En Sıcak Konular

Savcıdan şüpheliye Ergenekon sorusu!

9 Ağustos 2011 11:23 tsi
Savcıdan şüpheliye Ergenekon sorusu! Merhum Muhsin Yazıcıoğlu ve beraberindeki beş kişinin hayatını kaybettiği helikopter kazasıyla ilgili şüpheli sıfatıyla ifade veren dönemin Adana Jandarma Bölge Komutanı Ali Lapanta'ya ilginç sorular yöneltildiği ortaya çıktı.

Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmada savcı, Lapanta'ya 'Ergenekon terör örgütü üyesi misiniz?' diye sordu. Tuğgeneral Lapanta'nın (bu yılki YAŞ'ta tümgeneralliğe terfi etti) karşılığı, "Bu sorunun şahsıma sorulmasından zül duyuyorum. Ben TSK'nın saygın ve onurlu bir generaliyim. Hiçbir örgütle bağlantım ve ilişiğim olmamıştır." şeklinde olduğu öğrenildi. "JİTEM'de görev yaptınız mı?" sorusuna ise Lapanta şöyle cevap verdi: "Görev yapmadım.JİTEMdiye bir yapılanma yoktur. İnsanların kendi kafalarından uydurduğu bir oluşumdur. Jandarma teşkilatında yasalarla kurulmuş istihbarat şube müdürlükleri ve başkanlıkları olduğu gibi geçmiş dönemde de istihbarat grup komutanlıkları ve tim komutanlıkları olduğunu biliyorum. Bu birimlerin hiçbirinde çalışmadım."

Arama kurtarma çalışmalarında ihmali olduğu iddia edilen Lapanta, Devlet Denetleme Kurulu (DDK) raporuna yansıyan ve kazanın olduğu 25 Mart 2009'da TİB, Turkcell ve Avea verilerinden aranacak bölgeyi 1 kilometrekareye indiren verilerin kendilerine ulaşmadığını söyledi. "Böyle bir tespit o tarihte bize kesinlikle intikal ettirilmedi." diyen Lapanta, şu ifadeleri kullandı: "26 Mart'ta ben,GenelkurmayÖzel Kuvvetler'e bağlı 2 helikopter pilotu, Emniyet Genel Müdürlüğü'ne ait bir helikopterin pilotları ile yapmış olduğumuz koordinasyonda, helikopterin düşebileceği alanları kabaca değerlendirdik ve kendileri bana hava açtığında en geç yarım saat içinde helikopteri bulma taahhüdünde bulundu. Ancak o gün hava hiç açmadı."

Ali Lapanta'nın savcılık sorgusunda, dönemin Kahramanmaraş İl Jandarma Alay Komutan Yardımcısı Hamza Tiryaki'nin olay günü 23.00 sularında helikopterin Karayakup tepesi ile Keş Dağı arasında olduğu konusunda görüş birliğine varıldığını söylediğini belirtti. Lapanta, bunun üzerine ifadesinde, "Böyle bir görüş birliği kesinlikle yoktur. Kabaca helikopterin düşebileceği Sisne kuzeyi ve Keş Dağı'nın bulunduğu 25x20 kilometrekarelik bir alandır. Bu alana askerî birlikler sevk edilmiştir. Hava ve coğrafî koşullar el verdiği ölçüde buralarda arama yapılmıştır." dedi. Lapanta'ya sorulan bir diğer soru ise DDK'nın tespitleri arasında yer alan ve arama yapılmamasına rağmen bazı belgelerde arama yapılmış gibi kayıt tutulmasıyla ilgili oldu. Lapanta, bu konuda da il jandarma komutanını adres gösterdi ve şunları söyledi: "Ceride defterinin tutulma zorunluluğu ve sorumluluğu ve il ve ilçe jandarma komutanlığındadır. Bununla ilgili talimatname vardır. Herkes o talimatnameye uymak zorundadır. Bölge aranmadığı halde aranmış gibi kayıt tutulması şeklinde kesinlikle benim emir ve talimatım yoktur."

zaman

Bu haber 945 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,730 µs