En Sıcak Konular

Kriz, Türkiye için fırsat olabilir

10 Ağustos 2011 10:42 tsi
Kriz, Türkiye için fırsat olabilir "Türkiye bu krize yüzde 11'lik yüksek bir büyüme hızı yaşarken yakalandı. Hatta fazla büyüdük, küçülelim diyerek daraltıcı tedbirler almaya başlamıştı ki bu kriz yaşandı. Dolayısıyla Türkiye bu küresel krizden başarıyla çıkabilir."

2008 krizi de bizim krizimiz değildi. Bu kriz de bizim krizimiz değil. Bu seferki kriz Amerikan devleti ve bazı Avrupalı devletlerde ortaya çıkan bir mali kriz. Yani devletlerin mali krizi bu. Yüksek bütçe açığı ve aşırı borçlanma nedeniyle ortaya çıkıyor. Ve maliye politikası kısa ya da uzun dönemde sürdürülemez hale geliyor.

Nitekim Avrupa'da Yunanistan, Portekiz ve İrlanda kısa dönemde maliye politikalarını sürdüremez hale geldiler. ABD ise uzun dönemde maliye politikasını sürdüremeyecek gibi görünüyor. ABD'nin notu da bu nedenle düşürüldü. İşte bu iki grup ülkenin, maliyelerindeki aksaklığın küresel piyasalara yansıyan olumsuz etkilerini yaşıyoruz bugün.

Peki Türkiye bu krizden nasıl etkilenecek? Türkiye bu krize yüzde 11'lik yüksek bir büyüme hızı yaşarken yakalandı. Hatta fazla büyüdük, küçülelim diyerek daraltıcı tedbirler almaya başlamıştı ki bu kriz yaşandı. Dolayısıyla Türkiye bu küresel krizden başarıyla çıkabilir. Çünkü Amerikan Merkez Bankası'nın üçüncü bir parasal genişleme dönemine girmesi bekleniyor. Dün IMF eski iktisatçısı ve Harvard profesörlerinden Kenneth Rogoff, Amerikan Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke'ye seslenerek derhal parasal genişleme yapmasını önerdi. Ve yaşanacak ılımlı bir enflasyon seviyesinin sürdürülür olduğunu belirtti.

Peki bu öneri ne anlama geliyor? Gelişmekte olan ülkelere ve Türkiye'ye daha çok para girişi olacağını bize gösteriyor bu. Çünkü Türkiye'nin maliyesi ve bankaları sağlam. Anlayacağınız, bu süreçte Türkiye'ye para getiren endişeden uzak yaşar.

Süleyman Yaşar / Sabah



Bu haber 976 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,521 µs