En Sıcak Konular

Murat Karayılan'da Acem oyunu mu?

15 Ağustos 2011 08:11 tsi
Murat Karayılan'da Acem oyunu mu? Türkiye, iki gündür İran’ın terör örgütü PKK’nın Kandil’deki lideri Murat Karayılan’ı yakalayıp yakalamadığı tartışmasına kilitlendi. İran’dan gelen çelişkili açıklamalar ilginç bir iddiayı gündeme getirdi.

Buna göre İran, ülkesini hedef alan PJAK’ın kendisini lağvetmesi karşılığında Karayılan’ı serbest bırakmak için PKK ile pazarlık yapıyor. Türkiye iki gündür PKK’nın Abdullah Öcalan sonrasında liderliğini yürüten Murat Karayılan’ın yakalanıp yakalanmadığını tartışıyor. Cumartesi günü TRT Haber, dün de Anadolu Ajansı İran kaynaklarına dayanarak Karayılan’ın yakalandığını duyurdu. Ancak saatler sonra Türkiye’yi alarma geçiren haberlerin doğru olmadığı ileri sürüldü. İran, “Karayılan’ı değil ikinci adamı yakaladık” dedi. Terör örgütünün İran ayağını oluşturan PJAK’a karşı İran son günlerde art arda operasyonlar düzenlemişti. İran’ın PJAK’ın kendisini lağvetmesi karşılığında Karayılan’ı serbest bırakmak için pazarlık yaptığı da konuşulan iddialar arasında.

“İKİ NUMARAYI YAKALADIK”

Anadolu Ajansı dün saat 12.15’te son dakika haberiyle abonelerine İran’ın Murat Karayılan’ı yakaladığını duyurdu. Haberde İran Meclisi MilliGüvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Alaaddin Burucerdi’nin FarsHaber Ajansı’na yaptığı açıklamaya yer verildi. Karayılan’ın yakalandığı haberlerini değerlendiren Burucerdi, “Bu haberler doğrudur, İran istihbarat birimleri PKK’nın iki numaralı ismini tutuklamıştır. İstihbarat güçlerimiz, Karayılan’ı yakalayarak önemli bir iş başarmışlardır” diye konuştu.

İran Devrim Muhafızları’nın, 16 Temmuz’dan beri terör örgütü PJAK’a yönelik operasyonlarında örgüte darbe vurulduğunu belirten Burucerdi, “Bizim, Devrim Muhafızları’ndan da beklentimiz budur” dedi. Son dönemde PKK’nın İran uzantısı PJAK’a yönelik operasyonlarını artıranDevrimMuhafızları’nın, gerçekleştirilen sınırötesi operasyon kapsamında kuşatma altına alınan Kandil’i uzun süredir top ateşine tuttuğu belirtiliyordu.

Bu açıklama üzerine Türkiye alarma geçti. Başbakanlık, Dışişleri ve İçişleri bakanlıklarıyla MİT,  Karayılan’ın yakalandığı bilgisini doğrulatmak için İranlı yetkililerle temas kurdu. Ancak, bilgi teyit edilemedi. Burucerdi’nin açıklamasına ilişkin olarak hükümete resmi herhangi bir bilgi ulaşmadı. Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, “Eğer Karayılan yakalandıysa bize bunun resmi olarak bildirilmesi gerekirdi” ifadelerini kullandı.

“TEYİT EDİLMEMİŞ BİLGİ”


PKK’nın Beytüşşebap’ta düzenlediği silahlı saldırıda şehit olan üç askerin cenazesi için Diyarbakır’da bulunan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Karayılan’ın yakalanmasıyla ilgili soruları cevapsız bıraktı. İçişleri Bakanı İdrisNaim Şahin de “Bizim açımızdan henüz teyit edilmemiş bilgi” demekle yetindi. Türk makamlarının bilginin teyit edilmediğini açıklamalarının ardından saat 14.28’de Anadolu Ajansı Tahran’dan iki saat önce geçtiği haberle ilgili düzeltme yayımladı.

İlk haberin iptal edildiği belirtilen düzeltmedeKarayılan’ın değil PKK’nın ikinci adamının yakalandığı bilgisi verildi. İkinci haberde şu ifadeler kullanıldı: “İran’ın resmi haber ajanslarından Fars’ın bildirdiğine göre, İranMeclisiMilli Güvenlik ve Dış PolitikaKomisyonu BaşkanıAlaaddin Burucerdi, terör örgütü PKK’nın “iki numaralı isminin’’ yakalandığı haberlerini teyit etti.” PKK’nın yakalanan ikinci isminin kimolduğu açıklanmadı.

İran ile ‘iade’ anlaşması var

Türkiye ile İran arasında ‘güvenlik işbirliği’ ile ‘suçluların iadesi’ anlaşmasının bulunduğu bildirildi. İnterpol Genel Sekreterliği’ne üye olan İran’ın bugüne kadar Türkiye’nin aradığı terör ve kaçakçılık suçlarına karışan şüphelileri Türkiye’ye iade ettiğini belirten Emniyet kaynakları, “İran’la eğitim işbirliğinden, güvenlik işbirliğine, suçluların iadesine kadar birçok konuda iyi bir işbirliğimiz var” dedi. Kaynaklar, İran güvenlik güçlerinin yakaladığı PKK ya da PJAK mensuplarını resmi yoldan iade etmeye bile gerek duymayıp Gürbulak ve Esendere hudut kapılarından Türk makamlarına teslim ettiğini dile getirdi.

bugün


Bu haber 1,697 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,688 µs