En Sıcak Konular

Somali Erdoğan'a hazırlanıyor

15 Ağustos 2011 10:20 tsi
Erdoğan'ın ailesi ve bakanlar ile Somali'ye geleceğini açıklamasının ardından başkent Mogadişu'da hazırlıklar başladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ailesi ve bakanlar ile Somali'ye geleceğini açıklamasının ardından başkent Mogadişu'da hazırlıklar başladı.

Türkiye'den gelen heyetlerle gazetecilerin konuk edildiği Cumhurbaşkanlığında Erdoğan ve beraberindeki heyeti ağırlamak üzere onarım çalışmaları yapılıyor.

Bu çerçevede çatışma izlerinin olduğu binalardaki kurşun delikleri kapatıldı, iç ve dış cepheler boyandı. Mimar ve mühendislerden oluşan bir ekip, Cumhurbaşkanlığı misafirhanesinde inceleme yaptı, salon ve odaların camlarındaki kırıklar, duvarlarındaki çatlaklar tespit edildi.

Türkiye'den gelen heyetlere eşlik eden Somali'nin İstanbul Fahri Konsolosu Yardımcısı Hüseyin Muhammed, şehirde hem devlet, hem de halk düzeyinde ciddi olarak hazırlıkların yapıldığına işaret ederek, şunları söyledi:

"Bakım çalışmaları sürüyor. Güvenlikle ilgili çalışmalar var, hiçbir sıkıntı çıkmasın diye her yerde askerleri görmüşsünüzdür. Başbakan inşallah buraya gelirse hem Somali halkı mutlu olacak, hem de tarihi bir ziyaret olacak. Eskiden buraya gelen yoktu. Türkiye'den gelen çok az, dünyadan gelen yok diye biliyorum."

Cumhurbaşkanlığı özel güvenlik görevlisi Hasan Abdullah da "Erdoğan, 20 yıldır süren iç savaştan sonra buraya gelen ilk Müslüman başbakan olacak. Buraya gelecek, bekliyoruz, çok mutluyuz" diye konuştu.

Eş Şebab militanlarını başkentten tamamıyla çıkarttıklarını anımsatan Abdullah, şehrin artık tamamen devletin kontrolü altında olduğunu, diğer bölgeleri de militanlardan temizleyeceklerini söyledi.

"MOGADİŞU KIPIR KIPIR, BAŞBAKANIMIZI BEKLİYOR"

Öte yandan, dün yaptığı toplantıda Mogadişu valisi başkanlığında 16 ilçe belediye başkanı ve muhtarlarla projelerini paylaşan Türk Kızılayı Genel Müdürü Ömer Taşlı, Türk Kızılayı olarak ülkede barışın inşasına projeleriyle dolaylı katkı vereceklerini belirtti.

Somalili yerel yöneticilerin de "Biz artık Mogadişu halkı olarak bir şeyler yapacak duruma gelmeliyiz. Çünkü umudumuzu yitirdik, biz sistemlerimizi yitirdik, her şey çöktü" şeklinde konuştuklarını belirten Taşlı, şunları kaydetti:

"Ama Türkiye ile, Türkiye'nin buraya el atması ile hele hele Başbakanımızın, bakanlarımızın ziyareti ile de burada yeniden umudun yeşerdiğini belirtiyorlar.

Mogadişu kıpır kıpır, Başbakanımızı bekliyor. Herkes bir hazırlık içinde. İnsanlar bütün dikkatini bu ziyarete topladı. Biraz dertlerini de unuttular bu ara. Ziyaretle ilgili büyük bir heyecan duyuyorlar ve çok mutlular bu ziyaretle ilgili."

Türk Kızılayının bahçe içinde 2 bin çadırdan oluşacak 12 bin kişilik çadırkent projeleri için de kendilerine okyanus kıyısında çok güzel bir yer tahsis edildiğini belirten Taşlı, Başbakan Erdoğan'ın ziyaretine kadar uçaklarla gelen 250 çadırla, çadırkentin ilk bölümünü hayata geçirip Başbakanının açılışına sunacaklarını kaydetti.

ŞEHRİN TEMİZLİĞİNİ HALK YAPACAK

Taşlı, ilçe belediye başkanlarına şehrin temizliği ve boyanmasıyla ilgili projeleri de sunduklarını anlattı.

Türk Kızılayının şehirdeki çöpleri toplama projesini duyduklarında kendilerine "Siz bizi bizden daha çok düşünüyorsunuz" dendiğini anlatan Taşlı, "Biz de dedik ki biz bunu kendimiz yapmayacağız, biz bunu Mogadişu halkıyla yapacağız. Türk Kızılayının yardım modeli oturan insanlara yardım etmek değildir. Eğer bir proje gerçekleştireceksek onları da katarak birlikte destek sağlayabiliriz" diye konuştu.

Türkiye'den getirecekleri binlerce ton kireçle hem binaların içini dışını, hem sokakları boyayıp bembeyaz bir Mogadişu ortaya çıkarmaya çalışacaklarını belirten Taşlı, "Bu onlara en büyük psikososyal destek diye düşünüyoruz. Tekrar bir şeyler yapma, hayata tutunma, kendisi için bir şeyler yapmaya bir döngü diye düşünüyoruz" dedi.

Taşlı, Türk Kızılayına ait lojistik merkez ve ofisin tabelalarının geldiğini, tabelalar koyulduktan sonra şehrin her yerinden limandaki merkezin isminin görülebileceğini anlattı. Taşlı, bir yandan da gıda yardımlarının dağıtımının sürdüğüne, Türkiye'den yola çıkan 5 bin tonluk yardım malzemesini taşıyan geminin de Somali'ye geleceğine dikkati çekti.

TÜRK KIZILAYINDAN YETİM KIZLARA HEMŞİRELİK KURSU

İtalya'da tıp eğitimi alarak ülkesine hizmet için dönen Somalili kadın doğum doktoru Ayşe Ömer Ahmed ile birlikte yetim çocukların eğitimine yönelik bir de proje planladıklarını bildiren Taşlı, "Buradaki en büyük eksik hemşire. Buraya bağışlanan ultrason, MR gibi cihazları kullanacak teknik eleman, teknisyen de yok. Bu çerçevede Somali'de yetim kızların ve erkek çocuklarının yetiştirilerek hemşire ve teknisyen olmalarını sağlamak üzere bir proje geliştirdik" diye konuştu.

Türk Kızılayı Genel Merkezinin bu projeyi onayladığını, Dr. Ayşe Ömer Ahmed tarafından eğitim için şehirde bina arandığını anlatan Taşlı, yatılı bu okulda hem yetim çocuklara sahip çıkılacağını, hem de onların bir meslek sahibi olmalarına katkıda bulunulacağını, aynı zamanda Somali'de bu cihazları kullanan olmadığı için büyük bir boşluğun da doldurulmuş olacağını söyledi.

aa


Bu haber 595 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,215 µs