En Sıcak Konular

Balbay, tahliye edilmemesini eleştirdi

12 Ağustos 2011 20:33 tsi
İkinci Ergenekon davasının tutuklu sanığı olan CHP milletvekili Mustafa Balbay, vekil olmasının ardından yaptıkları tahliye talebinin reddedilmesini eleştirdi.

Balbay'ın eleştirisinin üzerine üye hakim Sedat Sami Haşıloğlu açıklamalarda bulundu.İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen İkinci Ergenekon davasının tutuklu sanığı CHP milletvekili Mustafa Balbay, duruşmanın talepler bölümünde 23 Haziran tarihli tahliye taleplerinin mahkeme tarafından reddedildiğini eleştirerek konuşmasına başladı. Balbay, "Yargının siyasete müdahale ettiğine inanıyorum. Milletvekili olarak görevimi yapmamı engelliyorsunuz. 23 Haziran'daki tutukluluk halinin devamı kararıyla hüküm inşa ettiniz. Masumiyet karinesi değil mahkumiyet kararı verdiniz. Kararınızda 'Devletin bölünmez bütünlüğünü' gerekçe gösteriyorsunuz. iddianamede benim hakkımda böyle bir suçlama yok. Çok büyük bir hata yapmışsınız." dedi.

Dava nedeni ile tutuklu kaldığı süre boyunca 3 kitap yazdığını, sorumluluğunu yerine getirmeye devam ettiğini belirterek, "Milletvekili olarak kendimi daha fazla sorumlu hissediyorum, siz benim bedenimi tutsak tutabilirsiniz ama milletvekilliği görevimi yapmamı engelleyemezsiniz." diye konuştu. Gazeteci Mümtaz Faik Fenik'in 1950'de, Osman Bölükbaşı'nın 1957'de ve Sebahat Tuncel'in de 2007'de milletvekili seçildikten sonra tahliye edildiklerini hatırlatan Balbay, "Türkiye demokrasi tarihine bakıldığında bu üç olay varken kendi gerekçenizi muhakeme ediniz. Acaba demokrasi açısından geri mi gittik yoksa ileri mi? Anayasa'nın 9. maddesi 'Yargı Türk milleti adına karar verir' der. Bu da milli iradedir. Milli irade, milli iradeye karşı olamaz." dedi.

Savcı Mehmet Ali Pekgüzel'in bir duruşmada terör örgütününü ortaya çıkarmaya çalıştıklarına ilişkin açıklaması olduğunu hatırlatan Balbay, "4 yıldır devam eden çalışmanızı kolaylaştırmak istiyorum. CHP yöneticileri ve milletvekilleri burada. Gerçi partim adına konuşmam ne kadar doğru olur bilemiyorum ama arayıp bulamadığınız 'Ergenekon' Terör Örgütü'nü bulmak için komisyon oluşturalım. Eğer var olduğunu bulursak ilk önce ben söyleyip yazmazsam namerdim" diye konuştu.

Sanık Mustafa Balbay, Cumhuriyet'e molotof kokteyli atılmasına ilişkin Ergenekon ana davasında yargılanan Bedirhan Şinal'in "Polislerin Cumhuriyet'e atması için bomba verdiğini ama sonuçlarını düşünerek molotof kokteyli attığına" ilişkin ifadelerini basından takip ettiğini söyledi.

HAKİM HAŞILOĞLU: DÜNYANIN EN DEMOKRATİK YARGILAMASINI YAPIYORUZ

Tutuklu sanık Balbay, "Şinal, polisler bomba verdi diyor, üye hakim Haşıloğlu'nun 'frene bas' demiş" sözleri üzerine üye hakim Sedat Sami Haşıloğlu, "Dosyayı biliyor musunuz? Mahkeme Şinal'i 2 saat dinledi. Ancak mahkemeye karşı hakaretlerde bulununca müdahale etme gereği duyduk. Ayrıca 23 Haziran'daki milletvekili seçilen tutuklu sanıkların tahliyesi konusunda verdiğimiz kararın 6. sayfasında genel tanımlar yaptık. Ancak siz kendinize indirgediniz. Özenli tavrınızı göstermediniz. Mahkeme bunu düzeltmenize bekler. Biz hakimlerin kaderi kendilerini savunamazlar. Hakimlerin karar aşamasını beklemesi çıldırtıcı. Siz bugüne kadar duruşmalarda ve dilekçelerinizde bir düzeyi tutturdunuz. Çok zekisiniz ve kelimelere hakimsiniz. Ancak hakimlere laf sokarak, kelime oyunlarıyla bir yere varılmaz. Mahkemeye husumet gütmek kimsenin yararına değil. Değil Türkiye'nin dünyanın en demokratik yargılamasını yapıyoruz" dedi.

cihan

Bu haber 700 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,035 µs