En Sıcak Konular

Merkez'den krize karşı 2 kritik adım

5 Ağustos 2011 08:23 tsi
Merkez'den krize karşı 2 kritik adım
“Küresel riskler belirginleşti” diyen Merkez Bankası, iki kritik hamle yaptı.

Küresel risklerin belirginleştiğine dikkat çeken Merkez Bankası, gecelik borçlanma faizini yükseltirken, durgunluk endişesiyle politika faizini yüzde 5.75’e düşürdü. Merkez, ayrıca 28 ay sonra döviz satmaya başlıyor.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), Avrupa'da yaşanan sorunlar nedeniyle normal toplantı tarihini öne alarak faizle ilgili yeni kararını dün açıkladı. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı başkanlığında toplanan PPK'ya Turalay Kenç, Necati Şahin, İbrahim Turhan, Abdullah Yavaş ve Mehmet Yörükoğlu katıldı. PPK, 8 aydır yüzde 6,25 olan politika faizini 50 baz puan indirimle yüzde 5,75'e indirirken, gecelik borçlanma faizini ise yüzde 1,5'ten yüzde 5'e yükseltti.

Küresel büyüme uyarısı

Bu kararlarının gerekçeleriyle ilgili bir de değerlendirme notu yayınlayan PPK, özellikle bazı Avrupa ülkelerindeki kamu borcu sorununa ve küresel büyümeye ilişkin endişelerin giderek güçlendiğine dikkat çekti.

Oynaklığı önleyecek

Risklerin belirginleştiğini vurgulayan PPK, kısa vadeli faizlerde oluşabilecek aşağı yönlü oynaklığı azaltmak amacıyla gecelik borçlanma faizini artırdığını, böylece faiz koridorunu daralttığını ifade etti. PPK, açıklamasında şöyle devam etti:

Hedef riskleri azaltma

"Kurul, küresel ekonomiye dair giderek artan sorunların yurtiçi iktisadi faaliyet üzerinde durgunluğa yol açma riskini azaltmak amacıyla politika faizinde ölçülü bir indirime gitti."

28 ay sonra döviz satacak

PPK notundaki, "gerek duyulması halinde uygun görülecek araç ve yöntemlerle piyasaya döviz likiditesi sağlanması konusunda mutabık kaldık" vurgusunun ardından Merkez Bankası, dün dövizde de harekete geçti. Banka, bugün itibariyle gerek gördüğü günlerde döviz satım ihaleleri yoluyla piyasaya döviz likiditesi sağlayacak. Böylece banka, Nisan 2009'da durduğunu satışı da yeniden başlamış olacak.

Banka ayrıca, likiditenin sistem içinde daha dengeli dağılmasına katkı vermek için repo ihalelerinde her bir kuruluşun verebileceği teklif toplamın yüzde 20'si ile sınırlı tuttu.

Karar faiz lobisine karşı hamle

Merkez Bankası'nın aldığı bir dizi karar hem mali piyasa oyuncuları hem iş dünyası hem akademik çevreler tarafından olumlu karşılandı:

TUSKON Başkanı Rızanur Meral: Dünyada faiz lobileri Türkiye'de faizin artmasını isterken, bu yönde çalışırken, Merkez Bankası'nın böyle bir karar almasının yerinde ve faydalı olduğunu düşünüyorum. Türkiye'de bütçenin dengelenmesinde, uzun vadede denge sağlanmasının ve enflasyonun kontrol altında tutulmasının aracı olarak görüyoruz. Cari açığa da faydalı.

Kârda etkisi olmaz

Akbank Genel Müdürü Ziya Akkurt: "Merkez Bankası nasıl iç piyasayla ilgili sıkılaştırma politikası uyguladıysa şu anda dış piyasalardan gelen etkilere karşı sistemde bir rahatlama sağlamaya çalışıyor, bu olumlu bir gelişme. Bunun kâr-zarara ne kadar etkisi olur şu anda bilmiyorum ama kâra etkisi çok da fazla  olmayabilir."

Türkiye Ekonomi Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ercan Uygur: "Merkez Bankası, bu önlemlerle bir yandan cari açığın çok yükselmesini engellemeye çalışırken, bir yandan da kurun çok zıplamasını istemiyor. Bunu sağlayabilir mi? Bence bir ölçüde sağlayacaktır."

Enflasyonu umursamıyor

EFG İstanbul Araştırma Müdürü Mete Yüksel: "Bu kararın bankalar özelindeki direk etkisi olumludur. Çünkü bankalarda müthiş miktarda repo fonlaması var." RBS Ekonomisti Tim Ash:"İnanılmaz... büyümeyi hedefliyor gibiler ama enflasyonu umursamıyor da gibiler."

RBS Ekonomisti Tim Ash: ”İnanılmaz... Bü yümeyi hedefliyor gibiler ama enflasyonu umursamıyor da gibiler.”

bugün


Bu haber 781 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,638 µs