En Sıcak Konular

Kredi derecelendirme kuruluşunda köstebek

15 Ağustos 2011 10:14 tsi
Kredi derecelendirme kuruluşunda köstebek Amerika, geçtiğimiz hafta ülke notunu düşürüp tüm dünya borsalarında büyük kayıplara neden olan kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor’s’u (S&P) incelemeye aldı.

 ABD’nin sermaye piyasası kurumu SEC, S&P çalışanlarının not indiriminden önce dışarıya bilgi sızdırıp sızdırmadığını araştırmaya başlıyor. S&P’nin not indirebileceği, 5 Ağustos Cuma günü Wall Street’te en çok konuşulan konuydu. Dow Jones endeksi 11 bin 139 puana kadar gerilemişti. Ancak dakikalar ilerledikçe S&P’nin not indirimine gideceğine dair beklenti yavaş yavaş kaybolmuştu. Bunun mümkün olmadığını düşünen borsacılar hisse almaya başladı ve endeks günü 11 bin 444 puandan yüzde 0.54’lük artışla kapadı.

S&P’nin kararı ise Wall Street kapandıktan sonra geldi. S&P, ABD’nin kredi notunu tarihinde ilk kez düşürdü. S&P, ABD’nin en üst seviye olan ‘AAA’ olan kredi notunun ‘AA+’ya düşürüldüğünü açıkladı. Geçtiğimiz hafta başında kararın etkisi hissedildiğinde 8 Ağustos günü, piyasalarda ‘Kara Pazartesi’ olarak anılmaya başlandı. S&P’nin geçen hafta cuma akşamı ABD’nin kredi notunu kırmasıyla başlayan dalgalı seyrin piyasalarda 2.5 trilyon doların üzerinde varlığı buharlaştırdığı tahmin ediliyor. SEC S&P’ye ABD’nin not indirimi kararının şirket içerisinde kaç kişi tarafından bilindiğini sordu. Kurum bu sorgulamayla haksız kazanç (insider trading) yapanları belirlemeyi amaçlıyor.

Türkiye de Moody’s’i araştırmıştı

Reyting şirketlerine yönelik benzer soruşturmalar daha önce Türkiye’de de gerçekleştirildi. Türkiye’de Ocak ve Kasım 2010 tarihlerinde iki defa S&P, Fitch ve Moody’s’in Türkiye’nin not artışı öncesi dışarıya bilgi sızdırılıp sızdırılmadığı araştırıldı. Araştırmalarda 5 Ekim 2010’da Moody’s’in Türkiye’ye yönelik not artışı öncesi bu kuruluşun bir çalışanının dışarıya bilgi sızdırdığı anlaşılmış ve söz konusu kişi işinden atılmıştı.

Bu haber 695 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,031 µs