En Sıcak Konular

Sahurdan sonra bunu yapmayın!

5 Ağustos 2011 12:03 tsi
Sahurdan sonra bunu yapmayın! Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Murat Turhan'dan önemli uyarı...

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Murat Turhan, Ramazan ayında ortaya çıkan uyku bozukluklarını önlemek için, sahurdan sonra hemen uyumamayı, aşırı ve hızlı yemek yememeyi tavsiye etti. Turhan, sahurda tüketilen fazla miktarda çay ve kahvenin sinirlilik, endişe ve hırçınlık gibi şikâyetlere yol açtığını söyledi.

AÜ Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Murat Turhan, açıklamasında, Ramazan’da uyku düzeni, zamanlama ve süre açısından değişiklikler gösterdiği için bazı problemlerin ortaya çıkabildiğini kaydetti.

KBB Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Murat Turhan, Ramazan’da uyku düzeninin bozulmaması için bazı önerilerde bulundu. Bir aylık süreç içerisinde kişilerin uyku düzenlerinde ve gündüz performanslarında da birtakım değişiklikler ortaya çıktığını ifade eden Dr. Murat Turhan, genellikle Ramazan ayının onuncu gününden itibaren uyku düzeni bozukluluklarının başladığını ifade etti.

Bu dönemde kişilerin uykuya dalma sürelerinin uzadığını ifade eden Turhan, buna bağlı olarak da toplam uyku sürelerinin azaldığını söyledi. Uyku bölünmelerinin de arttığını ifade eden Turhan, “Derin uyku, fiziksel olarak dinlendirici uyku olup, bu uyku evresine özellikle sabaha karşı girilmektedir. Dolayısıyla bu dönemde uyanık ve ayakta olmak ve sonrasında kısa süreli tekrar uykuya dalmak oruç tutan kişilerde sabah yorgun ve dinlenmemiş olarak kalkmaya neden olur. Bu değişiklikler, oruç tutan kişilerin günlük performanslarını olumsuz etkileyip öğlen ve akşamüstü saatlerinde uyku hali ve yoğunlaşma bozukluğunun ortaya çıkmasına ve iş performansının düşmesine neden olmaktadır. Bu da özellikle dikkat gerektiren işlerde çalışanlar açısından sorun yaratabilir.” diye konuştu.

Ayrıca, Ramazan’da tüketilen yiyecekler ve içeceklerin de uyku düzenini etkilediğini ifade eden Turhan, uzun bir açlık süresi sonunda iftarda aşırı yemek yenilmemesi gerektiğini kaydetti. Turhan, yine gün içerisinde dinç olabilmek için sahur ve iftarda fazla miktarda çay ve kahve tüketmenin sinirlilik, endişe ve hırçınlık gibi şikayetlere yol açabileceğine dikkat çekti. Turhan, Ramazan ayı süresince ortaya çıkan ve sağlığı etkileyebilecek uyku bozuklukları ile onun yol açtığı yakınmaları en aza indirmek için şu tavsiyelerde bulunu:

“Toplam uyku süresini, Ramazan öncesinde olduğu gibi tutmaya çalışmak, sahurdan sonra hemen uyumamak, iftarda ve sahurda hızlı ve aşırı miktarda yemek yememek şikayetlerin giderilmesine yardımcı olabilir. Özellikle, bu sene Ramazan ayı çok sıcak döneme denk geldiği için bol bol sıvı tüketmek, gündüz en az iki saat uyumak gerekmektedir. Çünkü açlık süresinin uzun olması vücudun su ve elektrolit kaybını daha da artırarak kalbin yükünün de artmasına sebep olmaktadır. Dolayısıyla iki saatlik gündüz uykusu, metabolizmanın açlıktan daha az etkilenmesini sağlayıp, kalbin iş yükünü azaltacaktır. Ayrıca, iftar sonrası hafif egzersiz ve yürüyüşler yapılması, iyi bir uyku uyumaya yardımcı olacaktır. Oruç tutan kişiler, akşama doğru hissedilen yorgunluk, sinirlilik, dikkatsizlik ve unutkanlığın uyku bozukluğu sonucu olduğunu akılda tutup, mümkünse kısa sürelerle vücudunu ve zihnini dinlendirmeye çalışmalıdırlar.”



Bu haber 1,517 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    10,810 µs