En Sıcak Konular

Türkiye seyirci kalmadı Afrika için yardım yağdı

11 Ağustos 2011 08:21 tsi
Yaklaşık 40 milyon kişinin açlık kıskacında olduğu Doğu Afrika ülkeleri için Türkiye tam anlamıyla seferber oldu. Toplanan nakdi yardım 32 milyonu aştı. SMS yağmaya devam ediyor.

Afrika’da son 60 yılın en kurak döneminin yaşanıyor olması ve beraberinde gelen kıtlık  için Türkiye halkı tam anlamıyla seferber oldu. Somali’ye yardım için Başbakanlık ve Diyanet İşleri Başkanlığı adı altında iki ayrı hesap açıldı. Başbakanlık hesabında 6 milyon 452 bin 750 TL, Diyanet İşleri Başkanlığı hesabında da 26 milyon 374 bin 18 TL’ birikti. Yardımların devam ettiğine dikkat çeken yetkililer, kısa sürede 32 milyon 826 bin 768 TL’lik yardım toplanmasının sevindirici olduğunu, ancak çok daha fazlasını beklediklerine dikkat çekti.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, kampanyaya gösterilen ilgiyi ‘’bütün insanlık adına bir umut’’ olarak değerlendirdiğini söyledi. Diyanet İşleri Başkanlığı, Türkiye Diyanet Vakfı ile il ve ilçe müftülüklerince başlatılan kampanyada 1 milyon 250 bin SMS geldiğini vurgulayan Görmez, dün akşam 1 milyon 100 bin olan SMS’in sabah 150 bin daha arttığını gördüklerini kaydetti. Görmez, Diyanet İşleri Başkanlığı’nca cuma itibariyle yurt içinde 31 milyon TL toplandığını ifade ederek, köylerden toplananların gelmeye devam ettiğini anlattı.

Haftaya 2 gemi daha gidecek

Diyanet Vakfı’nın hesaplarındaki paranın da 10 milyonu geçtiğini vurgulayan Görmez, vatandaşlardan da yardım akmaya başladığını bildirdi. Görmez, gelen diğer ayni yardımları da ayın 15 veya 16’sında hareket edecek gemiye aktarmak için çalışmaların sürdüğünü söyledi. Görmez, kampanyanın fitre kısmının Ramazan’da tamamlanacağını ancak yardım kısmının sonrasında devam edeceğini kaydetti. Görmez, şöyle konuştu: Bunu Türk halkının yardımlarıyla halletmek mümkün değil. Ayın 17’sinde İslam İşbirliği Teşkilatı üyeleri olan bütün İslam ülkeleri İstanbul’da toplanıyor. Oraya da katılacağım ve bütün İslam ülkelerinin el birliği yaparak buradaki açlığı ortadan kaldırma konusunda seferber olmaları gerekiyor.  

BTSO da yardım elini uzattı

Bu arada Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Afrika’da yaşanan drama kayıtsız kalmadı ve 250 bin TL yardımda bulunma kararı aldı. BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez, TOBB’un başlattığı “Afrika’ya Açlık Felaketine Yardım” kampanyasına destek vermenin ‘bir insanlık görevi’ olduğunu belirtti.  

Somali için 6 mobil hastane hazır

Sağlık Bakanlığı, açlık, kuraklık ve ekonomik sıkıntılara bağlı her gün başta çocuklar olmak üzere çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği Somali’ye göndermek üzere 6 mobil üniteyi hazır bekletiyor. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, ‘’Biz, güvenlik sağlanıp da uygun yerler temin edildiği zaman altıya kadar (birden altıya kadar, kaç tane olursa) mobil hastaneyi Somali’de hizmete sokacak şekilde şu anda hazırız’’ diye konuştu. Akdağ, mobil hastanelerin sıcaklık şartlarına uygun olduğunu söyledi. Dış İşleri Başkanlığı ve TİKA’nın bölge için çalışmalarına devam ettiğini ifade ederek, ‘’Altı mobil ünite kursak, toplamda 120 kişi yapar. Bu, imkana sahibiz’’ açıklamasında bulundu.

Somali’de yaşananlar için ‘’vicdan sızısı, bir yara’’ yorumunu yapan Akdağ, gelişmiş ülkelerin tüketemeyip çöpe attıkları yiyeceklerin ülkeye ulaştırılmasının bile bölge halkına fayda sağlayacağını ifade etti. Akdağ, ‘’Bunlar olmuş olsalar dahi Sadece, Somali’de değil Afrika’da bir tek çocuk aç kalmazdı. Şu yaman çelişkiye bakar mısınız? Dünyanın Türkiye dahil bütün gelişmiş ülkelerinde insanlar, fazla yemekten dolayı şişmanlıyor, obez oluyor, öbür taraftan insanlar açlıktan kırılıyor”dedi.

ÇOCUKLARA ÇİKOLATA Kızılay, Diyanet İşleri Başkanlığı ve TİKA öncülüğünde toplanarak 2 kargo uçağı ile gönderilen 50 tonluk gıda ve sağlık malzemesi dağıtılmak üzere Somali’deki depolara yerleştirildi. TİKA Başkanı Serdar Çam kampları gezerek çocuklara bisküvi ve çikolata dağıtımında bulundu.

AK Partili vekiller de katıldı  

AK Parti’li milletvekilleri, 500 TL’den az olmamak kaydıyla Afrika’ya yardım kampanyasına katılacak.AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, yaptığı yazılı açıklamada, “Sayın Başbakanımızın talimatı ile grup başkanlığımız; bir damla su ve bir tas çorba uğruna kucağında yavrusuyla kilometrelerce yürüyen anneye destek olmak için milletvekillerimizin 500 TL’den az olmamak kaydıyla yardımda bulunmaları kararlaştırılmıştır’’ dedi. Canikli, ‘’Böylesine büyük bir felaketle ülkelerin kendi imkanlarıyla baş etmeleri mümkün değildir. Her türlü yardımı vakit kaybetmeden millet olarak yapmamız gerekiyor’’ dedi.   

63 lirasını Afrika’ya gönderdi

Adana Yüreğir Atakent Mahallesi’nde oturan, İlköğretim Okulu 3. sınıf öğrenci Rüveyda Tokdemir, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından başlatılan Afrika’ya yardım kampanyasına küçük fakat anlamlı bir destek verdi. 9 yaşındaki Rüveyda Tokdemir, kumbarasında biriktirdiği 63 lirayı Afrika’ya yardım kampanyası için açılan banka hesabına yatırdı. Küçük Rüveyda, televizyonlarda yayımlanan görüntülerden çok etkilendiğini ve elinden geldiğince Afrikalı çocuklara yardımcı olmak istediğini söyledi. Rüveyda’dan etkilenen banka müdürü de 75 TL ekleyerek, 138 lirayı yardım hesabına yatırdı.

star

Bu haber 707 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,315 µs