En Sıcak Konular

Çin-Kazakistan: Hem korkuyor, hem seviyor

9 Ağustos 2011 12:28 tsi
Uzmanlar, Kazakistan'ın Çin ile ilişkilerini 'Hem korkuyor, hem seviyor' şeklinde yorumluyor.

Bir Kazakistanlı yetkili, Çin Kazakistan’da ‘dışa yayılma politikası yapmıyor’, Çin’in Kazakistan’da yatırımlarını ‘Çin Tehdit’i olarak ifade etmek yanlıştır.  Ancak, Kazakistanlı aydınlara göre Kazak vatandaşların Çine karşı ‘Tatminsizlik’ ruh halinde olduğunu, Kazak milliyetçilik üstünlük kazanmasıyla, gelecekte yetkililerin iki ülke ilişkisini bu kadar rahat konuşamayacağını öne sürüyor.

ÇİN DIŞA YAYILIYOR DEMEK KORKUÇTUR….

Kazakistan Ekonomi Kalkınma ve Ticaret Bakanı Keremov Russian Businessman Daily’e verdiği demeçte, “ ‘Çin Kazakistan’da yayılıyor ‘ söyleminin ortada dolaşması korkunçtur. İster rakamla ister iki ülkenin gelişme eğilimine baktığımızda bu söylemin esassız olduğunu anlıyoruz” dedi.

Bakan yine , “Çin şuan AB ve Rusya’dan sonra üçüncü sırada yer alan iş ortakçımızdır. Petrol alanında, iki ülke ortak girişim şeklinde Kazakistan petrolünün %20’sını kazmaktayız” dedi.

FIRSAT VE TEHLİKE DOLU BİR İŞBİRLİĞİ

Bakana göre, Çinle iş yapmak fırsat ve tehlike dolu bir süreç, uyguladığınız politika yanlış olunca, Kazakistan tehlike altında kalacak. Hem fırsat’a dolu bir süreç, Çin ekonomide dünyaya lider bir ülke durumunda, bu ülkeye komşu olan ülkemiz bu fırsatı değerlendirmesi gerek.

Keremov, “Başkaların Kazakistan Çin’in enerji ve hammadde kaynağı oldu demesine hiç alınmam, çünkü ülkemiz ekonomi avantajlarını ortaya koyması gerek, Kazakistan’ın çelik, uranyum gibi kaynaklarını Çine satması, Rusya’nın AB ülkelerine doğal kaynak ve hammadde ihraç ediyor olması ile aynı mantıkta. Şunu da açıklıyım, Rusya ekonomisi Avrupa pazarları da oldukça aktif ama Asya pazarında aynı tutumu sergilemiyor.” dedi.

KAZAKİSTAN’DAKİ ÇİN’E KARŞI GÜÇLER

Çin sermayesinin Kazakistan’da oldukça etkin olma, iki ülke bir çok alanda işbirliğinin gittikçe artması , “Çin bu ülkede yayılma politikası yürütüyor” söylemleri medya ve toplumda oldukça yaygın olmasına neden oldu. Kazakların Çin’e karşı bir kaç kere gösteri yapması bunun bir kanıtıdır.

ÇİNSİZ KALMAK

Kazak aydın Satpayev Kazakistan toplumunun Çin’e nasıl bir ‘duygu’da olduğunu anlattı.

Satpayev, Kazakistan toplumunun %100 bir oranda Çin’e karşı dışlayıcı bir ruh beslediğini söyleyemem ama ülkemizdeki bir grup özellikle Kazak milliyetçi kesim sık sık ‘Çin Tehdidi’ teorisini savunuyor.

Kazaklar Çin’e karşı çelişkili bir ruh besliyor içinde. Sıradan bir vatandaş, Çin’in hem büyük nüfusa sahip olan güçlü bir ülke olmasıyla Kazakistan’a bir tehdit olduğunu aynı zamanda ‘Çinsiz’ kalamayacağını düşünüyor, çünkü yaşamdaki her alanda sık sık ÇİNMALI ile karşı karşıya kaldıklarını Çin ile ticaret yapsa zengin olduğunu biliyor.

MİLLİYETÇİLİK GÜÇLENİRSE GELECEKİ TAHMİN ETMEK ZOR

Kazak toplumunda milliyetçilik gittikçe artıyor... Gelecek için bir şey söylemek zor.

Iktidarda olan Nazarbayev Çin ile ilişkilerde dostça ve ılımlı yaklaşıyor, ya sonra? Milliyetçi kesim iktidara geldikten sonra iki ülke ilişkileri nasıl bir seviyede olacak kiyaslamak çok zor, eminim ki, milliyetçi kesim ‘Çin tahditi ’ teorisini bir güzel şeklinde ‘oynayacak’.



Bu haber 949 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,279 µs