En Sıcak Konular

'Süresi biten cumhurbaşkanı' tartışması

0 0 0000 00:00 tsi
'Süresi biten cumhurbaşkanı' tartışması Cumhurbaşkanı'nı halkın seçmesine karşı çıkan Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in veto gerekçeleri iktidar partisini kızdırdı. Bu kez "süresi biten Cumhurbaşkanı" tartışması çıktı.

AK Parti Grup Başkanvekili Sadullah Ergin, Sezer'in iade gerekçesine değinirken, "En çok ağrımıza giden, 'Cumhurbaşkanını seçemediği için derhal seçime giden bir parlamento' tespitidir" dedi. Parlamentonun Cumhurbaşkanı seçim süreci devam ederken oybirliği ile seçim kararı aldığını hatırlatan Ergin," Görev süresi 16 Mayıs'ta dolmuş olan Cumhurbaşkanı, Türkiye'nin gelecek 5 yılını etkileyecek kararlar alıyorsa, üniversite rektörlerini atıyorsa.. Bunu, milletin takdirlerine bırakıyorum" dedi.

Sezer'in veto ettiği Anayasa Paketi dün Meclis'te usül tartışmasına yol açtı. AK Parti, Meclis gündemini belirlemek için sabah saatlerinde Danışma Kurulu'nu toplantıya çağırdı. Danışma Kurulu toplanamayınca AK Parti Grup önerisini Meclis Genel Kurulu'na sundu. Öneride, vetolu Anayasa paketinin 48 saat beklenmeden komisyonda görüşülebilmesi yer aldı. Bu teklife CHP, sert tepki gösterdi. CHP Grup Başkanvekili Ali Topuz, veto gerekçesi okunmadan komisyon toplanmak istendiğini , bunun da içtüzük ihlali anlamına geldiğini savundu. CHP'li Oya Araslı'da , ''Bunun aksini savunmak, varlık nedenimizi inkar etmek olur. 'Nasıl olsa çoğunluğumuz var, geçiririz' mantığına, milletvekilleri olarak hepimizin isyan etmesi gerekir'' diye konuştu. Oya Araslı, derhal seçime gitmesi gereken bir Meclis'in ülkenin gelecek 10 yıllarını etkileyecek düzenlemeleri yasalaştıramayacağını da iddia etti.

CHP'nin iddialarına cevap veren AK Parti Grup Bakanvekili Salih Kapusuz ,Araslı'nın, ''milletvekillerini isyana teşvik ettiğini'', bundan daha yadırgatıcı bir durum olamayacağını söyledi. Kapusuz, ''Sizin isteğinize göre çalışacak olursak.... Siz, Meclisi yok sayıyorsunuz, 'gereksiz' diyorsunuz. Biz, Anayasa değişikliğinin Genel Kurulda değil, komisyonda görüşülmesini öneriyoruz. Tezkere geldi, komisyona sevk edildi, isteyen alıp okudu. Ayrıca, konu günlerdir medyada da yer alıyor'' diye konuştu. AK Parti Grup Başkanvekili Sadullah Ergin'de Cumhurbaşkanı'nı halkın seçtiği çok sayıda ülke olduğunu söyledi. Ergin, "Ama Türkiye'deki gibi yetkilere sahip olup sorumsuz bir Cumhurbaşkanı örneğini, dünyanın hiçbir yerinde göremezsiniz" dedi.

Bu tartışmaların ardından AK Parti'nin grup önerisi kabul edildi ve Anayasa Komisyonu da toplantıya çağrıldı.
 
Zaman



Bu haber 346 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,321 µs