En Sıcak Konular

Uluslararası çözüm uyarısı

1 Ağustos 2011 23:29 tsi
Uluslararası çözüm uyarısı "Umarız ki Suriye'deki bu sorun uluslararası hale gelmeden çözümlenir. Ancak günümüzde yeni bir dünyada yaşıyoruz..."

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Norveç'teki saldırının ardından Türk halkı ve Hükümetinin dayanışma duygularını göstermek için Oslo'ya geldiklerini belirterek, terörizmin dini ve ırkı olmadığını, terörizmle mücadelede Türkiye ile Norveç'in birlikte çalışmaya hazır olduklarını söyledi.

Davutoğlu, Norveç Dışişleri Bakanı Jonas Gahr Store ile Norveç Dışişleri Bakanlığı'nda 45 dakikalık görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Bakan Davutoğlu, konuşmasında Norveç'e bu kez Türk halkının son saldırıdan duyduğu üzüntüyü ve dayanışmayı göstermek amacıyla özel bir misyonla geldiğini kaydederek, bugün Gizem Doğan'ın cenazesine katıldığını, Gizem Doğan'ın aslında iki ülkenin kültürlerinin sentezi olması açısından bir başarı hikayesi olduğunu vurguladı.

Gizem Doğan'ın hayatının gerek Türk gerekse Norveç halkı için derslerle dolu olduğunu ifade eden Davutoğlu, Doğan'ın 17 yaşında, Norveç'te yaşayan, kendini hem Norveçli hem de Türk hisseden bir genç kız olduğunu dile getirdi.

Norveç'teki hoşgörü kültüründen övgüyle bahseden Davutoğlu, bu saldırıda etnik kökenleri ya da dinleri her ne olursa olsun aslında bütün insanlığın hedef alındığını belirterek, Oslo'ya Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ile birlikte Türk halkının ve Türk hükümetinin dayanışmasını ve Norveç'le, terörizmle mücadelede omuz omuza olduklarını göstermek için geldiklerini belirtti.

Norveç Başbakanı Jens Stoltenber'in "ülkesinin bu sınavı geçeceğine" dair açıklamasını okuduğunda çok etkilendiğini dile getiren Davutoğlu, "Norveç halkının bu sınavı çok kültürlülük ruhu ile hali hazırda geçmiş olduğunu belirtmek isterim" diye konuştu.

Davutoğlu, Norveçli bakanla Ortadoğu, Afganistan ve Libya gibi bazı bölgesel konuları ele aldıklarını belirterek ancak bunların görüşme masasındaki ikincil konular olduğunu, Oslo'ya gelmesindeki temel amacının Türkiye'nin terörizmle mücadelede Norveç'le birlikte olduğu mesajını vermek olduğunu ifade etti.

-SURİYE'DE YAŞANAN OLAYLAR-

Davutoğlu, basın toplantısında gazetecilerin Suriye'deki olaylara ilişkin değerlendirmesini sormaları üzerine, bu sabah Ankara'dan ayrılmadan önce yaptığı açıklamada da belirttiği gibi bu şiddet olaylarını kınadığını vurgulayarak, Suriye yönetiminin Hama'ya saldırılarının gerek yöntem gerekse zamanlama açısından çok yanlış olduğunu kaydetti.

Suriye yönetiminden daha güçlü reformlar beklerken bu saldırı haberleri ile sarsıldıklarını ifade eden Davutoğlu, Ramazan ayından hemen bir gün önce bu tür saldırıların düzenlenmesinin yanlışlığına dikkati çekti.

Bu olayların gerek Suriye halkının kendisine, gerekse bütün uluslararası topluma yanlış mesajlar gönderdiğini ifade eden Davutoğlu, eskiden beri Suriye yönetimini daha çok reform yapmaları konusunda teşvik ettiklerini ancak reformları beklerken bu saldırılarla karşılaştıklarını belirtti.

Ramazan ayının bundan sonra gerek Suriye gerekse bütün İslam dünyası için barış ve istikrar ayı olmasını dileyen Davutoğlu, Türkiye olarak Suriye halkına yardım etmeye devam edeceklerini bildirdi.

Norveç'teki saldırı ile ilgili bir soru üzerine de bugün Gizem Doğan'ın cenazesinde bulunan Türklere üç temel mesaj ilettiğini aktaran Davutoğlu, bunlardan ilkinin Gizem'in anne ve babasına olduğunu kaydederek, Gizem'in artık bütün insanlığın kızı haline dönüştüğünü ailesine aktardığını anlattı.

