En Sıcak Konular

Yargıtay'dan emsal karar!

5 Ağustos 2011 15:02 tsi
Yargıtay'ın bu kararıyla binlerce aidat mağduru, aidat ödemekten kurtulacak....

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi'nin İstanbul Büyükçekmece'de ki, Alkent 2000 Mahallesi için verdiği karar emsal oldu.
Gazeteci Dursun Boran'ın, Alkent 2000'le ilgili verdiği hukuk savaşında, Yargıtay Boran'ı haklı buldu. Yargıtay'ın verdiği kararda, birden çok parsel üzerine kurulu yerler ve sitelerde, toplu yapı uygulamasına da geçilmemişse aidat toplanamayacağına hükmedildi.

Boran, 1990 da Alkent 2000 sitesi diye kurulan, daha sonra 3 Haziran 2001 de yapılan seçimle " aynı adla mahalle olan yerde"  asgari ücretin 2 katı olan, ayda bin 250 lira. Senede 16 bin lira gibi korkunç bir aidat toplanmasınına karşı çıkıp dava açtı.

Mahallede aidat olmaz diyen Boran, Büyükçekmece Sulh Hukuk Mahkemesi'ne dava açtı. 7 sene süren dava mahalli mahkemece usulden reddedildi. Kararı temyiz eden Boran'ı Yargıtay 3. hukuk dairesi haklı buldu. Mahalli mahkemenin kararını Boran'ın lehine bozdu ve şuna hükmetti, "Birden çok parselde kurulu sitede, toplu yapı uygulamasına da geçilmemiş olduğundan Kat Mülkiyeti Kanunu uygulanamaz" dedi.
Bu karar binlerce aidat mağduru davalı ve davacıya emsal olabilecek.
Bu kararla senelerce sitede oturduğunu sanan yüzlerce villa sahibi, mahalle de oturduklarını yollarınında 1993 senesinde kamuya terk edildiğini öğrendi. Mahallede çöpleri belediye topluyor, asayişi polis sağlıyor. Bağımsız parsellerde ki villaların elektrik, su, doğalgaz saatleri de bağımsız.
 
Yargıtay'ın bu kararı tv'ler, gazete ve internet sitelerinde haber olmasaydı, insanlar mahallede oturdukları halde ayda 1250 lira. Senede 16 bin lira boş yere aidat ödemeye devam edeceklerdi.
 
2003 den beri mahallede ortak gider olmaz diyen Boran haklı çıkınca, şimdi pek çok insan sehven ödedikleri 150 bin lira civarında aidat paralarını geri almak için, geriye dönük dava açma hazırlığındalar.
 
2001 de mahalle olan yere, 2003 de taşınan gazeteci;  mahallenin girişlerine hukuk dışı konan bariyerleri söktürdü. Özel güvenlik izninide Valiliğe iptal ettirip, karakol kurulmasını talep etti. Mahallede özel güvenlik değil, kolluk kuvveti olur diyen Boran, yüze havuzu, 5-6 kişilik sauna, 8-10 kişilik spor salonu ve küçük bir restauranttan oluşan sosyal tesislerinde mahkeme kararıyla satılmasını, elde edilecek paranın hak sahiplerine eşit oranda ödenmesini talep ederken, bunun için de kayyum talepli yeni bir dava açıyor.
 
İstanbul Barosu avukatlarından Osman Adaş'da " mahalle olduktan sonra, site hükmünden bahsedilemez. Bir yer hem mahalle , hem site olmaz. Site hükmü, işletme projesi, yönetim planı yok hükmündedir " dedi.
 
2001 de mahale olmasına rağmen, mahallenin girişlerinde bariyerle, özel güvenlikle site havası vermenin, dolandırıcılık, TCK 154 hakkı olmayan yere tecavüz suçu olduğunu anlatan avukat Adaş, mahalle de ev alan insanlar, bu aldatıcı unsurlar yüzünden, Yargıtay kararına kadar siteden ev aldıklarını sandılar diye konuştu.


 



Bu haber 1,028 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,513 µs