En Sıcak Konular

Enerji satrancında İran hamlesi

11 Ağustos 2011 10:00 tsi
Enerji satrancında İran hamlesi Akdeniz'de yeni bir oyun...

Fırat Haber Ajansı'nın haberine göre Avrupa-Asya arasındaki dev gaz projesi Nabucco’daki tıkanıklığı fırsat bilen İran, enerji satrancında önemli bir hamle yaptı. Ahmedinejad’ın ısrarıyla eski Pasdaran generali Rostam Ghasemi petrol bakanlığına getirilirken, Suriye-Irak ile imzalanan anlaşmayla günde 110 metreküp gaz Akdeniz’e taşınacak. Dünyanın en büyük ikinci gaz rezervine sahip Tahran yönetiminin amacı gazı Avrupa’ya ulaştırarak stratejik önemini güçlendirmek.

Ghasemi’nin bakan olmadan önceki hafta ise Suriye ve Irak ile Milyar Dolarlık doğal gaz boru hattı projesi imzalandı. 6 Milyar Dolar’a mal olması beklenen 5 bin 600 kilometre uzunluğundaki hat ile günlük 110 bin metreküp gazın Irak, Suriye ve hatta Lübnan’a pompalanması hedefleniyor.

‘ENERJİ SATRANCINDA’ İRAN HAMLESİ!

2016 yılında bitmesi planlanan gaz için İran medyası ise umutlu. Basın, Rusya’nın ardından 28 trilyon metreküp gaz ile dünyanın en zengin ikinci rezervine sahip İran’ın stratejik konumunu güçlendirmek için gaz kartını kullanması gerektiğini düşünürken, en büyük hayal boru hattının Avrupa’ya bağlanması.

Alman haber ajansı DPA’ya konuşan Rostam Ghasemi’den önceki Petrol Bakanı Mohammed Aliabadi, hattı Akdeniz’e bağlamak istediklerine dikkat çekerek “Avrupa’nın gaz ihtiyacını giderebiliriz” dedi. Rus gazetesi Nesawissimaja Gaseta’ya göre ise İsrail ve Lübnan da projeden yana ve hattın kıyalarından geçmesine yeşil ışık yakıyorlar.

İran’ın gaz çıkışı Azerbaycan, Türkmenistan ve Federe Kürdistan Bölgesi gazını Avrupa’ya ulaştıracak dev Nabucco projesinin aksadığı bir döneme gelmesi dikkat çekici. Avrupa’yı gaz konusunda Rusya’dan bağımsızlaştıracak projenin tahmin edilenden fazla pahallı olabileceği yönündeki tahminler, Bakü hükümetinin taleplerinin giderilmemesi ve Türkmenistan’ın Çin’den çekinmesi İran’ın elini güçlendiriyor.

En önemli faktör ise başta Almanya olmak üzere Batı Avrupa ülkelerinin Japonya’daki nükleer faciadan sonra nükleer santrallerden vazgeçmek istemesi, ‘temiz’ enerji gaza talebi artırıyor. Nükleer santralleri kapanacak dev Alman enerji şirketi RWE, Rus Gazprom şirketiyle alternatif projeler konusunda görüşmeler yaparken, başbakan Angela Merkel’in Moskova ile projelere sıcak bakmadığı belirtiliyor.

Tahran yönetiminin gaz ihtiyacı fazla olmayan Suriye ve Irak ile anlaşma yapması enerji satrancında Avrupa’ya yakınlaşmak istemesi olarak yorumlanıyor. Zaten başta atom programı olmak üzere birçok konuda Batı ile çatışmalı olmasına rağmen en fazla petrol ihracatının Ahmedinejad döneminde yapılması dikkat çekici. İslam Devrimi’nden bu yana geçen 32 yılda 850 Milyar Dolarlık petrol ticaretinin 450 Milyarı son 6 yılda yapıldı.



Bu haber 1,490 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,861 µs