En Sıcak Konular

Arap ülkeleri Suriye'den elçilerini çekiyor

9 Ağustos 2011 08:59 tsi
Arap ülkeleri Suriye'den elçilerini çekiyor
Ramazan ayı ile birlikte önce Hama, ardından Deyr el-Zor şehirlerinde katliama başlayan Suriye'ye Türkiye'den sonra Arap ülkeleri de sert tepki gösterdi.

Şam büyükelçisini geri çeken Suudi Arabistan, 'Suriye'de yaşananların din, ahlak ve değerlerle bağdaşmadığı'nı vurguladı. Kral Abdullah tarafından yapılan yazılı açıklamada, Suriye'nin çok geç olmadan akıllıca düşünmesi ve reformları bir an önce uygulamaya başlaması gerektiği ifade edildi. Suudi Arabis-tan'ın ardından Kuveyt ve Bahreyn de Suriye'deki elçilerini geri çağırdı. Mısır'daki El Ezher Üniversite-si'nin şeyhi Ahmet el Tayyib ise Suriye'ye "Kan akıtmaya son ver." çağrısında bulundu.

Suudi Arabistan Kralı Abdullah tarafından yapılan yazılı açıklamada, Suriye'nin çok geç olmadan akıllıca düşünmesi ve reformları bir an önce uygulamaya başlaması gerektiği vurgulandı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, Türkiye'nin sabrının artık tükenmekte olduğu uyarısında bulunmuş ve Suriye'deki gelişmelerin Türkiye'nin de iç meselesi olduğunu belirtmişti.

Suudi Arabistan'ın attığı adıma dünyadan tek tepki İran'dan geldi. Suriye'nin arkasındaki güç olarak ortaya çıkmaya başlayan İran yönetiminin kontrolündeki Press TV, Bahreyn'deki demokratik gösterileri bastıran Suudi Arabistan'ın Suriye'deki gelişmeleri kınadığını duyurdu. Press TV, Suudi rejiminin iki diktatör Tunus devrik lideri Zeynel Abidin bin Ali ile Yemen lideri Ali Abdullah Salih'e de ev sahipliği yaptığını da vurguladı. Press TV, Lübnanlı bir akademisyene dayandırdığı başka bir haberinde ise bazı çetelerin Suriye'de terör estirerek, insanların bedenlerini parçaladığını, suçu da rejimin üzerine attığını öne sürüyor.

Uzmanlar İran'ın Suriye'deki rejimin devrilmemesi için elinden geleni yapmaya çalıştığını, hatta bazı Devrim Muhafızları'nın Suriye ordusunun saflarında halka karşı savaştığını da öne sürüyor. Aynı şekilde, Lübnan merkezli Şii Hizbullah örgütünün de bizzat Suriye'deki çatışmalarda yer aldığı belirtiliyor.

Daha önce Suriye'nin en yakın müttefiklerinden olan ve rejime milyarlarca dolar yardımda bulunan Suudi Arabistan, 2005 yılında Lübnan Başbakanı Refik Hariri'nin öldürülmesiyle balayını sona erdirmişti. Özellikle İran'la giriştiği rekabette Şam yönetimini Tahran'ın yanında yer almakla suçlayan Suudi Arabistan, geçtiğimiz yıl Türkiye'nin de araya girmesiyle Şam'la olan ilişkilerini düzeltme yoluna gitmişti. Uzmanlar, son gelişmenin Suudi Arabistan ve İran arasındaki rekabetin en bariz göstergesi olduğunun altını çiziyor. Türkiye ve Suudi Arabistan'ın işbirliği yapması durumunda Ortadoğu'da bir 'Sünni-Şii' çatışmasının doğabileceği belirtiliyor.

Bu arada Lübnan'ın eski Başbakanı Saad Hariri, Lübnan'ın Suriye'deki "katliamı" kınaması gerektiğini belirtti.

Suriye'de tanklar, vurmaya devam ediyor

Deyr el-Zor kentini tank ve toplarla kuşatma altına alarak sindirmeye çalışan Suriye birliklerinin dün de en az 38 kişiyi öldürdüğü belirtiliyor. Görgü tanıkları, Suriye ordusunun hareket eden her noktaya ateş ettiğini, insanların korku içinde güvenli noktalara kaçmaya çalıştığını ifade ediyor. Daha çok Sünni kabilelerin yoğunlukta yaşadığı bölgeye yönelik çok sert saldırılarda bulunan Suriye ordusunun saldırıları sonucu önceki gün de 50'den fazla kişi hayatını kaybetmişti. Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed, önemli görevlerde değişiklikler yapılması çerçevesinde Savunma Bakanı Ali Habib'i görevden alarak, yerine Genelkurmay Başkanı General Davud Racha'yı atadı. Öte yandan, bilgisayar korsanları grubu Anonymous, Suriye savunma bakanlığının internet sitesine saldırdı.

zaman

Bu haber 439 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,538 µs