihtiyaç duyuyor.  İran için Türkiye Suriye'den daha vazgeçilmez bir bölgesel güç. Bu yüzden bölgede çözümün anahtarını elinde tutan Türkiye.

Tony Karon "Neden Türkiye Suriye'deki bölgesel güç oyununu elinde tutuyor?" adlı Time blog'da yer alan makalesinde bu görüşleri dillendiriyor.

Makaleden;

ZAYIF ÖNGÖRÜ: ABD VE SUUDİLER TÜRKİYE'Yİ ÖNE SÜRMEK İÇİN GİZLİ BİR ANLAŞMA YAPTI
Bazı analistler ABD ve Suudiler'in, Suriye krizine yönelik olarak şekillenecek uluslararası yanıtta, Turkiye'nin öncülük üsteleneceğine dair halihazırda bir örtük anlaşma yaptıklarını söylüyor. İsrail medyası, Washington'daki bazı kişilerin Türkiye ve İran'ın arasının Suriye'den dolayı bozulmasının Ankara'yı İran ile nasıl baş edileceğine dair ABD-İsrail kampına çekmek için bir fırsat olarak gördüğünü söylüyorlar.  Fakat bu zayıf bir öngörü.

İRAN İÇİN ESAD REJİMİ VAZGEÇİLMEZ DEĞİL
Birincisi, İran'ın Esad rejimine yönelik stratejisi illa da vazgeçilmez  değil. İsrail mekezli analist Meir Javedanfar Esad rejiminin çürük olduğu netleşirse, Tahran bu rejime sırt çevirebilir ve Suriye'de yeni bir rejim ile bir tür ilişkiyi güvence altına almayı umabilir diyor.

TAHRAN TÜRKİYE'NİN DOSTLUĞUNA DAHA FAZLA MUHTAÇ
Suriye İran'a Arap dünyasında sağlam bir tutunma noktası sunarken, Tahran Türkiye'nin dostluğuna daha fazla ihtiyaç duyuyor- çok daha fazla olmasa da. Çünkü Türkiye'nin Washington'un nükleer konusunu(İran'ın nükleer silah yapma girişimi) ele alış yaklaşımına karşı kuvvetli bir mukavemeti var. Aslında, ABD önderliğinde İran ekonomisini izole etme çabalarına karşın, İran 2011'in ilk yarısını aşkın bir sürede, geçen yıl aynı süre ile kıyaslandığında, Türkiye ile ihracatının yüzde 80 arttığını bildiriyor.

TÜRKİYE ABD STRATEJİSİNİN BAŞARISIZ OLACAĞINI DÜŞÜNÜYOR
Suriye krizi Türkiye ile İran arasındaki ilişkileri gerse dahi, Türkiye'nin ABD ile İran nükleer sorunu ile nasıl baş edileceğine dair ayrılığı Tahran ile bir çeşit ideolojik yakınlığa ya da İran'ın nükleer silah sahibi olmasını kabul etmeye hazır olmasına dayanmıyor. Tam tersi, Ankara ABD stratejisinin başarısız olacağını düşündüğü için ABD'den ayrışıyor. Bunun bölgede istikrarı teşvik etmekten ziyade bölgeyi felakete yol açacak bir çatışma batağına sürüklemesinin daha olası olduğunu düşünüyor.

TÜRKİYE'NİN KENDİ KAYGISI ŞAM'A YÖNELİK BASKILARI ARTTIRABİLİR
Esad'a ne olacağından bağımsız olarak, bu düşüncenin değişmesi pek mümkün değil.  Fakat  bölgede felakete yol açacak bir çatışmayı önlemeye dair kaygının Türkiye'yi önümüzdeki günlerde ve haftalarda İran'ın tercihlerini dikkate almaksızın Şam'a yönelik baskılarını arttırmaya yöneltmesi mümkün.

Habertürk



Bu haber 1,535 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,767 µs