En Sıcak Konular

Londra ayaklanmasının 10 sebebi!

12 Ağustos 2011 11:29 tsi
Londra ayaklanmasının 10 sebebi! Uzmanlara göre Londra'da yaşanan şiddet olaylarının birden fazla sebebi var. İşte o sebeplerden bazıları:

İngiltere'nin başkenti Londra'da son günlerde yaşanan olaylar sosyolog ve uzmanların gündeminde. Bir anda ortaya çıkan bu olayların gelişmesinde değişik faktörlerin etkisi konuşuluyor. Uzmanlara göre yaşanan bu şiddet olaylarının birden fazla sebebi var.

İşte bunlardan bazıları...

Sosyal Dışlanma
Ayaklanmalara karışan gençlerin kendilerini, var olan topluma ve o toplumun değerlerine ait hissetmediklerinin etkisi tartışılıyor. Gençler, "devamlı aşağılandıkları, mülk zengini bir toplumun içinde devamlı mülksüzleştirildikleri" hissi içinde.

Babanın Eksikliği
Bu olaylara karışanların hayatında erkek rol modellerin eksikliği yatıyor olabilir. Hapisteki genç suçluların pek çoğunda olduğu gibi, bu olaylara karışan çete üyelerinin de bir ortak noktası var: o da evde, başlarında bir baba figürünün bulunmaması.

Harcama Kesintileri
Eğer harcamalarda dev kesintiler yapıyorsanız, her zaman bunlara karşı son yaşanan türden bir isyanın olması ihtimali vardır.

Polisin Yetersizliği
Polisin "tazyikli su" kullanmasına izin verilmemesini "delilik" diye nitelendirildi. İngiltere Başbakanı David Cameron da polisin süreci iyi yönetemediği kanaatinde...

Irkçılık
Şiddet olayları, 29 yaşındaki siyah bir genç, Mark Duggan'ın Cumartesi günü polis tarafından öldürülmesiyle başladı.Çok sayıda siyah erkek ve kadın, ilgileri olmadığı halde suçlu muamelesi gördü. Bu son ayaklanmaların sebebi bu değil ama payı var.

Çete Kültürü
Bazı uzmanlar, rap müzikle ilişkilendirilen, şiddeti öven, polis ve ebeveynden ise nefrete dayalı bir kültürün etkisi olduğunu savunuyor. Yaşananlardan bu kültürü sorumlu tutuyor.

Tüketim Kültürü
İnsanların sahip oldukları hiçbir şey olmadığında olan budur, güçlerinin yetmediği şeyler, devamlı gözlerinin önünde olursa ve günün birinde bunları alma imkanlarının olabileceğine inanmalarını gerektirecek hiçbir sebep yoksa, bu yaşanır.

Fırsatlardan Yararlanma
Ayaklanmaya bulaşanların sayısı arttıkça, diğerleri de onlara katılma isteği duyuyor, yüzlerce kişinin arasında bir kişinin yakalanmasını imkansız görüyorlar.

Sosyal Medya Faktörü
Suç vakalarının örgütlenmesinde sosyal medya ağlarının kullanıldığı en çok tartışılan konulardan biri. Bilhassa gençler sosyal etkileşimde teknoloji kullanmayı tercih ediyor.

Sosyal Yardımlara Bağımlılık
Uzmanlara göre sosyal yardımlara bağımlı olan gençler kendilerinde bir takım eksiklerin olduğu hissine kapılabiliyor. Bunun dışavurumu da değişik şekillerde olabiliyor.

BBC\Türkçe



Bu haber 872 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,470 µs