En Sıcak Konular

İngiltere'de isyan büyüyor!

9 Ağustos 2011 16:43 tsi
Şiddet olaylarının Londra ve Birmingham'ın ardından gece yarısı Liverpool kentine de sıçradığı bildirildi...

LONDRA'DA BİR KİŞİ ARABASINDA VURULARAK ÖLDÜRÜLDÜ

OLAYLARDA 525 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

İngiltere'nin başkenti Londra'da bir kişinin arabasında vurularak öldürüldüğü bildirildi.

İngiliz yayın kurumu BBC, Londra'daki olaylar başladığından beri ilk kez bir kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

Londra'nın güneyindeki Croydon bölgesinde arabasında ölü olarak bulunan kurbanın 26 yaşında bir erkek olduğu kaydedildi.

Bu arada Londra polisi, olaylar nedeniyle tutuklananların sayısının 525'e ulaştığını belirtti
BAŞBAKAN CAMERON, TATİLDEKİ MECLİSİ TOPLANTIYA ÇAĞIRDI

İngiltere Başbakanı David Cameron, ülkedeki olaylar üzerine meclisi toplanmak üzere yaz tatilinden geri çağırdı.

"Bu açıkça ve basitçe suçtur" diyen Cameron, Downing Street'teki makamında gazetecilere yaptığı açıklamada, "İnsanların İngiltere sokaklarına düzenin gelmesi için gerekli herşeyin yapılacağından hiç şüphe duymaması gerekir" dedi.

Meclisin perşembe günü toplanacağını söyleyen Cameron, "Böylece mecliste konuşma yapabilirim ve bir tartışma başlatabiliriz" dedi.

Londra sokaklarındaki yanmış, camları indirilmiş binalardan oluşan manzarayı "korkunç" olarak nitelendiren Cameron, bununla birlikte polise yardımcı olması için orduyu göreve çağırma gibi tedbirlere başvurmaktan kaçındı.

Polisin izinlerini kaldıran ve ülkenin dört bir yanından takviye alınacağını belirten Cameron, dün 6 bin polisin görevde olduğunu, bu akşam itibariyle Londra sokaklarında 16 bin polisin bulunacağını söyledi.

Cameron, şimdiye kadar 450 kişinin gözaltına alındığını söyledi ve "Gerek ben gerekse hükümet adaletin yerine getirilmesine kararlıyız" dedi.

Londra polisi de Londra'da başlayan ve diğer kentlere yayılan olaylarda 14 kişinin yaralandığını bildirdi.
İNGİLTERE'DEKİ OLAYLAR SİGORTA ŞİRKETLERİNE ON MİLYONLARCA STERLİNE MAL OLACAK

İngiltere'nin başkenti Londra'da başlayan diğer büyük kentlere sıçrayan olayların sigorta şirketlerine on milyonlarca sterline mal olacağı bildirildi.

İngiliz Sigortacıları Derneği (ABI) yetkilisi Nick Starling, özellikle iş kesintileri başta olmak üzere, olayların toplam maliyetinin gerçek resmini görmek için henüz çok erken olduğunu, sigortacıların zararın maliyeti ve seviyesiyle ilgili yoğun biçimde çalıştıklarını söyledi.

Londra'nın büyük bölümü üç gecedir süren olaylar ve yağmalama nedeniyle zarar gördü.
FUTBOLCU WAYNE ROONEY ŞİDDETİN SONA ERMESİ ÇAĞRISINDA BULUNDU

İngiliz futbol takımı Manchester United'ın milli forveti Wayne Rooney, başkent Londra'daki şiddet ve yağmalama olaylarına son verilmesi çağrısında bulundu.

Londra'daki karışıklığın üzerinden üç gün geçmesinin ardından Twitter'da yaptığı çağrıda Rooney, "Bu ülkemiz için utanç verici. Lütfen durun" ifadesini kullandı.

Bu arada İngiltere'nin yarın Londra'daki Wembley Stadyumunda Hollanda ile yapmayı planladığı dostluk maçın akıbetinin belirsiz olduğu bildiriliyor. Maçın yapılıp yapılmaması konusunda bugün görüşüleceği belirtiliyor.

