En Sıcak Konular

İsrail Lobisi'nden politikacılara tatil!

12 Ağustos 2011 17:12 tsi
İsrail Lobisi'nden politikacılara tatil! Amerikan Kongresi üyelerinin beşte biri, masrafları ABD'deki en büyük İsrail lobi grubu tarafından karşılanan bir yaz tatili için bu ay İsrail'e geliyor.

Ancak aralarında ilk kez İsrail'e gelecek olanların olduğu Kongre üyelerinin bu ziyareti, ekonomisi alevler içinde olan ABD'de birçok kişi tarafından daha şimdiden eleştiriliyor. Kongre üyelerinin ziyaret karşılığında "Amerikan halkının desteğini alacağını(!)" yazan Foreign Policy dergisi "Amerika'nın ekonomisi alevler içinde ve bu baylar lobicilerin finansesinde geziye katılıyorlar. Ne için? Pahalı yaşam şartları için sokaklara dökülen İsraillileri izlemek için mi?" diye sordu.

Amerikan Kongresi'nin 86 üyesi, Amerikan İsrail Eğitim Fonu tarafından finanse edilen bir tatil için İsrail'e getiriliyor. Kendisini Amerika'nın en önde gelen İsrail lobisi olarak tanıtan Amerikan İsrail Kamu İşleri Komitesi (AIPAC) de bu fona destek veriyor. 55'i Cumhuriyetçi Parti'den 26'sı Demokrat Parti'den 86 Kongre üyesinin, bu yaz tatilini İsrail'de geçirecek. 47'si yeni Kongre üyesi olan tatilcilerin birçoğu da ilk kez İsrail'e gelmiş olacak.

İsrail'e gelecek olan Demokrat Partili Kongre üyelerine Whip Steny Hoyer, Cumhuriyetçi Partili üyelere ise Kongre Çoğunluk Lideri Eric Cantor başkanlık ediyor. Demokrat üyeler arasında İsrail'de 8 gün kalacak olan Illinois milletvekili Jesse Jackson Jr. gibi popüler isimler de bulunuyor. Jackson, İsrail ziyaretinde iş dünyası ve ticaret sektörlerinin yanı sıra İsrail'in terörle mücadelede kullandığı teknoloji ve aletleri de inceleyeceğini açıklamıştı.

Kongre üyelerinin tatillerinden İsrailli ve Filistinli liderlerle de görüşmeleri bekleniyor.

Geziyi finanse eden AIPAC, Washington'daki en güçlü lobi gruplarından biri olarak biliniyor. Grubun İsrail hükümeti adına hareket ettiği ve Kongre üzerinde büyük etkisi olduğu belirtiliyor.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu da Mayıs 2011'de Washington'da yaptığı konuşmada ABD Başkanı Barack Obama'ya ve Kongre'ye verdikleri "sarsılmaz destekten dolayı" teşekkür edeceğini söylemişti.

Obama GERİ ÇAĞIRMALI

Ancak Kongre üyelerinin, ABD'nin modern zamanlardaki en ciddi ekonomik sıkıntısını geçirdiği bir dönemde tatil için İsrail'e gitmeleri eleştirilerinde de beraberinde getirdi. Foreign Policy dergisi ziyareti, "Amerika'nın ekonomisi alevler içinde ve bu baylar lobicilerin finansesinde geziye katılıyorlar. Ne için? Pahalı yaşam şartları için sokaklara dökülen İsraillileri izlemek için mi?" diye sordu. Bu tür gezilerin önemli olduğunu ve Kongre üyelerinin hayatlarında önemli bir yeri olduğunu belirten dergi, ancak gezinin "şimdi zamanı olmadığını" kaydetti.

Bu Kongre üyelerinin Ağustos'ta İsrail'de değil Washington'da olmaları gerektiğini kaydeden Foreign Policy, Başkan Obama'nın da inisiyatif alarak Kongre üyelerini geri çağırması gerektiğini dile getirdi.

KONGRE ÜYELERİNE SİRK ASLANI BENZETMESİ

Dergi ayrıca gezi organizasyonunun arkasındaki siyasi amaçların açık olduğunu ve kampanya dönemiyle bağlantılı Amerikan halkına fırsat maliyetini açıkça ortaya çıkardığını vurguladı. Foreign Policy, Kongre üyelerini sirkte çemberden atlayan aslanlara da benzeterek "Bir grup destekçi kazanmak için çemberden her atlayışta ABD'nin karşı karşıya olduğu acil konuların çözümünde başarısız oluyorlar. " ifadelerini kullandı.

cha



Bu haber 898 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,205 µs