En Sıcak Konular

Suriye'ye en ciddi uyarı

9 Ağustos 2011 08:06 tsi
Suriye'ye en ciddi uyarı Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun kritik Esed görüşmesi bugün gerçekleşecek.

Dışişleri kaynakları “Hır çıkarmaya değil çözüm bulmaya gidiyoruz. Onların diyeceklerini gördükten sonra söyleyeceklerimizi açıklayacağız” dedi.

Türkiye, Hamave Der Zor kentlerindeki katliamların ardından eleştiri oklarının hedefi olan Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed’e ‘dur’ demek için harekete geçti. Gözler bugün yapılacak Beşar Esed - Ahmet Davutoğlu görüşmesine çevrildi. Davutoğlu’nun, Esed’in bugünkü görüşmede söyleyeceklerine göre sert ya da yumuşak bir tavır sergileyeceği öğrenildi.

ÇÖZÜM İÇİN NET MESAJ

Tüm dünyanın merakla beklediği görüşmede Türkiye’nin, katliamları sona erdirecek formüller ortaya koyacağı aktarıldı. Suriye ile ilişkilerde sıkıntı çıkmasını istemediklerini belirten Dışişleri kaynakları, “Sorunu nasıl çözeriz onun derdindeyiz. Ama bir yerde de ‘dur’ demek gerekiyor” ifadelerini kullandı.

İç ve dış kamuoyunda Türkiye’denbeklenti olduğununda altı çizildi. Dışişleri yetkilileri şu ifadeleri kullandı: “Arada ne kadar sorun olursa olsun Bakan Davutoğlu ile Esed birbirlerini tanıyan, değer veren insanlar. Davutoğlu, Esed ile bugüne kadar sadece yüz yüze 40 saat görüşme yaptı.

Bugün, ikili arasında birkaç saat sürecek çok detaylı bir görüşme yapılacak. Başbakan çok net bir çerçeve çizdi. Mesajımız çok net. Suriye yönetiminin diyecekleri önemli. Türkiye oraya hır çıksın diye gitmiyor. Çözüm olsun diye gidiyor. İyi olsun diye uğraşıyoruz.” Esed’in ne söyleyeceğine dikkati çeken yetkililer, şiddet yanlısı tavrın devam edip etmeyeceğinin görüşme sırasında belli olacağını bildirdi. “Onların diyeceklerini gördükten sonra söyleyeceklerimizi açıklayacağız” vurgusu yapıldı. Hama ve Der Zor’da Esed yönetiminin yaptıklarına işaret edilerekmeselenin çıkmaza girme ihtimalinin de olduğu belirtildi.

Suriye’ye en ciddi uyarı

Reuters muhabirinin sorularını yanıtlayan bir Türk yetkili, Davutoğlu’nun yarın Suriye’ye götüreceği mesaja ilişkin “Bugüne kadar kamuoyu önünde vermekte olduğumuz mesajlar, bir kez de doğrudan ciddi bir şekilde iletilecek. Bugüne kadar reform çağrılarının yanında şiddetin derhal durması gerektiği yönünde de ciddi çağrılarımız oldu. Vereceğimiz mesajı, tüm bu unsurları içeren ‘ciddi bir uyarı’ olarak nitelendirebiliriz” dedi. Aynı yetkili, Türkiye’nin uyarılarının Suriye yönetimince dikkate alınmaması durumunda atılabilecek olası adımlar konusunda ise “Yarın Şam’da yapılacak görüşmeyi görmeden söylemek zor” diyerek yorum yapmaktan kaçındı.

bugün
 

Bu haber 652 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,288 µs