Olaylar yüzünden polis sayısının yetersiz kalması nedeniyle Londra civarında oynanacak üç Lig Kupası maçının ertelendiği kaydedildi.

Londra polisi, olaylar sırasında güvenlik güçlerini öldürmeye çalıştıklarından kuşkulanılan üç kişiyi gözaltına aldı.

Polisten yapılan açıklamada, Londra'nın kuzeybatısındaki Brent semtinde saat 03.00'te iki polis memurunun bir mağazayı yağmaladıklarından şüphelenilen bir otomobili durdurmaya çalıştığını, ancak aracın sürücüsünün durmayarak memurlara çarpıp kaçmaya çalıştığı belirtildi.

Polis memurlarından birinin hastaneye kaldırıldığı, diğerinin de hafif yaralandığı kaydedilen açıklamada, araçtaki üç zanlının daha sonra yakalanarak gözaltına alındığı bildirildi.

Londra'da şiddet olaylarının başlamasından bu yana biri 11 yaşında bir erkek çocuğu 334 kişinin gözaltına alındığı, bunlardan 69'unun sorgulandığı belirtildi.
BAŞBAKAN, KRİZ KOMİTESİYLE STRATEJİ BELİRLEYECEK

 İngiltere'de dört gün önce başkent Londra'da patlak veren ve onlarca yıldır meydana gelen en şiddetli isyan eylemleri, dün gece üç büyük kente daha yayıldı.

Başta Londra'da olmak üzere üç gece boyunca devam eden şiddet olaylarının, yağmalamaların, maskeli ve başlıklı gençlerin kundaklama eylemlerinin ve alışveriş merkezlerinin tahrip edilmesinin ardından, İtalya'daki tatilini yarıda keserek ülkeye dönen İngiltere Başbakanı David Cameron, kriz komitesiyle TSİ 11:00'de bir araya gelecek.

Cameron'un kriz komitesiyle yapacağı görüşmede, şiddet olaylarının artmasının önlenmesine yönelik strateji belirleneceği, ayrıca isyan gösterilerinin neden patlak verdiği, çok hızla yayıldığı ve bütün bunlara hazırlıksız yakalanıldığının değerlendirileceği kaydediliyor.

Londra 2012 Yaz Olimpiyatlarına ev sahipliğine hazırlanırken yayılan kargaşanın, liderleri tedirgin ettiğine işaret ediliyor.

"İNGİLTERE YANIYOR"

Londra'da, 29 yaşındaki siyahi bir gencin polis tarafından öldürülmesinin ardından patlak veren gösteriler ve üç büyük kent olan Bristol, Birmingham ve Liverpool'a yayılan gençlerin binaları, araçları ateşe verdiği, çok sayıda yeri yağmaladığı isyan, bazı uluslararası ajanslar tarafından "İngiltere yanıyor" başlığıyla verildi.

İngiltere'nin onlarca yıldır gördüğü en şiddetli isyan olduğu yorumları yapılan olaylarla ilgili polis, şiddet gösterilerinin Londra'nın ardından diğer kentlerde de taklit edildiğini kaydetti.

Dün gece geç saatlerde şiddet olaylarının kesilmesinden sonra Londra sokaklarında içleri eşyalarla dolu otomobillerin hızla geçtiğinin görüldüğü, yağmacıların bazı otomobilleri çaldığı haberleri verilirken, polisin Londra'da 334, Birmingham'da yaklaşık 100 kişiyi gözaltına aldığı bildirildi.

Yetkililerin olayların sorumlularının adi suçlular olduğu yönündeki açıklamalarına karşı bazı yorumcular, isyan gösterilerine kısmen, hükümetin bütçe açığını azaltmak için yürüttüğü katı kemer sıkma politikaları sonucu gidilen sosyal hizmetlerdeki kesintilerin neden olduğunu belirtiyor. Yağmalama olaylarının sorumlularının çoğunun, işsizlik oranının yüksek olduğu bölgelerden olduğuna işaret ediliyor.

