En Sıcak Konular

'Caninin yazısındaki şifreler hedef gösteriyor'

9 Ağustos 2011 12:43 tsi
'Caninin yazısındaki şifreler hedef gösteriyor' Norveçli bir teknoloji uzmanı Breivik'in şifreler ile bir sonraki hedefleri açıkladığını iddia ediyor

NORVEÇ CANİSİNİN MANİFESTOSUNDA KOORDİNAT GÖSTEREN KODLAR VAR
Norveç katiliamının sorumlusu olan Anders Breivik'in katliam öncesinde elektronik posta ile 90 dakikadan kısa bir süre içinde yüzlerce kişiye yolladığı 1500 sayfalık dökümanda bağlantıda olduğu kişilere kodlar yoluyla bir sonraki hedefleri gösterdiği iddia ediliyor.

MANİFESTODAKİ BAĞLANTILAR BİR YERE YÖNLENMİYOR
The Telgraph'a göre, Norveç merkezli yayın şirketinin baş teknoloji sorumlusu Rolf Froysa Breivik'in katliam manifestosunu analiz ettiğinde bazı bağlantıların herhangi bir internet sayfasına yönlenmediğini fark etti.

Oysa Breivik'in çok kültürlü yaşam üzerine tepkilerini temellendirdiği bu manifestonun içinde bu fikri desteklemek amacıyla gazete makalelerine, bloglara ve diğer materyallere yönelik bağlantılar yer alıyor.

BAĞLANTILAR YER KOORDİNATLARINI ŞİFRELİ OLARAK İŞARET EDİYOR OLABİLİR
Bu bağlantıların bir yere yönlenmemesi ve Breivik'in manifestosunu yazarken kodlar kullanan Amerikalı seri katil Ted Kaczynski'nin manifestosundan etkilendiğinden hareketle Froysa" Breivik'in manifestosunda da benzer kodlar olabileceği konusunda merak duymaya başladım" diyor.

METİNDE TAM 46 KOPUK BAĞLANTI VAR
Froysa dökümanlardaki bağlantıları test etmek için ise bir bilgisayar programı yazdı ve test sonucunda manifesto içinde yer alan 46 kopuk bağlantı tespit etti. Bu bağlantılara ulaşmak için giriştiği bütün çabalar, buna farklı internet protokoller üzerinden özel ya da anonim dosya paylaşım  imkanı sunan darknetleri kullanarak ortaya çıkarmak da dahil, hiç bir sonuç vermedi.

Froysa çalışmasını bağlantılar içindeki sayılara yönelik araştırmayla derinleştirdiğinde kaygı verici bir yapı ortaya çıkardı. Birden bu bağlantıların bazılarında GPS koordinatları olabileceğini gördüm diyor.

LİVERPOOL MERKEZDEKİ TREN İSTASYONU ŞİFRELENMİŞ
Google Maps'te ortaya çıkarmaya çalıştığı ilk "koordinatlar" doğrudan Liverpool merkezindeki bir tren istasyonunu gösteriyor. Diğer sayılar da ayrıca Avrupa'daki büyük şehirlerle alakalı gibi görünüyor.

ŞİFRELERİ ÇÖZMEK İÇİN GRUP OLUŞTURULDU
Froysa ve onunla birlikte çalışan arkadaşları kaygılanarak bulguları polise bildirdiler. Ayrıca yaklaşık 300 kişiye ulaşan, içinde şifreleme ve matematik uzmanlarının da yer aldığı, geniş bir çevrimiçi topluluğa içeren bir proje başlattılar.

Froysa bunun Breivik'in PR stratejisinin bir oyunu olma ihtimali bulunsa da bu dökümanın araştırılması gerektiğini söylüyor.

Habertürk



Bu haber 953 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,316 µs