En Sıcak Konular

Putin: Dünya, adım adım toparlanacak

10 Ağustos 2011 10:13 tsi
Dünya ekonomilerinin toparlanacağını ümit ettiğini ifade eden Rusya Başbakanı Vladimir Putin, bunun beklendiği kadar hızlı olmayacağını, ancak kademeli olarak iyileşeceğini söyledi.

Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Maliye Bakanlığı’nın piyasalara 40 milyar ruble (1,35 milyar dolar) likit arzı yaptığını, mali yapının yakın takibe alındığını, gerektiğinde benzer müdahalelerin süreceğini söyledi. Geçen hafta ABD ekonomisini “asalak” olarak niteleyen Rusya Başbakanı, ürettiklerinden daha fazlasını tüketmekle eleştirmişti.

Rusya’nın Karadeniz tatil kenti Soçi’de Finlandiyalı meslektaşı Jyrki Katainen’le ortak bir basın toplantısı düzenleyen Putin, “Maliye Bakanlığı ve Merkez Bankası yaşanan süreci takip ediyor. Gerekli olması durumunda çeşitli kanallardan piyasaya arz süreci devam edecek” dedi. Muhtemel müdahale konusunda detay bilgi verilmezken, son kriz sürecinde borsalarda kayıp yüzde 20’leri buldu. Gün içinde dolar 29,41 rubleye, avro da 41,90 rubleye kadar çıktı.

Petrol varil fiyatlarında yaşanan gerileme Rusya ekonomisi açısından riskli görülüyor. Petrol varil fiyatlarında 15 dolarlık gerilemenin Rusya’nın büyüme rakamlarında yüzde 1,2’lik bir gerilemeye neden olacağına değinen uzmanlar, OPEC’in petrol ihracat beklentilerini düşürdüğüne dikkat çekiyor.
Mali piyasaların çok kırılgan ve hassas olduğuna değinen Putin, “Birçok açıdan bu psikolojik bir durum. Birbirimizi korkutuyoruz, olmasını istemediğimiz sonuçlar tetikleniyor…” dedi. Makroekonomik politikaların tam olarak yerine getirilmediği eleştirisi getiren Rusya Başbakanı, Avrupa Birliği’nde sadece Finlandiya, Estonya ve Lüksemburg’un makroekonomik değerleri karşıladığını kaydetti.

Rusya’nın bütçe açığını önemli ölçüde azalttığının altını çizen Putin, “Bu yıl bütçe açığımız yüzde 1-1,5 belki de yüzde 1’in altında olacak. İşgücü piyasalarını yeniden kurduk ve işsizlik kriz öncesi seviyelere geldi. Rusya’nın devlet borcu da yüzde 10’un biraz üzerinde… Altın ve döviz rezervimiz ise büyüyor. Şimdilerde bu rakam 550 milyar doların üzerinde” bilgisini verdi. Dünya ekonomilerinin toparlanacağını ümit ettiğini ifade eden Putin, bunun beklendiği kadar hızlı olmayacağını, ancak kademeli olarak iyileşeceğini söyledi

Cihan



Bu haber 553 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,801 µs