En Sıcak Konular

'ABD, Türkiye'yi çökertmez!'

9 Ağustos 2011 09:37 tsi
'ABD, Türkiye'yi çökertmez!' Küresel sermayenin sonu geldi mi?

Uluslararası ilişkiler ve iktisat uzmanı Prof. Dr. Mahir Kaynak'a gündeme oturan finans krizi ile ilgili görüşlerini sorduk.

- Hocam dünya ekonomisinin gidişatını nasıl görüyorsunuz.

İlk bakışta sorun, para ile ilgili gibi görünüyor. Onunla ilgili çözüm muhakkak vardır. Ancak sistem açısından bir kriz kaçınılmaz, çünkü mevcut para sistemi bu krizi tetikliyor. ABD sürekli dolar basıyor ama buna karşılık sunduğu mal ve hizmetler sınırlı.

- Ünlü banker ve spekülator George Soros fon yönetiminden neden çıktı?

Bence doğru bir davranış. Soros para ile oynuyor. Para ile oynamak son derece risklidir. Soros da krizin gelişinin farkında. Şu anda dünyada para üzerinden  büyük bir ekonomik sorun yaşanıyor ki bu Avrupa Birliği'nin siyasi olarak dağılmasına yol açacak.

-ABD bundan nasıl etkilenir?

Dünyada çok büyük miktarda dolar var. Bunun talep edilmesi lazım. Nasıl olacak? Petrolü, dolar ile sattırır. O yüzden petrol bölgelerinde kontrolü elinde tutmak istiyor. Bu bölgelere Çin girer ve kaynaklar üzerinde kontrol elde edebilirse, ABD'yi çökertir.

Dünyada finansa dayalı ekonomik yapı değişecek, üretime dayalı oluşacak. Şu ana kadar ABD'yi bu duruma küresel sermaye getirdi. O yüzden dikkat ederseniz, ABD dış ticaret ve bütçe açığını azaltmak mahiyetinde tedbirler alıyor. Bu küresel sermaye'den çıkış anlamına gelir.

- ABD izolasyonist politikalar mı izleyecek?

 Hayır. Ticaret durmuyor. Parasal spekülasyonlar olmayacak sadece.

- Hedge fonlarını neden denetlemek istiyorlar?

Hedge fonları normalde teşebüslere maddi kaynak sağlamak için kullanılır. Paranın kaynağı da küresel sermayedir. Küresel sermayeyi burada frenlenmeye çalışılıyor. Ulus-devlet ile küresel sermayenin kapışmasında, ulus-devletler ön plana çıkıyor. Dünya üzerinde egemen olan küresel sermaye oluştuğunda, bu ABD için son derece riskli bir durum teşkil etti.

- Dünya liderliğine oynayan Çin bu krizi fırsat bilip, ABD'ye karşı yeni hamleler yapabilir mi?

Çin, ABD'ye karşı ekonomik savaş açarsa, onu yenemez ama çok sıkıntıya düşürür. Şunu söyleyeyim, böyle bir durumda ABD'de öylesine sert tebdirler alır ki, iş  orada biter.

- Türkiye'nin durumunu nasıl buluyorsunuz

Türkiye gelişimini küresel sermaye üzerinden gerçekleştirdi. Şimdi onun yerine Arap / Petrol sermayesi gelecek. Böylece Türkiye'den para çıkışı olmayacak. Küresel sermaye uzakdoğu ve Avrupa'daki birikimlerden oluşur. Petrol parası ABD'nin siyasi kontrolü altındadır. ABD, Türkiye'yi çökertmeyecek.

Asia Times'da Spengler imzasıyla çıkan bir yazıda Mahir Hoca'nın görüşlerine benzer tespitlerde bulunuluyor. Spengler özet olarak şöyle diyor:

Bu kriz, parayla ilgili bir kriz değil. ABD şirketleri hiç olmadıkları kadar kar ederken, AB istese emeklilik yaşını 10-15 sene erteleyebilecek güce sahipken, İtalya borçlarını gayet ödeyebilecek bir durumdayken, bu krizi 2008'dekine benzetmek yanlış olur. Ne ABD iflas eder, ne de Çin elindeki dolarları satar. Burada patlayan balon, ABD hükümetinin borçları değil, aşırı genişlemiş hedge fonu endüstrisidir.



Bu haber 4,683 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    19,147 µs