En Sıcak Konular

ABD'nin planına, Rusya ve Çin karşı

13 Ağustos 2011 09:59 tsi
ABD'nin planına, Rusya ve Çin karşı Sudan hükümetinin kınanması için ABD tarafından önerilen taslak, Rusya ve Çin tarafından engellendi.

Sudan hükümetinin kınanması için ABD tarafından BM Güvenlik Konseyi üyelerine sunulan taslak, Rusya ve Çin tarafından engellendi.

ABD, Sudan hükümet güçlerinin, Güney Sudan ile sınırda bulunan Güney Kordofan bölgesinde düzenlediği hava bombardımanı ve diğer askeri eylemlerinin bir açıklamayla kınanmasını müzakere için hafta başında BM Güvenlik Konseyi üyelerine bir taslak metin sunmuştu.

BM'deki diplomatik kaynaklar, Konsey'in iki daimi üyesinden gelen muhalefet sonucunda, ABD'nin metnini dün geri çektiğini belirtti. Her iki ülkenin de, metinde kınama ifadesinin ve hava bombardımanı ifadesinin yer almasına karşı çıktığı kaydedildi.

Fransa'nın BM daimi temsilciliği sözcüsü Brieuc Pont, Konsey'in Güney Kordofan ile ilgili olarak ortak bir ses çıkaramamasının üzücü olduğunu belirterek, ''Güvenlik Konseyi, sivillere karşı şiddet uygulanmasına boş boş bakmamalı'' dedi. İngiltere daimi temsilciliğinin adı açıklanmayan bir yetkilisi de, Güney Kordofan'da ''korkunç bir insanlık dramı yaşanmakta olduğunu'' savunarak, ''Güvenlik Konseyi net, birleşik ve güçlü bir ses vermeli'' dedi.

BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi sözcüsü Amanda Pitt, güney ve kuzey güçlerinin bölgedeki çatışmaları nedeniyle Haziran ayının başından itibaren en az 200 bin kişinin evlerini terk ettiğini, insani felaketin olduğu bölgede çok sayıda sivilin öldüğünü veya yaralandığını söyledi. Pitt, AP'ye yaptığı açıklamada, BM Dünya Gıda Programı ve ilgili kuruluşların Güney Kordofan'da yaklaşık 123 bin kişiye yardım malzemesi ulaştırdığını, ayrıca Sudan ordusunun kontrolünün dışındaki bölgelerdeki insanlara da ulaşıldığını belirtti. Pitt, ''gıda stoklarımızın tükenmekte olması nedeniyle bu yardım operasyonlarımız tehlike altında'' diye konuştu.

Bu haber 1,086 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,726 µs