iyi" /> iyi"/>

En Sıcak Konular

Murdoch'un Çin ile gizli flörtü!

0 0 0000 00:00 tsi
Murdoch'un Çin ile gizli flörtü! Fox TV'nin de sahibi olan Rupert Murdoch açık bir eleştirinin hedefinde... Murdoch'un Çin hükümetinden gelen baskıları göz ardı edemediği, kararlarını bu baskılara göre vermeye başladığı iddia ediliyor. Neden mi? iyi

Fox TV'nin de sahibi olan Rupert Murdoch, Çarşamba günü Çin hükümetinden gelen siyasi baskıların iş kararlarının etkilenmesine izin verdiği gerekçesi ile yapılan suçlamalara karşı kendini savundu.

Ailesi News Corp medya imparatorluğunda kontrol gücüne sahip olan Bay Murdoch’a yönelik suçlamalar onun Dow Jones ve Wall Street Journal gazetesi için 5 milyar dolarlık devralma teklifine karşı olan muhalefet için bir ortak argümana dönüşme temayülü gösteriyor.

Dow Jones’un % 64’ünü kontrol eden ve B sınıfı karar payına sahip olan Bancroft ailesi, Çarşamba günü teklifi tartışmak üzere bir araya geldi. Onlar, Dow Jones yatırımcılarından ve  Beijing deki WSJ gazetesi muhabirlerinden Bay Murdoch’a satmamasını ileri süren mektuplar aldılar. Onlar Bay Murdoch’ın şirket çıkarları için gazetecilik dürüstlüğünü feda eden bir geçmişe sahip olduğunu iddia ediyorlar.

Financial Times’daki konuşmada Bay Murdoch, Çin müdahalesine kanıt olarak sürekli bahsedilen iki durumu da reddetmişti. Bu iki durumdan biri, Murdoch’un yayınevi olan HarperCollins’in, eski bir Hong Kong valisinin hatıralarını yayınlanmaktan vazgeçmesiydi. Bir diğer durum ise Çin’deki BBC haber yayınının Hong Kong merkezli Star TV uydu kanalı tarafından durdurulması hareketiydi.

Bay Murdoch, FT’ye “Ben HarperCollins editörlerine Patten’in kitabını yayınlamamalarını söyledim; çünkü ben satacağını düşünmüyordum, ama sonra onlar her şeye rağmen kitabı yayınlama yolunu tuttular. Ben onların kitabı yayınlayacağını farkettiğim zaman, onlara kitabı bizden başkası da yayınlayabilir dedim. Ancak geçmişe baktığımda, kitabı yayınlamak belki daha da iyi olacaktı,” şeklinde konuşmuştu.

Bay Murdoch, Star TV uydu grubu tarafından ticari bir dikkatle sürdürülen BBC’nin İngilizce haber kanalının durdurulması kararının ise ticari kaygılarla alındığını söyledi: “Star yıllık 100 milyon dolar kaybediyor; Biz BBC’ye 10 milyon dolar ödeme mecburiyetindeyiz. Ben ‘Onlar kendileri ödesinler’ dedim ve onlar da öyle yaptılar. Biz bunun dışında diğer iki- MTV ve Prime Sports- üçüncü şahıs konumundaki kanalları da kapattık. Bu noktada Çin’den bize kimse bir talepte bulunmadı. Gerçekten bunların hiçbiri konusunda bir konuşma olmadı.”

Murdoch Deng Xiaoping’in kız kardeşine 1 milyon dolar ödediğine dair diğer iddiaların da gerçekliğinin olmadığını da söylüyor. Telif(kitap) hakları için 20,000 dolarlık bir ödeme ayrı bir grup tarafından yapılmış.  

(FT, 23 Mayıs 2007, Murdoch denies bowing to Beijing)
ADAM Basın Tarama Grubu iyibilgi.com için çevirdi



Bu haber 360 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    2,655 µs