En Sıcak Konular

Türkiye'ye "kabadayılık" suçlaması

9 Ağustos 2011 13:44 tsi
Türkiye'ye Kıbrıs Rum Yönetimi Dışişleri Bakanı Erato Kozaku Markulli, yeraltı kaynaklarının tespitine yönelik ekim ayında başlayacak çalışmalara Türkiye'nin tepkisini "kabadayılık" olarak niteledi.

Markulli, Türkiye'nin bu karşı tutumunda haksız olduğunu ispatlamak için AB üyesi ülkeler nezdinde girişim başlattığını açıkladı.Alithia gazetesine açıklama yapan Markulli, AB üyesi ülkeler nezdinde girişim için Rum büyükelçilere talimat verdiğini söyledi. Markulli, kendisinin de AB ülkeleri dışişleri bakanlarına mektup hazırladığını, bunu BM Güvenlik Konseyi'ne yönelik girişimlerin takip edeceğini kaydetti.

Türkiye'nin uluslararası hukuka uyması gerektiğini savunan Markulli, Türkiye'nin AB'ye aday ülke olarak yükümlülüklerini yerine getirmesi için daha etkili başka yöntemleri de inceleyeceklerini" ifade etti. Markulli, RIK'e açıklamasında da, Türkiye'nin Güney Kıbrıs'a yönelik tehdidiyle bir AB üyesini tehdit ettiğini savundu ve AB üyelerinden ortak tutum isteyeceklerini söyledi.

Türkiye'nin bu kabadayılıklarının yeni olmadığını Markulli ileri süren Markulli, daha da ileriye giderek, Türkiye'nin konuyla ilgili olarak uluslararası hukuka atıfta bulunmasını ise "küstahlık" olarak niteledi. Ayrca Markulli, perşembe günü Atina'ya yapacağı ziyarette konuyu Yunanistan Dışişleri Bakanı Stavros Lambrinidis'le de görüşeceğini ifade etti.

YAKOVİDİS: SONDAJ ÇALIŞMALARI YASAL

Eski Rum Dışişleri Bakanlığı Genel Müdürü Andreas Yakovidisde, Güney Kıbrıs'ın Mısır, Lübnan ve İsrail'le "Münhasır Ekonomik Bölgenin" belirlenmesine ilişkin yaptığı anlaşmaların, uluslararası hukuka uygun olduğunu kaydetti. Yakovidis, bunun Deniz Hukukuna ilişkin anlaşmada da dile getirildiğini söyledi.

Haravgi gazetesine göre Rodos'ta düzenlenen Deniz Hukukuna ilişkin konferansta konuşan Yakovidis, üç anlaşmanın ufak farklılıklar dışında benzer olduğunu ve 1982 yılında imzalanan BM Deniz Hukuku Anlaşması'na da dayalı olduğunu belirtti. Yakovidis ayrıca, US Geological Survey'in, 122 trilyon kübik feet doğalgaz bulunduğunu şubat 2010'da teyit ettiğini anımsattı.

"YERALTI KAYNAKLARI TÜRKLERİN DEĞİL KIBRIS CUMHURİYETİ'NİNDİR"

Habere göre konferansta ayrıca, yeraltı kaynaklarında Kıbrıslı Türklerin de hakları olduğuna ilişkin Türkiye'nin ve Kıbrıs Türk tarafının yaklaşımı konusunda da, "Doğal kaynakların sahibi bir başka toplum değil; AB ve BM üyesi olan, Uluslararası Adalet Divanı'nın Kosova ile ilgili kararında da devlet varlığı teyit edilen Kıbrıs Cumhuriyeti'dir." görüşüne de yer verildi.

Gazete, Türkiye'nin BM'nin Uluslararası Deniz Hukuku Anlaşması'nı imzalamadığına da dikkat çekti.

cihan

Bu haber 923 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,515 µs