Ajansların haberlerinde de şiddet gösterilerine katılanların bazılarının, hükümetin sosyal harcamalardaki kesintilerine tepki gösterdiğini belirttiği ve 2015'e kadar on binlerce kamu çalışanının işini kaybetmekten kaygı duyduğu kaydedildi.

Cameron'un da olayların ardından büyük olasılıkla başkentin yoksul bölgelerine daha fazla yardımda bulunması yönünde baskılarla karşı karşıya kalacağı belirtiliyor.

İsyanı ateşleyen ilk olay, geçen perşembe günü Londra'nın kuzeyinde, alt gelir grubundaki ve farklı etnik gruplardan insanların yaşadığı Tottenham bölgesinde, dört çocuk babası olan 29 yaşındaki bir kişinin, polis tarafından öldürülmesi oldu.

Tottenham, 1985'te de bir polisin bıçaklanarak öldürüldüğü, 60 kişinin yaralandığı güvenlik güçleri ile siyahlar arasında çatışmalara ve isyana da sahne olmuştu.
İSYAN DALGASI LİVERPOOL'A SIÇRADI

İngiltere'de üç gündür devam eden şiddet olaylarının Londra ve Birmingham'ın ardından gece yarısı Liverpool kentine de sıçradığı bildirildi.

Yerel polis birimlerinden yapılan açıklamada, Liverpool'un da şiddet olaylarına sahne olduğu, birçok aracın ateşe verildiği belirtilerek, "kent sokaklarında hiçbir şiddet eylemine müsamaha gösterilmeyeceği, bu tür eylemlere cevap verecek sert ve hızlı önlemlerin alındığı" kaydedildi.

Batı Midland Polisi ise, Birmingham'ın merkezinde yağmalama olaylarına karışan 87 gencin gözaltına alındığını, kentteki bir karakolun da yanmakta olduğunu belirtti.

Scotland Yard ise, 1700 ek polisin görevlendirildiğini açıkladı.

BAŞBAKAN CAMERON TATİLİNİ YARIDA KESİP ÜLKESİNE DÖNÜYOR

İtalya'da tatilini geçiren İngiltere Başbakanı David Cameron'ın, hafta sonunda Londra'da başlayan çatışmaların ardından tatilini yarıda keserek gece yarısı Londra'ya döneceği bildirildi.

Cameron'ın makamından yapılan açıklamada, Başbakanın ilk yardım servisleriyle acil bir toplantı yapacağı, içişleri bakanı ve emniyet müdürüyle görüşeceği belirtildi.

Bu arada Londra'nın güneyindeki varoşlarından Croydon'da birçok binanın ateşe verildiği ifade ediliyor.

Londra'nın başka bölgelerinde de binaların ve arabaların ateşe verildiği, gençlerin güvenlik güçleri ile çatıştığı belirtiliyor.

LONDRA'DA İSYAN 3. GÜNÜNDE DE DEVAM EDİYOR

Londra'da üçüncü gününde de devam eden isyan kentin yeni bölgelerine sıçradı.

Gelecek yıl düzenlenecek olan Olimpiyat Oyunlarının yapılacağı siteye yakın olan Londra'nın doğusundaki Hackney ile güneyindeki Peckham ve Lewisham'da polis ile göstericiler arasında çatışma çıktığı, Peckham ve Lewisham'da binalardan alevlerin yükseldiği, arabaların ateşe verildiği belirtiliyor. Söz konusu bölgelerde çetelere üye gençlerin sokaklarda başıboş şekilde dolaştıkları ifade ediliyor.

Bu arada, Londra'da devam eden olayların Birmingham'a sıçradığı kaydediliyor. Batı Midland Polisi tarafından yapılan açıklamada, Londra'nın kuzeyindeki Birmingham kentinde mağazaların camlarını kıran saldırganların vitrinde sergilenen malları çaldıklarını bildirdi.

Açıklamada, ''Merkezde olan birçok işyeri saldırıya uğradı ve birçok bölgede çok sayıda mağazanın camları kırılmak suretiyle vitrinlerde sergilenenler çalındı'' denildi. Belirtilerin taşkınlığın Londra'dan Birmingham'a da sıçradığı yönünde olduğu ifade ediliyor.

AA 

Bu haber 973 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,364 µs