En Sıcak Konular

'Generallere demokratikleşmeyi kabul ettirdi'

5 Ağustos 2011 13:27 tsi
'Generallere demokratikleşmeyi kabul ettirdi' İspanya'nın yüksek tirajlı sol görüşlü gazetesi El Pais, YAŞ sonrası şekillenen yeni komuta kademesini değerlendirdi. Yorumda TSK'nın nesil değişikliği için de süreler belirtiliyor.

İspanya'nın yüksek tirajlı sol görüşlü gazetesi El Pais, "Türklerin demokratikleşme sürecinde İspanyol modelini ilgiyle incelediklerini" yazdı.

El Pais'in Türkiye uzmanı Juan Carlos Sanz tarafından kaleme alınan yorumda, İspanya'nın diktatör Franco rejiminden sonra yaşadığı demokrasiye geçiş sürecinde, gerek Silahlı Kuvvetlerin modernleştirilmesi, gerekse özerklik sisteminin Türkiye'de "çok iyi incelendiği" görüşüne yer verildi.

"Türkler, demokratikleşme sürecinde İspanyol modelini ilgiyle inceliyor" ifadesinin kullanıldığı yorumda, son Yüksek Askeri Şura toplantılarında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ilk defa masanın başında tek başına oturduğunu gösteren fotoğrafın benzerinin İspanya'da, 1982 yılından sonra dönemin Başbakanı Felipe Gonzalez ile Savunma Bakanı Narcis Serra'nın katıldığı bir askeri törende çekildiği kaydedildi.

"Türkiye'de askeri alanda yapılan reformların İspanya'nın yaşadıklarıyla paralellik gösterdiği" belirtilen yorumda, "Yeni atanan askeri komutanlar 1950'li yıllarda doğdu ve bu yüzden otoriter değerlere sahip bir eğitimden geliyorlar. Yani henüz ordudaki bir nesil değişikliğini temsil etmiyorlar. Öyle görülüyor ki gerçek yenilik, şu anda Kosova ve Afganistan'daki Türk askeri misyonlarının başında olan subayların general rütbelerine ulaşmasına kadar gerçekleşmeyecek" görüşü dile getirildi.

El Pais gazetesinin TSK'nın yeni komuta kademesinin belirlenmesiyle ilgili haberinde ise "Erdoğan, demokratikleşmeyi Silahlı Kuvvetlere kabul ettiriyor" ifadesi başlığa çıkarıldı.

Haberde, "TSK'nın yeni komutası, daha profesyonel, daha az siyasi bir görünüme sahip ve iktidara geldiğinden bu yana askerlerle bilek güreşinde olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan için bir zafer olarak değerlendiriliyor" denildi.

Gazetenin haberinde, TSK'daki değişikliğin ardından "Başbakan Erdoğan'ın yeni anayasayı kaleme alabilmek için önünün açıldığı" belirtildi.

aa

Bu haber 881 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,583 µs