En Sıcak Konular

Rum basını: Türkiye'nin sert tutumu Brüksel'in başını ağrıtıyor

1 Ağustos 2011 19:49 tsi
Rum basını, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliği konusundaki sert tutumunun Brüksel'in başını ağrıttığını belirtti.

Politis gazetesi, Türkiye'nin Erdoğan hükümetiyle birlikte bölgesel bir güç olarak büyümeyi amaçladığını bu doğrultuda Türkiye'nin Avrupa Birliği'nin isteklerine hiçbir şekilde tavizde bulunmayı arzu etmediği yorumunda bulundu.

Haberi; "Sıcak Bir Sonbahar Geliyor" başlığıyla yayımlayan gazete, Başbakan Erdoğan'ın partisinin güçlenmesinin ardından, Ankara'nın dış politikasının artık Türkiye'yi AB karşısında hiçbir tavizde bulunmayı arzu etmeyen bağlantısız bir bölgesel güç konumuna yönlendirmekte olduğu düşüncesine sahip olan Brüksel'in, Avrupa - Türkiye ilişkilerinde "sıcak" bir sonbahar beklediğini yazdı. Gazete, Türkiye'yle ilgilenen dairelerde Türkiye'de yeni kurulan AB Bakanlığını üstlenen Egemen Bağış'ın sonbaharda Brüksel'e gitmesi ve Başbakan Erdoğan'ın gerek Kıbrıs sorunu gerek Ankara -AB ilişkileriyle ilgili sert açıklamalarına rağmen; Avrupalı liderleri rahatlatacağına dair bir beklenti bulunduğunu ifade etti.

Yine aynı gazete, Avrupa - Türkiye ilişkilerini sistematik olarak takip eden Brüksel'deki yetkililerin, gelecekte meydana gelecek gelişmelere, aynı zamanda bu ilişkilerin yavaş ama istikrarlı bir şekilde mutasyona uğramasına dair güçlü endişelerini gizlemediklerini kaydetti.

Bu arada gazete, "Brüksel'in direktifleri verip, katılım adayı olan ülkenin AB'nin kendisinden istediklerini yerine getirmeye çalıştığı katılım ilişkilerinden; bir tarafta Türkiye'nin bir tarafta da AB'nin olduğu iki tane eşit ve tamamen bağımsız varlığın imtiyazlı ilişkilerine geçildiği" analizinde bulundu.

TÜRKİYE'NİN BU SERT TAVRI AB'NİN TEPKİSİNE YOL AÇABİLİR

Öte yandan Rum basını, Türkiye'yle ilgili ilerleme raporunun, Ankara'da, AB karşısında yeni tepkilere yol açmasının beklendiğini de okuyucularına duyurdu. Avrupa Komisyonu'nda, Türkiye yıllık ilerleme raporu çalışmalarının başladığını ifade eden gazete, diplomatik çevrelerin, Ekim ayında yayımlanacak olan raporun; Ankara'da daha sert tepkilere yol açabileceği uyarısında bulunduklarını ekledi.

Brüksel'in, "nefesini tutmuş bir şekilde" Ekim ayı ışığında Kıbrıs sorununda yaşanacak gelişmeleri beklemekte olduğunu kaydeden gazete, müzakerelerde esaslı ilerleme yaşanmaması halinde, Avrupa -Türkiye meselelerindeki gelişmelerin beklendiğinden daha hızlı gerçekleşeceği düşüncesi bulunduğunu haber verdi.

(CİHAN)

Bu haber 789 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,420 µs