En Sıcak Konular

WSJ, 'Merkez'i eleştirdi!

7 Ağustos 2011 12:11 tsi
Merkez Bankası’nın faiz indirimi kararına ilişkin tartışmalar sürerken, bir eleştiri de Wall Street Journal gazetesinden geldi.

Ekonomideki aşırı ısınma ve yüksek cari açığından kaygı duyan ekonomistlerin, Merkez Bankası’nın ekonomiyi teşvik etme hareketini "düşüncesiz" olarak niteledikleri belirtildiği haberde kamu gelirlerindeki artışın sayesinde güçlü bir mali pozisyonda olan hükümetin harcama kesintilerini dışlamış gibi göründüğü de kaydedildi.

Merkez Bankası’nın faiz indirimi kararına ilişkin tartışmalar sürüyor. Wall Street Journal gazetesi, Türk hükümet üyelerinin, paniğe gerek olmadığı yönünde piyasalar ve kamuoyuna güven vermek amacıyla ardarda tv’ye çıktıklarına dikkat çektiği haberinde faiz kararının piyasaları şaşırttığı yorumunu yaptı.

Merkez Bankası’nın ekonomiyi teşvik etme hareketini "düşüncesiz" olarak nitelendirildiği belirtildiği haberde kamu gelirlerindeki artışın sayesinde güçlü bir mali pozisyonda olan hükümetin harcama kesintilerini dışlamış gibi göründüğü değerlendirmesini de yapıldı.

ABD’nin borsa ve iş dünyasının gazetesi Wall Street Journal, Merkez Bankası’nın faiz kararına ilişkin olarak Sanayi Bakanı Nihat Ergün, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın tv’deki açıklamalarına dikkat çekerek "Bakanlar, faiz indirimine destek verdi" dedi.

Türk otoritelerinin Merkez Bankası’nın "tartışmalı" kararına destek vermek amacıyla harekete geçtiklerine ve ilk defa olarak kamu harcamalarında kesintiye gitmeyi dışladıklarına dikkat çeken gazete, "Güveni kuvvetlendirme çabası, Merkez Bankası’nın lirayı desteklemeye yönelik ilk 50 milyon dolarlık (satış) ihaleyi açıkladığı sırada oldu" değerlendirmesini yaptı.

Gazete şöyle devam etti: ABD’li gazete, "Ülkenin sanayi, maliye ve ekonomi bakanları, paniklemek için bir nedenin bulunmadığı yönünde piyasaları ve kamuoyuna güven vermek amacıyla Cuma günü ardarda tv’ye çıktı" diye yazdığı haberinde şu değerlendirme de yaptı:

"Banka’nın Perşembe günü verdiği politika faiz oranını yüzde 6.25’ten rekor düzeydeki yüzde 5.75’e düşürme kararı, piyasalar için sürpriz oldu. Geçen yıldan beri, halen iki haneye yaklaşan cari işlemler açığı dahil, ekonomide görünen aşırı ısınma işaretlerinden kaygı duyan Royal Bank of Scotland’ın ekonomistleri, Banka’nın ekonomiyi teşvik etme hareketini ‘düşüncesiz’ olarak özetlediler."

milliyet

Bu haber 700 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,587 µs