En Sıcak Konular

Arınç: Dönüşüm demokratik olmalı

11 Ağustos 2011 19:49 tsi
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Suriye'deki gelişmeleri, "Dönüşümler mutlaka demokratik olmalıdır. Halkın kanını dökmek bir yöntem olarak kullanılmamalıdır'' diye değerlendirdi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Suriye'deki gelişmelerle ilgili "Halkın taleplerine mutlaka dikkat edilmeli ve bunlar yerine getirilmelidirler. Dönüşümler mutlaka demokratik usullerle olmalıdır. Çatışma, kan dökme ve halkla karşı karşıya gelmek bir yöntem olarak kullanılmamalıdır" dedi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Kosova ziyaretinin ikinci gününde Kosova Başbakan Yardımcısı Hayredin Kuçi ile görüştü.

Görüşmenin ardından düzenledikleri ortak basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Arınç, ''Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Suriye ziyaretinin ardından Hama'dan tanklar çekildi. Davutoğlu, Suriye'ye ne mesaj götürdü?'' şeklindeki soruya şu cevabı verdi:

''Türkiye'nin bu konudaki tavrı açık ve bellidir. Biz Suriye'de yaşanan olayları iki açıdan ihtilaf ediyoruz; birisi yöntemdir, birisi de zamanlamadır. Yöntem şudur, hiçbir ülkede gösteri yapan, talepte bulunan, kendilerince haklı olduğu söylenen taleplere karşı silah kullanılmaz, zor kullanılmaz, tank kullanılmaz.

İnsanlar ölümle karşı karşıya gelmezler. Bu kendi halkına karşı yöneltilen büyük bir zulüm ve haksızlık olur. Bunun yapılmaması gerekir, bu ifade edildi. İkincisi de bir Ramazan ayındayız. Ramazan sadece Müslümanlar için değil bütün dinler için de kutsal bir aydır. Barışın, hoşgörünün, samimiyetin, dostluğun ön planda olduğu günlerdir. Müslümanların özellikle sevinçle karşıladıkları bu ayda karşılarında silah ve tank bulmaları ve ölüme yol açacak çatışmaların olması fevkalade üzücüdür. Biz bu tavrımızı şu şekilde sonlandırabiliriz; halkın taleplerine mutlaka dikkat edilmeli ve bunlar yerine getirilmelidirler. Dönüşümler mutlaka demokratik usullerle olmalıdır. Çatışma, kan dökme ve halkla karşı karşıya gelmek bir yöntem olarak kullanılmamalıdır.''

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Şam'a giden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ile salı günü uzun bir görüşme yaptığını anımsatan Arınç, şunları kaydetti:

''Sayın Davutoğlu, Türkiye'nin fikirlerini, görüşlerini muhatabına iletmek için ve Türkiye'nin kararlı tutumunu orada Esad'a iletmek için bulunuyordu. Dönüşünde kendisi ile görüşemedim, buraya gelmişti ama biliyorum ki Türkiye, Suriye'de yaşanan olaylardan fevkalade endişeli ve üzgündür.

Halka karşı silah kullanılması ve masum insanların tanklarla, silahlı güçler tarafından ölüme gidecek noktada karşılanmış olması, yani bu silahsız eylemlerin ve gösterilerin silahla bastırılmak istenmesi, tansiyonun yükselmesi Suriye'de iç karışıklıklara yol açabilecek gelişmelerin yaşanmasında fevkalade endişeliyiz Türkiye olarak. Sanırım hem bu konudaki endişelerimizi aktarmış oldu hem de Türkiye'nin bir an önce demokratik reformların hayata geçirmesi konusunda Sayın Esad'a ilettiği hususlar oldu. Ben gelişmelerin olumluya yönelmesini temenni ediyorum ve sanırım Davutoğlu'nun görüşmelerden sonraki beyanı da aylar değil belki de günler içerisinde Suriye'de olumlu gelişmelerin yaşanabileceği noktasıydı.

Eğer Hama'da tanklar çekilmişse ve silahlı çatışma durmuşsa bu iyi bir gelişmedir. Bunun diğer şehirler açısından da bir başlangıç olmasını şahsen dilerim. Diğer konular belki basınla paylaşılamayacağı kadar özeldir. Türkiye'nin bu konudaki tavrı açık ve bellidir''dedi.

Arınç, basın toplantısının ardından Kosova Başbakanı Hashim Thaçi ile de bir araya geldi.

Bu haber 695 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,381 µs