Norveç'teki saldırıda dinine bakılmaksızın herkesin hedef alındığını belirten Davutoğlu, "Bu da demek oluyor ki, terörizm bütün insanlığın ortak düşmanıdır. Bu hepimize bir tehdittir" diye konuştu.

Cenazede bulunanlara verdiği ikinci mesajın, yarın bir çiçek alarak Norveçli komşularına vermek olduğunu söyleyen Davutoğlu, Türk toplumundan Norveç halkıyla ve toplumuyla daha yakın ilişkiler kurmalarını istediğini aktardı.

Davutoğlu, "Suriye'deki şiddet olaylarına uluslararası toplumun nasıl tepki vermesi gerektiği ve bir müdahalenin gerekip gerekmediği"nin sorulmasına karşılık da "Bu tür durumlarda ilk başta gelen seçenek, sorunu o ülkenin kendi içinde çözmek olmalı. Umarız ki Suriye, kendi sorunlarını daha çok reformlar yoluyla çözebilir. Bu nedenle Suriye yönetimini daha çok reform yapmaya teşvik ediyoruz. Bu ilk ve en iyi seçenek" dedi.

Davutoğlu, ikinci en iyi seçeneğin de sorunu komşularla işbirliği yaparak ve bölgesel dinamizm çerçevesinde çözmek olduğunu belirtti.

Suriye yönetiminin samimi olması durumunda reform sürecini hep desteklediklerini ifade eden Davutoğlu, "Ancak bu çatışmalar ve gerginlik böyle devam ederse, ve günde 100'den fazla kişi öldürülürse o zaman tabii ki kimse sesiz kalamaz. Umarız ki bu sorun uluslararası hale gelmeden çözümlenir. Ancak günümüzde yeni bir dünyada yaşıyoruz, bütün olaylar dünyadaki herkes tarafından takip ediliyor. Bu nedenle sorumluluk içinde davranmalıyız" diye konuştu.

Bakan Davutoğlu, bir gazetecinin "saldırıları ilk duyduğunda ne hissettiğini" sorması üzerine, "Terörizm konusunda çok acı ve kötü tecrübeleri olan bir ülkenin Dışişleri Bakanı olarak, bu saldırıyı ilk duyduğumuzda acınızı kalbimde hissettim. Tabi ki sadece ben değil ayrıca sayın Başbakanımız da bu duyguları hissetti. Bu çok insani bir duyguydu. Bu terörist saldırıda çocuklarını kaybedenlerin yerlerine kendimizi koyduk" diye konuştu.

Davutoğlu, 11 Eylül saldırısının ardından, Türkiye olarak her zaman terörizmin etnik köken ya da din farkı tanımadığını, bu nedenle uluslararası mücadele gerektirdiğini vurguladıklarını hatırlattı.

Bu nedenle Norveç halkıyla dayanışmalarını göstermek için bunun doğru bir zaman olduğunu düşündüklerini ve bu ziyareti planladıklarını anlattı.

Davutoğlu, bu acı tecrübeden sonra terörizmle mücadelesinde hangi yöntemi uygularsa uygulasın, Türkiye'nin Norveç'in yanında olacağını kaydetti.

Davutoğlu, Norveç'in bu konuda üstlendiği inisiyatifi destekleme konusunda vakit kaybetmeyeceklerini, bu çerçevede gerek BM gerekse başka platformlarda birlikte çalışabileceklerini bildirdi.

-NORVEÇ DIŞİŞLERİ BAKANI JONAS GAHR STORE-

Norveç Dışişleri Bakanı Jonas Gahr Store da toplantıdaki konuşmasında, Davutoğlu'nu Oslo'da görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Davutoğlu'nun Norveç'te düzenlenen son saldırının ardından gösterdiği dayanışmadan dolayı çok memnun olduklarını kaydetti.

Davutoğlu'nun Gizem Doğan'ın Trondheim'daki cenazesine katıldığını hatırlatan Store, Türk Dışişleri Bakanının kendileri için her zaman iyi bir misafir olduğunu, ancak bu seferki ziyaretin böyle trajik bir olayın ardından meydana geldiğini kaydetti.

