En Sıcak Konular

Esad: 'Havaya ateş açın dedim, dinlemediler'

12 Ağustos 2011 12:07 tsi
Esad: 'Havaya ateş açın dedim, dinlemediler' Bütün dünyanın takip ettiği Esad-Davutoğlu görüşmesinde Suriye Devlet Başkanı ordusu ile ilgili acı bir itirafta bulunarak, 'Sadece havaya ateş açın dedim ama dinlemediler' dedi. Esad, olayları militanların kızıştırdığını öne sürdü.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüşmesinde ordusuyla ilgili bir itirafta bulunduğu öğrenildi. Esad, ordusuna "Sivillere ateş açmayın. Kalabalığı dağıtmak için sadece havaya ateş açın" talimatı verdiğini söyledi.

Esad, sözünün dinlenmediğini ve ordusuna tamamen hakim olamadığını da itiraf etti. Esad, görüştüğü Brezilya, Hindistan ve Güney Afrika'nın BM diplomatik temsilcilerine de güvenlik güçleri tarafından "bazı hataların" ortaya konduğunu söylemişti.

Esad'ın Davutoğlu ile yaptığı görüşmede verdiği sözlerin ardından önceki gün gece yarısı Hama ve Humus'a tankların yeniden girdiği haberi üzerine Ankara yeniden alarma geçti.

Esad, silahlı grubun karakol bastığını ve askerlere saldırdığını belirtirken, bunun askerlerin de savunma psikolojisine geçmesine neden olduğunu şöyle anlattı: "Askerler çıkan olaylara, birkaç militanın, güvenlik güçlerini sniperlarla vurmasına kadar müdahale etmiyorlar. Ancak arkadaşları vurulduğunda çatışmalar büyüyor.

Bu süreci kontrol ederken hatalarımız oldu." Esad, halkın gösteri yapmasına karşı olmadığını ancak militanların olayları kızıştırdığını savundu. Esad'ın bu savunması karşısında Davutoğlu da, "Kollektif cezalandırma yöntemini bırakın" uyarısını tekrarlarken, Türkiye'nin de askeri operasyonlar yaptığı ancak sivilleri öldürmediğini belirtti.

Türkiye'nin öncelikli hedefinin akan kanın durması olduğunu vurgulayan Davutoğlu'na, Esad şu itirafda bulundu: "Süreçte hatalarımız oldu. Sivillere karşı aşırı güç kullanıldı. Ordunun bu tür toplu gösterilere karşı eğitimsiz olması can kayıplarını arttırdı."

DANIŞMANINI SUSTURDU


Görüşmede ilk sözü alan Davutoğlu, uluslararası kamuoyunda infial oluştuğunu dile getirirken, görüşmede bulunan ve daha önce "Eğer sert bir mesajla gelirse, daha sert bir yanıt alır" diyen Siyaset ve Medya Danışmanı Bouthina Shaaban araya girmeye çalıştı. Bunun üzerine Esad, "Bekleyin, sözlerini sonuna kadar dinleyin" diyerek danışmanını susturdu.

Davutoğlu da Shaaban'ın sözlerini anımsatarak, "Dost acı söyler" hatırlatması yaptı. Suriye'nin 2005 yılında ABD tarafından şer ekseninde gösterildiğinde bile Türkiye'nin desteğinin devam ettiğini hatırlatan Davutoğlu'na Esad, "Dostluğunuzdan eminiz" yanıtını verdi. Davutoğlu'nun Suriye ziyaretinin tarihi Başbakan Tayyip Erdoğan'ın cumartesi günü Davutoğlu ile yaptığı görüşmeden sonra belli oldu. Şam, Salı gününü iletirken "İftara da kalın" davetinde bulundu.

Ancak Ankara en başından itibaren bu öneriye sıcak yaklaşmadı. Davutoğlu'nun Salı günü Şam'a gerçekleştirdiği 6.5 saatlik kritik ziyaretin ardından hiç uyumadığı ortaya çıktı. Başbakan Erdoğan'ı bilgilendiren daha sonra da yabancı meslektaşlarıyla telefonla görüşen Davutoğlu'nun, danışmanları gittikten sonra da konutunda çalışmaya devam ettiği belirtildi.

Esad'ın ilk sözünü tutarak Hama'nın kapılarını Büyükelçi ve basın mensuplarına açmasının ardından da gerginlik dinmedi. Gece yarısı Al Arabia ve Reuters'tan gelen ve Suriye ordusunun tanklarının Hama ve Humus'a tekrar girdiği yönündeki haberler üzerine Davutoğlu, Büyükelçi Ömer Önhon'u aradı. Önhon, Hama valisi ile temasa geçerek son durumu sorarken, sahura kadar Davutoğlu'na bilgi aktardı. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın da bu gelişmelerle ilgili Davutoğlu tarafından gece yarısı sürekli bilgilendirildiği öğrenildi.


Sabah

Bu haber 924 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,039 µs