En Sıcak Konular

Rusya borsasında kayıp yüzde 20'yi buldu; ruble düşüşte

9 Ağustos 2011 20:37 tsi
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's'un Amerikan kredi notunu AAA'dan AA- düşürmesi, İtalya ve İspanya'nın borçlarını çeviremeyeceği endişeleri ile başlayan küresel mali kriz Rusya borsasını vurmaya devam ediyor.

 Dolar bazlı RTS indeksi ve ruble bazlı MICEX indeksinde kayıp son bir haftada yüzde 20'yi geçti.

RTS indeksi günü yüzde 2,87 puan kayıpla 1608 puanla tamamlarken, gün içinde 1520 puana kadar geriledi. RTS kriz sonrası dönemde yakaladığı 2123 puan seviyesinden gerilemeye başladı. Son haftalarda 1965'e kadar gerileyen rakam, yüzde 20'yi aşan bir düşüşle 1608 puanda ancak tutunabildi. Uzmanlar, petrol varil fiyatlarının gerilemesi ve küresel ekonomiden gelen kötü haberler nedeni ile Rusya borsasında düşüşün devam edeceğini öngörüyor. RTS pazartesi günü de yüzde 7,84'lük kayıpla 1657 puana kadar gerilemişti. MICEX indeksinde ikinci gün kayıp kısmen az olurken yüzde 0,13 gerileme ile 1483 puandan kapandı. MICEX dün de yüzde 5,5 değer kaybı yaşamıştı.

DOLAR 31 RUBLE OLUR

Küresel mali piyasalarda yaşanan sorunun Rusya ekonomisine olumsuz etkilerinden biri de petrol varil fiyatlarında yaşanan gerileme. Amerikan çıkışlı petrolün varili 2 Mayıs'ta 114,8 doları bulan en yüksek seviyesinden 82 dolara kadar düştü. Taleplerinde yaşanan daralmanın fiyatlara olumsuz yansımasının devam edeceği öngörülüyor. Rusya borsalarında en büyük kayıpları yaşayanlar enerji şirketleri oldu. Rusya'nın en büyü petrol şirketi Rosneft iki günde yüzde 6,4 değer kaybı yaşarken, doğalgaz devi Gazprom ise yüzde 7,3 küçüldü.

Rus para birimi rublenin dolar karşısında değer kaybı ise sürüyor. Dolar 89 kapek kayıpla 29,42 rubleden işlem görürken, avro da yaklaşık 1 ruble kayıpla 41,90 rubleye geriledi. Globex bank uzmanı Vitali Markov rublede aşamalı olarak kaybın süreceğini, kısa dönemde doların 31 ruble seviyesine çıkacağını kaydetti. Krizin etkilerinin orta vadede devam etmesi durumunda dolar 33-35 seviyesine kadar tırmanabilir.

(CİHAN)

Bu haber 726 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,078 µs