En Sıcak Konular

Genelkurmay emekli askerli göreve çağırdı

11 Ağustos 2011 23:33 tsi
Genelkurmay emekli askerli göreve çağırdı Suriye'deki olaylar üzerine Genelkurmay Başkanlığı tedbir olarak son 5 yılda emekli olan tam askerlere seferberlik görev emri gönderdi

Suriye'deki olayların büyük bir mülteci dalgasına sebep olmasından endişe eden Türkiye'nin sınırda olağanüstü önlemler aldığı belirtildi. İngilizce yayın yapan Today's Zaman gazetesinin haberine göre, yeniden göreve çağrılan emekli askerler sınır illerinde görevlendirildi.

Habere göre, Genelkurmay Başkanlığı son 5 yılda emekli olan tam askerlere seferberlik görev emri gönderdi. Askerlere, ikinci celp emriyle birlikte nerede görev yapacakların da bildirdi. Stratejik konumdaki üsler ve karakollar takviye edildi. İskenderun'daki Deniz Üssü'nün güvenlik tedbirleri iki katına çıkarıldı. Türkiye- Suriye sınırındaki güvenlik tedbirleri Körfez Savaşı'ndan sonra ilk kez artırıldı. Haberde şu ana kadar sadece Hatay üzerinden yönelen göç dalgasının bir süre sonra Mardin ve Kilis'e de sıçrayabileceği belirtildi.

Today's Zaman'a göre seferberlik görev emri alınan kişilerin önemli bir kısmı Suriye-Irak sınırındaki bölgelere gönderildi. Bu durum Türkiye'de en son 1991 Körfez Savaşı sırasında yaşanmıştı. 1. Körfez Savaşı sırasında 3 binden fazla Iraklı peşmergeye kapılarını açmıştı. Suriye'den de çoğu kadın ve çocuk 16 bin kişi, operasyonlardan kaçarak Türkiye'ye geldi. Türkiye'deki kamplarda ise halen 7 binden fazla Suriyeli bulunuyor. Sınırın öte yakasında ise 17 bin kişiye yakın mültecinin Türkiye'ye sığınmaya hazırlandığı haberleri geliyor.

KOORDİNASYON MERKEZİ 2 AYDIR ÇALIŞIYOR

Hükümet, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, bünyesinde bir koordinasyon merkezi de oluşturarak, Türkiye- Suriye sınırındaki iller olan Hatay, Kilis ve Mardin'de olağanüstü tedbirlerin alınmasını sağladı.

NATO'nun Suriye'ye yönelik doğrudan ve dolaylı bir şekilde müdahalesi durumunda bundan en fazla zarar görecek ülkenin Türkiye olacağına inanan hükümet, bu müdahale gerek kalmaksızın sorunların çözümünü istiyor. Türkiye, NATO'nun Suriye'ye yönelik müdahalesinin bu noktadan sonra İslam dünyasında ters tepebileceğini düşünüyor.

HAYVAN KARANTİNA MERKEZLERİ OLUŞTURULDU

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı bünyesinde Dışişleri Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Tarım Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Gümrük Müsteşarlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Hudut ve Sahiller Genel Müdürlüğü, Hıfzıssıhha Başkanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan temsilcileri gelişmeleri an be an takip ediyor.

Olası bir NATO müdahalesi halinde sınırda sadece insanların yığılmayacağını, beraberlerinde çok sayıda hayvanı da Türkiye'ye getirecekleri öngörülüyor. Öncelikle Hatay'ın Yayladağı, Altınözü ve Reyhanlı İlçelerinde mülteci kamplarını yanı sıra hayvan karantina merkezleri de kuruldu. Kilis ve Mardin'de bulunan merkezler sınırdan hayvan geçişlerini engelleyecek ve olası hastalıklı hayvanların Türkiye'ye girmemesini sağlayacak tedbirler almaya başladı.

DOÇ. AYHAN: 1990'LI YILLARA GERİ DÖNDÜK

Todays Zaman'a konuşan Suriye konusunda uzman isimlerden Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Öğretim üyelerinden Doç. Dr. Veysel Ayhan, Suriye'ye yönelik bir NATO müdahalesinin bölgeyi cehenneme çevireceğine kesin gözüyle bakıyor.

Ayhan, şu ifadeleri kullandı: "Türkiye, 1990'lık yıllardaki konumuna geri döndü. Proaktif bir dış politika izliyor. Körfez Savaşı'nda Irak'tan Türkiye'ye yönelen göç dalgasından daha büyük bir dalganın Türkiye'ye beklediğini öngörebiliriz. Çünkü yakın bir gelecekte Suriye'de çözümün bulunup, çatışmaların durması mümkün görünmüyor. NATO ise Afganistan ve Libya'da işi eline yüzüne bulaştırdı. Batılı ülkelerin NATO'nun benzer operasyonlarına vereceği katkı kalmadı. Bu nedenle Türkiye'nin çabaları ile sorun çözülürse çözülebilir. NATO uzun vadede Suriye'ye müdahale ettiği takdirde çok daha vahim tablolar yaşanabilir."

Bu haber 1,650 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,804 µs