"Sayın Davutoğlu'nun dostluk elini uzatmasını takdir ediyoruz" diye konuşan Norveçli Bakan, Davutoğlu'na da aktardığı gibi, terörizmle mücadele konusunda bütün ülkelerin birleştiğini, bu son saldırıda etnik kökenleri ya da dinleri farketmeksizin Norveç halkının hedef alındığını dile getirdi.

Store, Davutoğlu ile bu saldırının yanı sıra Ortadoğu, Afganistan ve Libya gibi bölgesel konuları da ele aldıklarını belirtti.

Store, gazetecilerin, İsrail ile Filistin arasındaki sorunların çözümü için Türkiye ile nasıl bir işbirliği yaptıklarının sorulması üzerine, Davutoğlu'nun bölgeye ilişkin yararlı analizlerinden faydalandıklarını belirterek, Filistin konusunda Türkiye ile düzenli bir biçimde istişarede bulunduklarını ve bu konuyu BM Genel Kurulu çerçevesinde ele alacaklarını kaydetti.

Store, bir gazetecinin, "bu saldırının ardından terörizm algılarında herhangi bir değişiklik olup olmadığını ve PKK terörizmi ile mücadelede Türkiye ile daha yakın bir işbirliği yapıp yapmayacaklarını" sorması üzerine "22 Temmuzdan sonra ne bir Norveçli bakan ne de herhangi bir Norveçli aynı insan olacaktır. Bu İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Norveç halkına yönelik en önemli saldırıdır" dedi.

Store, Norveç güvenlik güçlerinin bu tür saldırıların tekrarlanmasını önlemek için gerekli önlemleri almakta olduğunu söyleyerek kendilerinin bu saldırıdan önemli dersler aldıklarını, aynı dersleri başka ülkelerin de almasını umduklarını bildirdi.

Güvenlik güçlerinin Türkiye de dahil olmak üzere bütün Avrupa'da daha geniş bir işbirliğine gideceğini belirten Store, bu acı tecrübeyi ve bu tür bir aşırılığı anlamaya çalıştıklarını kaydetti.

"Türkiye ve Norveç olarak sivilleri hedef alan her tür terörizme karşı aynı şeyleri düşünüyoruz" diye konuşan Norveçli Bakan, "Türkiye biliyor ki, Norveç bu konuda onun müttefiki, aynı şekilde Türkiye de bizim müttefikimiz" diye konuştu.

Store, Gizem Doğan'ın "Türk ya da Müslüman olduğu için öldürülmediğini" vurgulayarak, Gizem Doğan'ın, genç, yetenekli ve siyasete ilgisi olan birisi olduğu için öldürüldüğünü kaydetti.

Doğan'ın hayatta kalsaydı siyasete devam edip etmeyeceğini bilemeyeceklerini anlatan Store, bu saldırının aslında etnik yada dini kökenli olmayıp kendi partisinin gençlik kampına düzenlendiğini bildirdi.

Aynı soruya yanıt veren Davutoğlu, bu konuda Türkiye ile Norveç'in aynı şekilde düşündüğünü söyleyerek, bugün Gizem Doğan'ın cenazesine katıldığını, yarın da Konya'daki şehit aileleri ile sahur yapacağını belirterek "Bu, görüyorsunuz iki farklı Türk'ün kaderi. Biri Norveç'te diğeri ise Konya'da. Ve biz iki ülkenin bakanları olarak bütün bu insanlarla olan dayanışmamızı göstermemiz gerekir" dedi.

Davutoğlu Gizem Doğan'ın yaşaması halinde belki gelecekte Türk ya da Norveç Dışişleri Bakanı olabileceğine işaret ederek, "Gizem Doğan aslında her ikimizi de tek bir işte birleştiriyordu" dedi.

-TÜRK İSLAM MERKEZİ VE KATEDRAL ZİYARETLERİ-

Davutoğlu, basın toplantısının ardından Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ile birlikte Oslo Türk İslam Merkezi'ni, ardından da Domkirken Katedrali'ni ziyaret etti.

Bozdağ ve Davutoğlu, Norveçteki saldırıda ölenlerin anısına çiçek bahçesine dönüştürülen Katedrale Türk bayrağı ve çiçek bırakarak saldırıda ölenler için taziyelerini sundular.

Daha sonra Davutoğlu ve Bozdağ, beraberlerindeki heyetle Oslo'dan Türkiye'ye hareket etti.



Bu haber 829 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,690 µs