En Sıcak Konular

CHP'ye Silivri tepkisi

9 Ağustos 2011 08:32 tsi
CHP'ye Silivri tepkisi CHP’nin Silivri eylemi hukukçuları ayağa kaldırdı.

CHP dün çok tartışılacak bir eyleme imza attı. 45 milletvekili parti otobüsüyle Silivri’ye giderek Ergenekon terör örgütü davasını izledi. CHP’li vekiller yargıya da ağır hakaretlerde bulundu. Hukukçular bu girişimi ‘yargıya müdahale ve gözdağı’ olarak niteledi. Emekli Başsavcı Reşat Petek, ‘hukuka ve demokrasiye aykırı’ davranıldığını belirtirken Boğaziçi Avukatlar Derneği Başkanı Bilal Çalışır, CHP’nin süreci etki altına almaya çalıştığını savundu. Emekli Hakim Albay Mesut Kurşun ise 28 Şubat benzetmesinde bulundu.

HABERAL YOKTU

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen 2. Ergenekon davasının 127’nci duruşmasına, gazeteciler Tuncay Özkan veMustafa Balbay ile İbrahim Şahin’in de aralarında bulunduğu 21 tutuklu sanık katıldı. Tutuklu sanıklar eski Başkent Üniversitesi eski Rektörü Prof.Dr.Mehmet Haberal ile emekli Tuğgeneral Levent Ersöz ise duruşmaya gelmedi.

Tutuksuz sanıklardan CHP Milletvekili Sinan Aygün, Yalçın Küçük, Emin Şirin ve emekli orgeneral Hurşit Tolon da hazır bulundu. CHP milletvekilleri, ikinci Ergenekon davasını izlemek için partiye ait iki otobüs, TBMM plakalımakam araçları ve özel otomobilleriyle geldi. Vekiller arasında CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Eskişehir CHP Milletvekili Süheyl Batum, CHPMersin Milletvekili İsa Gök, CHP İstanbul Milletvekili Oktay Ekşi, CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal da yer aldı. Adliye girişinde basınmensuplarının sorularını cevaplayan EskişehirMilletvekili Süheyl Batum, tüm Ergenekon sanıklarına destek olmak için geldiklerini söyledi.

İNCE: NÖBETLEŞE KALACAĞIZ

Milletvekilleri adına konuşan Muharrem İnce, “Herkes şunu bilsin ki CHP direnmeye devamedecektir. Arkadaşlarımıza tabii ki sahip çıkacağız, sonuna kadar sahip çıkacağız. Milletvekili arkadaşlarımız burada nöbetleşe kalacak. Cuma tekrar buradayız” dedi. İnce’nin “Burasımahkeme değil, bir çadır tiyatrosu olmuş. Burada bir gösteri sergileniyor” sözleri dikkat çekti. Grup Başkan Vekili Emine Ülker Tarhan ise “Normalleşmenin sadece bir koltuk fotoğrafının değişmesinden ibaret olduğunu düşünenlere aslında şumesajı da vermeye geldik. Bir koltuktan bir yargılama nasıl yapılır, bunu izledik” ifadesini kullandı. Milletvekillerinin açıklamalarının ardından çeşitli illerden gelen CHP kadın kolları üyeleri beyaz güvercinleri gökyüzüne bıraktı.

DURUŞMADA SLOGAN ATTILAR

Vekillere salonda bulunan görevliler yer gösterdi. Sanıklara destek vermek için Silivri’ye gelen isimler arasında Süheyl Batum, Oktay Ekşi, Musa Çam, Nur Sertel, Emine Ülker Tarhan, İhsan Kalkavan, İsa Gök, Muharrem İnce, Emine Ülker Tarhan bulunuyor. Davanın tutuksuz sanığı  CHP milletvekili Sinan Aygün tutuksuz sanıkların bulunduğu bölümde yer aldı. Mustafa Balbay, 51. yaş gününü duruşma salonunda kutladı. Salona giren Balbay iki eli yumruk halinde ve havada izleyici sıralarından kendisini kutlayan izleyicilere selam verdi. “Seninle gurur duyuyoruz Balbay, iyiki doğdunî sloganlarıyla karşılanan Balbay’a Cumhuriyet gazetesi çalışanları tarafından bir kalem ve bir blok not hediye edildi. Balbay duruşmaya katılan vekillerle selamlaştığı sırada salona Tuncay Özkan girdi. Duruşma salonundaki ikinci alkış sesi bu sırada duyuldu.Özkan da Balbay gibi bazı vekillerle semlamlaştı.

DEMOKRASİYE AYKIRI

Emekli Başsavcı Reşat  Petek:


CHP, Türkiye ve dünya kamuoyuna siyasi bir mesaj veriyor. Ancak bu girişim hukuksal süreci etkilemez. Sadece, darbe girişimlerinde bulunan sanıklara destek için siyasi bir duruş sergiliyorlar. Dolaylı olarak yargıyı baskı altına alabilecek tavır ortaya koymaya çalışıyorlar. Bu da CHP'nin tarihi tavrına uygun ama hukuka ve demokrasiye aykırı bir davranış. Ergenekon sanıklarını aday gösteren siyasi parti, anlaşılmaz şekilde parlamentoyu yıkmaya çalışan isimleri meclis çatısı altına sokuyor.

MÜDAHALEDE İKİNCİ AŞAMA

Boğaziçi Avukatlar Derneği Başkanı Bilal Çalışır:


Yargılaması devam eden sanıkları yargının önünden alıp parlamentoya getirmek yargıya müdahalenin ilk aşamasıydı. Toplu halde, 40 kişiyle birlikte davaya gitmeleri yargıya müdahalenin ikinci aşamasıdır ve gözdağıdır. Yargı ortamlarını ve yargılamayı yapan hakimleri etkilemeye  ve psikolojik baskı altında tutmaya  yönelik bir adımdır. CHP süreci etkilemek istiyor. Ayrıca Mehmet Haberal ve Mustafa Balbay'ı milletvekili adayı yapmakla yargıya müdahale etme niyetini zaten ortaya koymuştu.

MECLİSİ VE YARGIYI ETKİLEME GİRİŞİMİ

Emekli Askeri Hakim Yusuf Çağlayan :


Hiç şaşırmadım. Silivri ziyaretine şaşırmamak gerekiyor. CHP ve ulusalcı çevreler bunu hep yapıyor ve evvelden beri avukatıyız diyorlar. Bunu ziyaret düzeyinde deklare etmiş oldular. Yargıyı etkileme girişimdir. Şunu da belirtmek gerekir CHP tahliyelerin yasal sürecini Meclis'te hazırlıyordu. Yasama organında yasal düzenleme yaparak yargıya müdahale etmeyi planlıyorlar. Bu ziyaret de bu konuda yapılmış bir çalışma ve zemin oluşturmadır.

28 ŞUBATTAKİ GİBİ

Emekli Hakim Albay Mesut Kurşun :


Yargı bağımsız ise yargıyı etkileme çabasından kaçınmak gerekiyor. Hakimleri dışarıdan etkilemeye çalışmak çok yanlış. 28 Şubat döneminde medya yargıyı dışarıdan etkileme girişiminde bulunmuştu.

bugün




 

Bu haber 788 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,052 µs