En Sıcak Konular

'Savaş nedeni sayılır'

9 Ağustos 2011 10:21 tsi
'Savaş nedeni sayılır' Türkiye'nin Rum doğalgaz sondajını engellemek için uluslararası alanda girişimde bulunmak istemesi Yunan basınında da yankı buldu. Yunan Gazetesi To Vima 'Bu, Türkiye için lafta değil gerçek savaş nedeni olur' uyarısında bulundu.

Doğu Akdeniz'de Rumlar için ilk doğalgaz sondajını bir Amerikan şirketinin yapacak olması Türkiye'yi harekete geçirdi. Hürriyet'in haberine göre, Ankara, Washington Büyükelçiliği üzerinden yapacağı diplomatik girişim ile Amerikan Nobel Enerji Şirketi'nin Rumların sözde ''Ekonomik Münhasır Bölgesi' içerisinde yer alan 12. parselde sondaj yapmasını engellemeye çalışacak.

ntvmsnbc'nin haberine göre, BMGK'nin tüm üyeleri nezdinde girişimde bulunularak, Kıbrıs'ın geleceğinin belirlenme noktasına gelindiği şu günlerde Ada'nın iki tarafındaki halkın barış ve mutluluk içinde yaşamasına devam etmesinin, iki tarafı da rahatsız edecek siyasi hamlelerden uzak durulması ile mümkün olacağı' düşüncesi iletilecek.

 WASHINGTON DA BİLGİLENDİRİLECEK

Ankara, Obama Yönetimi'ne 'Kıbrıs'ın güneyinde uluslararası alanda geçerliliği bulunmayan ruhsatlara dayanarak petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerine başlanmasının barış sürecini olumsuz yönde etkileyeceği' mesajını verecek.

Rum Yönetimi'nin bu hamlesinin 'uzlaşı çabalarını baltalayıcı nitelikte olduğu, barış aleyhinde büyük risk taşıdığı ve sakıncalı olduğu' vurgulanacak.

KKTC Yönetimi de Rumların 'Ada'nın bütününe ait olan kaynakların kullanılmasında söz söyleme, girişim yapma ve anlaşma imzalama hak ve yetkisine tek yanlı sahip olma çabasının kabul edilemez olduğu' görüşünü temsilcilikleri aracılığıyla tüm dünyaya duyuracak.

RUM-İSRAİL ANLAŞMASINA LÜBNAN'DAN TEPKİ

Diğer taraftan, Kıbrıs Rum Yönetimi'nin sözde ekonomik münhasır bölgeye ilişkin sınır belirlenmesiyle ilgili İsrail ile anlaşmaya varmasına ilk tepki Lübnan'dan geldi. Bu sınırlandırma ile kendi bölgesinin ihlal edildiğini düşünen Lübnan, daha önce Doğu Akdeniz'de Rum Kesimi ile sondaj anlaşması imzalama girişiminde bulunmuş ancak Türkiye'nin sert tepkisi ile karşılaşınca bundan vazgeçmişti.

Rumların Hüsnü Mübarek ile yaptığı anlaşmada Mısır'a ait münhasır bölgeden daha fazla pay alarak ihlal yaptığının ortaya çıkması ile, Kahire'deki yeni yönetimimin Rumlarla işbirliği yapmaktan vazgeçmesine kesin gözüyle bakılıyor.

TO VİMA: ''SAVAŞ NEDENİ OLUR''

Öte yandan, Türkiye'nin Rum doğalgaz sondajını engellemek için uluslararası alanda girişimde bulunmak istemesi Yunan basınında da yankı buldu. Yunan Gazetesi To Vima 'Bu, Türkiye için lafta değil gerçek savaş nedeni olur' uyarısında bulundu. Gazete, 'Türklerin askeri operasyonuna yeterince cevap verilememesi durumda Kardak günlerinin tekrarlanabileceğini, bunun da hem Atina hem de Rum Yönetimi için trajik sonuçlar doğurabileceği' yorumunu yaptı.

Yunanistan ve Kıbrıs Rum Yönetimi de Türkiye'nin itirazlarına tepki gösterecek. Yunan Dışişleri sözcüsü Grigris Delavekuras Türkiye'nin tahrik edici açıklamalar yapmak yerine Uluslararası Deniz Hukuku'nu uygulaması gerektiğini söyledi. Kıbrıs Rum Yönetimi'nin Ada'nın tek yasal temsilcisi olduğunu ve yetkileri arasında deniz araştırmalarında anlaşmalar imzalamanın da bulunduğunu ifade etti.

Rum lider Hristofyas ise, dünyanın Erdoğan ve Türkiye'nin tehditlerine karşı halen sessiz kaldığını ve söz konusu anlaşmanın Rum tarafına ait bir 'egemenlik hakkı' olduğunu belirtti.

Bu haber 1,289 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,540 µs