En Sıcak Konular

Heronların durumu yeniden gündemde

13 Ağustos 2011 12:44 tsi
Heronların durumu yeniden gündemde İddialara göre "insansız hava aracı" (IHA) olark da bilinen ve çoğunluğu İsrail'den satın alınan Heron tipi istihbarat amaçlı hava araçlarından yeterli ölçüde faydalanılmıyor.

Türkiye'nin terörle mücadelede etkin bir biçimde kullanılmak üzere milyonlarca dolar ödeyerek edindiği Heronların gerektiği gibi yönetilemediği iddia ediliyor. Bunun sonucunda da terörle mücadele konusunda zaafiyet oluşabiliyor. Heronların tam kapasite kullanılamaması şu ana kadar ödenen onca paranın boşa gittiği yorumlarına neden oluyor.

Bugün gazetesi ile www.aktifhaber.com'un iddiasına göre "insansız hava aracı" (IHA) olark da bilinen ve çoğunluğu İsrail'den satın alınan Heron tipi istihbarat amaçlı hava araçlarından yeterli ölçüde faydalanılmıyor. Oysa terörle etkin mücadele için bu araçların kesinlikle en üst düzey verimlilikle kullanılması gerekiyor.

İKİ BAŞLILIK İDDİASI

Söz konusu haber ve analizlerde IHA kullanımındaki iki başlılık sebebiyle istenen verimin elde edilemediği iddia ediliyor:

Yaşanan baskınlarda İHA'lardan görüntü alınmasına rağmen hava unsurlarının süratli bir biçimde devreye sokulmadığının iddia edildiği haber - analizlerde, uzmanların tespitlerine yer veriliyor:

"Uzmanlar İHA'ların görüntü elde etmesi halinde bile iki başlı yapının eş zamanlı seri kararlar alıp uygulamayı mümkün kılmadığına dikkat çekti. İki başlı yapı her karakol baskınından sonra sürekli gündeme getirilmesine rağmen bu konuda hiçbir ilerlemenin söz konusu olmadığı bildirildi. Ayrıca elde edilen İHA görüntülerinin TSK'daki birimlerle eş zamanlı olarak MİT, Emniyet ve Kamu Güvenliği Müsteşarlığı'na da iletilmesi konusu gündeme gelmesine karşılık bu konuda da bir gelişmenin yaşanmadığı belirtildi."

İHA'LAR NEREDE?

Yer sistemlerinin sınırlı kapasitesinden dolayı aynı anda havada sadece 3 İHA'nın uçurulabildiği öne sürülüyor. Bu arada sistemin yerden kontrolünün de uçuş alanını sınırladığına dikkat çekiliyor. Verilen bilgiye göre ABD'de bu sistemler uydu üzerinden yönetiliyor ve bundan dolayıda aynı anda çok sayıda araç uçurulabiliyo. Öte yandan bir İHA'nın 600 saat uçtuktan sonra motor bakımına alınması gerekiyor. Bu da bir uçağın 24 saat esasına göre sürekli uçması halinde 25 gün sonra motorunun bakıma girmesi anlamına geliyor.

BAKIM İŞLEMİ SADECE İSRAİL'DE YAPILIYOR

"Türkiye'nin elinde 13 tane Heron bulunuyor. Edinilen bilgilere göre bunların 4 tanesi İsrail'de bakımda. Türkiye şu anda aynı anda sadece 3 tane HERON uçurabiliyor. Nedeni ise bunları destekleyen yer sistemlerinin yeterli olmaması. Yani 13 tane Heronumuz var ama biz sadece 3 tanesini aynı anda kullanabiliyoruz. Bu HERON'ların da 600 saat çalıştıktan sonra bakıma girme zorunluluğunun bulunması işleri daha da zorlaştırıyor. Çünkü 24 saat havada kalsa bir HERON bir ay sonra bakıma girmek zorunda.

BAKIM SÜRESİ ORTALAMA 4 AY

10 İnsansız Hava Aracı'ndan 4'ünün motor bakımında olduğu bilgisini veren kaynaklar, bakım süresinin ortalama 4 ay sürdüğünü söylerken, İsrail'le yaşanan krizin bu sürenin daha da uzamasına neden olduğuna dikkat çekti. Ayrıca Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın geçtiğimiz günlerde bir mesaj yayınlayarak, İsrail firmasının tavsiyesi üzerine 'gözcü' uçuşlarının bir süre durdurulması kararının alındığı bildirildi."

Bu haber 1,103 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,729 µs