En Sıcak Konular

Lieberman korkusu nelere kadir

11 Ağustos 2011 14:14 tsi
Lieberman korkusu nelere kadir İsrail Başbakanı Netanyahu, Dışişleri Bakanı Lieberman'dan çekindiği için özürden geri dönmüş.

Amerikan yönetiminin Mavi Marmara saldırısından dolayı özre yanaşmayan İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman'ı özre ikna ettiği; ancak Başbakan Benjamin Netanyahu'nun Lieberman'dan çekilerek geri adım attığı belirtildi. İsrail Ordu Radyosu'nun haberine göre ABD, iki hafta önce "teknik hatalardan dolayı" özür dilenmesi konusunda İsrail yönetimini ikna etti ve Türkiye ile İsrail arasında bir anlaşma sağlanmasına çok yaklaşıldı. Ancak habere göre Netanyahu'nun Lieberman'dan çekinmesinden dolayı anlaşma sağlanamadı ve bu durum ABD'yi de hayal kırıklığına uğrattı.

Habere göre Netanyahu, ilk olarak Mavi Marmara saldırısı sırasındaki "taktik hatalardan dolayı" Türkiye'den özür dilemeyi ve hayatını kaybedenlerin ailelerine tazminat ödemeyi kabul etti. Karşılığında da Türkiye, operasyona katılan askerler ev İsrail ordusu hakkında herhangi bir yasal iddia veya talepte bulunmamayı kabul etti.

ABD LİEBERMAN'I İKNA ETTİ AMA BU SEFER NETANYAHU KABUL ETMEDİ

Ancak Başbakan Netanyahu, söz konusu anlaşmaya özre karşı olan ve hükümet koalisyonundaki partisini geri çekmekle tehdit eden Lieberman'dan çekindiği için tereddütlü yaklaştı. Ancak Türkiye ve İsrail arasında bir anlaşma sağlanmasında ısrarcı olan ABD, Dışişleri Bakanı Lieberman'a baskı uyguladı ve özür konusunda ikna etmeyi başardı.

Habere göre ABD Başkanı Barack Obama, önceki gece geç saatte Lieberman ile yaptığı telefon görüşmesinde de bu özür konusu konuşuldu. Obama, Lieberman'a anlaşma sağlanamamasından dolayı yaşadığı hayalkırıklığını iletti.

TÜRK DIŞİŞLERİ BAKANI İLE NEREDEYSE ANLAŞIYORDUM

Konuyla ilgili Ordu Radyosu'na konuşan İsrail İç Güvenlik Bakanı Matan Vilna'i de "Geçmişte Türk Dışişleri Bakanı ile neredeyse anlaşıyordum" dedi. Ailelere tazminat ödenmesinin asıl mesele olmadığını belirten Vilna'i, önemli olanın nasıl özür dileneceği olduğunu aktardı ve "Türkler 'özür' kelimesini kullanmamızı istiyorlar, biz ise 'üzüntü' kelimesini tercih ediyoruz" diye ekledi.

Kendisine göre en önemli konunun İsrail askerlerine karşı bir dava açılmaması olduğunu belirten Vilna'i, Savunma Bakanı Ehud Barak'ın da bunu kabul ettiğini kaydetti. Vilna'i, "Taktik hatalardan dolayı özür dileyebileceğimize karar verdik, zaten Turkel Komisyonu'nda da bu hataları kabul etmiştik" diye ekledi.

Ancak özrün önündeki asıl engelin Lieberman olduğunu belirten İsrailli Bakan, son görüşmelerde ise yer almadığını kaydetti. Vilna'i, Türkiye ile aralarındaki sorunun çözülmesi gerektiğini de vurguladı.

Öte yandan İsrail radyosuna bugün konuşan İsrail Dışişleri Bakanı Lieberman, İsrail'in Mavi Marmara saldırısından dolayı Türkiye'den özür dilemesine bir kez daha karşı çıkarak İsrail'in sert duruşunu sürdürmesi gerektiğini söyledi. İsrail Radyosu'na konuşan Lieberman, "Ortadoğu'da zayıf olamazsınız" dedi. Türkiye ile uzlaşmanın sadece özre dayalı olmadığını da sözlerine ekleyen Lieberman, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın aynı zamanda Gazze'nin denizden ablukasının kaldırılmasını istediğini söyledi.

Bu haber 913 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,222 µs